ΥΓΕΙΑ

Θηλυκές ορμόνες εναντίον προστάτη

Θηλυκές ορμόνες εναντίον προστάτη

Αισιόδοξο μήνυμα για την καταπολέμηση του προστάτη, φέρνει μελέτη από το πανεπιστήμιο «Μόνας» στην Αυστραλία. Αν και η μελέτη βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, μπορεί να βοηθήσει όσους δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες θεραπείες, αφού μέχρι στιγμής η κλινική της εφαρμογή έχει θετικά αποτελέσματα.

Επικεφαλής της αυτής της έρευνας είναι η Γκέιλ Ρισμπρίτζερ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου, η οποία παρουσίασε σήμερα επίσημα τη μελέτη σε συνέδριο της Φιλανθρωπικής Εταιρείας Καρκίνου του Προστάτη στο Λονδίνο. «Ορισμένοι τύποι θηλυκών ορμονών επιδρούν απευθείας στα καρκινικά κύτταρα οδηγώντας τα ακόμη και στην αυτοκτονία».

Τα κύτταρα του καρκίνου του προστάτη, όπως ανακοίνωσε η ερευνήτρια, διαθέτουν στην επιφάνειά τους δυο υποδοχείς οιστρογόνων οι οποίοι φαίνονται να επηρεάζουν την ανάπτυξή τους. Οι μελέτες που διεξήγαγε με τους συνεργάτες της, έδειξαν ότι ορισμένοι τύποι οιστρογόνων ίσως επενεργούν απ’ ευθείας σε αυτούς και η ενεργοποίηση του «καλού» υποδοχέα «οιστρογόνων Β» φαίνεται να οδηγεί τα καρκινικά κύτταρα στην «αυτοκτονία». Ο «κακός» υποδοχέας, αυτός των «οιστρογόνων Α», φαίνεται να ενισχύει την εξάπλωση του καρκίνου και το «μπλοκάρισμά» του μπορεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να οδηγεί σε έλεγχο της ασθένειας. Επίσης έναυσμα για τη μελέτη, όπως εξήγησε η ερευνήτρια, υπήρξαν σποραδικές ενδείξεις ότι τα φυτικά οιστρογόνα, έχουν ευεργετική επίδραση σε ασθενείς με προστάτη ιδιαίτερα στην Ιαπωνία.

Η ειδικός στο τέλος της παρουσίασης, ανέφερε ότι απέχουν ακόμη πολύ από την έγκριση της εφαρμογής των θεραπειών του είδους για κλινική χρήση. Ενώ πρόσθεσε «Αυτό που θέλουμε, είναι να μπορέσουμε να πούμε στους άλλους επιστήμονες, αν τα συστατικά των φαρμάκων τους θα επιδράσουν στον καλό υποδοχέα ή όχι».