ΥΓΕΙΑ

Νοσοκομείο Κεφαλονιάς: Κλειστή η υπερσύγχρονη ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού

Νοσοκομείο Κεφαλονιάς: Κλειστή η υπερσύγχρονη ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού

Τη «μετάπτωση» της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) για επιλεγμένα καρδιολογικά περιστατικά προτείνει η Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να μην μείνει αναξιοποίητος υπερσύγχρονος εξοπλισμός, αλλά και να μην χρειάζεται μεγάλος αριθμός προσωπικού.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και τομεάρχες Υγείας του κόμματος, Βασίλης Οικονόμου και Ιάσων Φωτήλας, είχαν επισκεφθεί πρόσφατα το νησί, στο πλαίσιο της πανελλήνιας περιοδείας τους στα δημόσια Νοσοκομεία της χώρας. Όπως τονίζουν σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας, το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας «Ο Άγιος Γεράσιμος» βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, στηρίζεται αποκλειστικά στην αυταπάρνηση ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού.

«Οι καταγγελίες των εργαζομένων, αλλά και η δική μας εκ του σύνεγγυς πρόσφατη εμπειρία, αναδεικνύουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, που αγγίζουν το 45% (!) του συνόλου των οργανικών θέσεων. Ιατρικές ειδικότητες κρίσιμες για τη λειτουργία ενός δευτεροβάθμιου νοσοκομείου ελλείπουν παντελώς (αιματολόγος, γαστρεντερολόγος, ωτορινολαρυγγολόγος, δερματολόγος), ενώ άλλες είναι δραματικά αποψιλωμένες (παιδίατρος, παιδοψυχίατρος, οφθαλμίατρος – μία μόνο και σε άδεια λοχείας, ψυχίατρος, παθολόγοι και καρδιολόγος). Η υποστελέχωση στο νοσηλευτικό προσωπικό αγγίζει τον ένα νοσηλευτή ανά ιατρό με τα διεθνή δεδομένα να μιλούν για εύρυθμη λειτουργία με αναλογία τουλάχιστον 4 νοσηλευτών ανά ιατρό» αναφέρουν.

Οι βουλευτές της ΝΔ καταγγέλλουν ότι η υπερσύγχρονη και πλήρως εξοπλισμένη ΜΕΘ του νοσοκομείου δεν λειτουργεί, αφού δεν προχωρούν οι 11 προσλήψεις προσωπικού που έχουν εξαγγελθεί. «Επίσης, οι χώροι που προβλέπονταν για ανάπτυξη Ψυχιατρικής Κλινικής στεγάζουν τη… Μαιευτική Κλινική, ενώ οι ψυχιατρικοί ασθενείς νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους της Παθολογικής Κλινικής, με μοιραία αποτελέσματα κάποιες φορές (σας θυμίζουμε το λυπηρό γεγονός αυτοκτονίας ασθενούς με ψυχολογικά προβλήματα που νοσηλευόταν σε κοινό παθολογικό θάλαμο – 03/08/2017)».

Οι κύριοι Οικονόμου και Φωτήλας ζητούν από τον υπουργό Υγείας να λάβει μέτρα για τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, αλλά και για να αποφεύγονται «οι αναίτιες μεταθέσεις, οι εμβαλωματικού τύπου αποσπάσεις και οι μη αποδοχές διορισμών που αφήνουν το νοσοκομείο χωρίς ενίσχυση και τους πολίτες χωρίς ουσιαστική και απαραίτητη φροντίδα υγείας».

Ως προς την υπερσύγχρονη ΜΕΘ του νοσοκομείου, καταλογίζουν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι δεν έχει εκπονήσει χάρτη αναγκών για κλίνες ΜΕΘ στα Ιόνια νησιά και συστήνουν να επιδείξει «στοιχειώδη πολιτική αλλά και ιατρική ευελιξία δρομολογώντας τη μετάπτωση της ΜΕΘ σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) για επιλεγμένα καρδιολογικά περιστατικά και για ασθενείς Κεφαλλονίτες με οξεία ή χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια ώστε να μην μείνει αναξιοποίητος ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός, και να μην χρειάζεστε μεγάλο αριθμό προσωπικού και να προσφέρετε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας στην τοπική κοινωνία».

Σχετικές ειδήσεις