ΥΓΕΙΑ

ΝΔ: Να δοθεί το πόρισμα για το νοσοκομείο Ζακύνθου και το θάνατο της γυναίκας

ΝΔ: Να δοθεί το πόρισμα για το νοσοκομείο Ζακύνθου και το θάνατο της γυναίκας

Το νοσοκομείο Ζακύνθου είχε επισκεφθεί πρόσφατα ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου, στο πλαίσιο περιοδείας του στο νησί, όπου διαπίστωσε ότι μηχανήματα αναισθησίας των χειρουργείων είναι παροπλισμένα και ότι οι επεμβάσεις συνεχίζουν να γίνονται με δανεικό, παλαιότερο εξοπλισμό, 15 μήνες μετά το θάνατο μιας 44χρονης μητέρας.

Οι επικεφαλής του τομέα Υγείας της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου και Ιάσων Φωτήλας, κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, στην οποία καταγγέλλουν: «Η υπομονή των πολιτών της Ζακύνθου εξαντλήθηκε. Αυτό είναι το μήνυμα που μας μεταφέρθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τομέα Υγείας της ΝΔ στη Ζάκυνθο στις 22-23 Φεβρουαρίου 2018, για την υπόθεση του θανάτου της άτυχης γυναίκας μετά από επέμβαση στο Γενικό Νοσοκομείου Ζακύνθου καθώς και άλλων τεσσάρων περιστατικών που εμφάνισαν επιπλοκές μετά από επεμβάσεις. Το περί δικαίου αίσθημα της τοπικής κοινωνίας, αλλά και ολόκληρου του ελληνικού λαού καταστρατηγείται βάναυσα και ματαίως αναμένει να ικανοποιηθεί. Αυξανόμενη είναι η οργή και η οδύνη των οικείων της θανούσης αλλά και της κοινής γνώμης του νησιού, αφού 15 μήνες μετά από τα τραγικά συμβάντα στο ΓΝ Ζακύνθου με την άδικη απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής και τον σοβαρότατο κίνδυνο που διέτρεξαν άλλοι τέσσερεις συνάνθρωποί μας, δικαιοσύνη δεν αποδίδεται, έλεγχοι εκκρεμούν ή και παρακωλύονται, τα χειρουργεία γίνονται ακόμα με "δανεικά" παλαιότατα μηχανήματα αναισθησίας, ενώ τα αντίστοιχα μηχανήματα κυριότητας του ΓΝ έχουν παροπλισθεί τεχνηέντως, χωρίς να έχει προχωρήσει ο απαραίτητος τεχνικός έλεγχος και η επαναπιστοποίησή τους. Η ανευθυνότητα, η αδράνεια και η παρελκυστική τακτική που επιδεικνύουν το Υπουργείο Υγείας, η 6η ΥΠΕ και η Διοίκηση του Νοσοκομείου εγείρουν πλέον σοβαρότατα ζητήματα αφού αναδίδουν πλέον οσμή συγκάλυψης ευθυνών μέσω και της παρακώλυσης της έρευνας των αρμοδίων επιτροπών, όπως μαθαίνουμε».

Οι δύο βουλευτές ζητούν να δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα της «επιτροπής Πέτρου», και ερωτούν τον υπουργό Υγείας πότε και πώς σκοπεύει να το αξιοποιήσει, ώστε η διαδικασία να πάρει το δρόμο της προς την ελληνική δικαιοσύνη για την απόδοση πιθανών ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών.

Επίσης, ζητούν από τον υπουργό Υγείας να εγγυηθεί για την ασφάλεια των αναισθησιολογικών μηχανημάτων του ΓΝ Ζακύνθου και σε αυτήν την περίπτωση να εξηγήσει γιατί παραμένουν ενάμιση χρόνο παροπλισμένα. Αν αντιθέτως, τα μηχανήματα δεν είναι αποδεδειγμένα ασφαλή, να εξηγήσει γιατί δεν αποστέλλονται για πραγματογνωμοσύνη και επαναπιστοποίηση.

Σχετικές ειδήσεις