ΥΓΕΙΑ

Για θέματα ψυχικής υγείας και ιατρικής φροντίδας αναζητούν βοήθεια οι ρευματοπαθείς

Για θέματα ψυχικής υγείας και ιατρικής φροντίδας αναζητούν βοήθεια οι ρευματοπαθείς

 Περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν τηλεφωνική υποστήριξη για ρευματικές παθήσεις

 

Σε θέματα ψυχικής υγείας και ιατρικής φροντίδας αφορά η πλειονότητα των κλήσεων στην Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α), οι οποίες αυξήθηκαν κατά 33% το 2017.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική αυξητική τάση που παρατηρήθηκε μέσα στο έτος με ενδεικτικό παράδειγμα την αύξηση 100% στις κλήσεις του τρίτου τριμήνου σε σχέση με το αντίστοιχο του 2016.

Από το σύνολο των καλούντων, το 23% αφορούσε άτομα με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, το 6% αφορούσε άτομα με Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο, το 5% άτομα με Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα, το 4% με Ψωριασική Αρθρίτιδα, το 3% με Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα ενώ από 2% ακολούθησαν το Σύνδρομο Sjogren, η Ινομυαλγία, η Οστεοαρθρίτιδα, και το Σκληρόδερμα. Οι κλήσεις που αφορούσαν άτομα με άλλα ρευματικά νοσήματα άγγιζαν το 7%, ενώ χωρίς διάγνωση το 9% και με πολλαπλή διάγνωση το 3%.

Τα θέματα ψυχικής υγείας (καταθλιπτικό συναίσθημα, άγχος, δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις) ήταν το αποκλειστικό θέμα του 38% των κλήσεων. Παράλληλα, το 22% των κλήσεων σχετίζονταν με ζητήματα ιατρικής φροντίδας (πρόσβαση στη θεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ), το 11% εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα όπως η απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας ή η διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας και τέλος, το 29% ζητήματα που αφορούσαν τη λειτουργία του συλλόγου.

Ένα σημαντικό ποσοστό των κλήσεων όταν αναφερόταν η πηγή παραπομπής, έγινε από άτομα που πληροφορήθηκαν για τη λειτουργία της γραμμής από το διαδίκτυο (42%).

Η Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης (210 8237302) απευθύνεται σε περίπου 2.500.000 πάσχοντες από κάποια πάθηση του μυοσκελετικού συστήματος και στις οικογένειες, τους φίλους/φροντιστές τους και παρέχει έναν εναλλακτικό τρόπο υπηρεσιών, ο οποίος είναι άμεσος, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, με δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα που δυσκολεύονται να μετακινηθούν λόγω σωματικής αδυναμίας, έλλειψης χρόνου, ή απομακρυσμένου τόπου διαμονής αλλά και σε αυτούς που δυσκολεύονται να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με τον επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Η γραμμή έχει πανελλαδική εμβέλεια και δέχεται αιτήματα καθημερινά (Δευτέρα με Παρασκευή 10.00π.μ – 16.00μμ) που απαντώνται άμεσα ή κατόπιν ραντεβού από ειδικά εκπαιδευμένο ψυχολόγο. Η Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης υποστηρίζεται από την ψυχολόγο - ψυχοθεραπεύτρια, Νικολέττα Κουσουρή.

Ο χαρακτήρας της γραμμής είναι κυρίως υποστηρικτικός και συμβουλευτικός σε θέματα που άπτονται της ψυχικής υγείας ατόμων που πάσχουν από χρόνια ρευματικά νοσήματα. Εκδηλώσεις άγχους και κατάθλιψης, δυσκολίες στη διαχείριση του νοσήματος (τήρηση του θεραπευτικού σχήματος, επικοινωνία με τους επαγγελματίες υγείας, προσαρμογή του τρόπου ζωής, διαχείριση του πόνου) αλλά και δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις (οικογενειακές, φιλικές, επαγγελματικές) είναι τα συχνότερα ζητήματα που κινητοποιούν τα άτομα να χρησιμοποιήσουν τη γραμμή υποστήριξης.

Παράλληλα, στον χώρο της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) πραγματοποιούνται διάφορες ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις, οι οποίες αποτελούν το αποτέλεσμα και έναν από τους πιο σημαντικούς στόχους της Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης.

Το 2017 πραγματοποιήθηκαν 29 συναντήσεις των ομάδων Ψυχολογικής Υποστήριξης με 20 ωφελούμενους και 43 ατομικές συνεδρίες με 28 ωφελούμενους. Παράλληλα, έλαβαν χώρα 12 συναντήσεις της ομάδας Ψυχοδράματος, 36 συναντήσεις Μουσικοθεραπείας. Επιπροσθέτως, πραγματοποιήθηκαν 9 μηνιαίες συναντήσεις, ανοιχτές προς όλα τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α). και τις οικογένειες τους, καθώς και σε ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά τον σύλλογο. Τέλος, πραγματοποιήθηκαν 20 επισκέψεις σε νοσοκομεία με στόχο την ενημέρωση για τον σύλλογο και την ευαισθητοποίηση για τις δράσεις του.