ΥΓΕΙΑ

Χωρίς επικύρωση ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2018 – «Σκοπιμότητα» βλέπει η ΝΔ

Χωρίς επικύρωση ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2018 – «Σκοπιμότητα» βλέπει η ΝΔ

Ακόμη δεν έχει υπογράψει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το 2018, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, αρμόδιος για τον οργανισμό, παρά το γεγονός ότι σε λίγο εκπνέει το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Επιπλέον, με βάση το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα το οποίο υπερψηφίστηκε την Πέμπτη (14/06/2018), εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση του νόμου θα πρέπει να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση για τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ του έτους 2019, τη στιγμή που δεν έχει επικυρωθεί του 2018.

Το ζήτημα αυτό αναδεικνύουν σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και επικεφαλής του Τομέα Υγείας του κόμματος, Βασίλης Οικονόμου και Ιάσονας Φωτήλας.

Μάλιστα, θέτουν ζήτημα «σκοπιμότητας» για ενδεχόμενη «εσκεμμένη προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων, συγκάλυψης της μείωσης των πόρων και της αλλαγής των ορίων».

Αναλυτικά, η ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ:

«Το ψηφισθέν από ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Πολυνομοσχέδιο εμπεριείχε διάφορα θέματα υγείας μεταξύ των οποίων και το άρθρο που προκαλεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις στον Προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τα έτη 2019-2022. Ο Υπουργός Υγείας πρότεινε νέα παράταση του clawback έως και το 2022, γιατί το θεωρεί ως μέσο επίτευξης των όποιων στόχων της κυβέρνησης μέσω των περικοπών και των μειώσεων αντί για την ανάπτυξη και την αύξηση των πόρων.

Επίσης προτείνουν ως βάση υπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την τετραετία έως και το 2022, τα όρια του προϋπολογισμού του 2018. Δεσμεύουν δηλαδή τον ΕΟΠΥΥ, τους ασφαλισμένους και τους παρόχους και την επόμενη Κυβέρνηση μέχρι και το 2022, στην πολύ μικρή και οριακή λειτουργικά βάση του ορίου που έχει τεθεί για τον ΕΟΠΥΥ για το 2018.

Ο αρμόδιος Υπουργός που έχει την ευθύνη για τα θέματα του ΕΟΠΥΥ υποχρεούται να εκδώσει εντός 30 ημερών από την δημοσίευση του Νόμου, Υπουργική απόφαση για τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ έτους 2019. Καλείται ο αρμόδιος Υπουργός να δημοσιεύσει στο ΦΕΚ τον προϋπολογισμό του 2019 από την φετινή χρονιά. Προφανής η προέλευση της διάταξης αυτής και ο σκοπός της.

Ο αρμόδιος Υπουργός υποχρεούται να υπογράψει στις επόμενες 30 ημέρες τον προϋπολογισμό του 2019, δεν έχει ακόμα κάνει το αυτονόητο, δηλαδή δεν έχει υπογράψει και δημοσιεύσει στο ΦΕΚ τον προϋπολογισμό 2018! Το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ έχει εγκρίνει, ως είχε υποχρέωση, από 21/12/2017 τον προϋπολογισμό παρά ταύτα ο ίδιος, ο κος Πολάκης έχει στα συρτάρια του το σχέδιο αυτό. Ο ΕΟΠΥΥ μάλιστα από τότε έχει προβεί σε 5 τροποποιήσεις μέχρι σήμερα, αλλά ο Υπουργός συνεχίζει να κρύβεται και να μην πράττει το καθήκον του.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάσθε:

1) Γιατί δεν έχετε υπογράψει τον προϋπολογισμό του 2018 την ώρα που τελειώνει το πρώτο εξάμηνο του 2018!

2) Πώς γίνεται να ψηφίζουν διάταξη για υποχρεωτική άμεση έγκριση του προϋπολογισμού του 2019 που θα βασίζεται στον αντίστοιχο του 2018, ο οποίος όμως δεν έχει εγκριθεί;

3) Ποια η σκοπιμότητα της μη υπογραφής; Οφείλεται στην παροιμιώδη προχειρότητα και ανικανότητα της διοίκησής σας ή αποτελεί εσκεμμένη προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων, συγκάλυψης της μείωσης των πόρων και της αλλαγής των ορίων, κατά την γνώριμη και προσφιλή σε εσάς ωμή δημιουργική λογιστική;»

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων