ΥΓΕΙΑ

Γυαλιά οράσεως: Οι οπτικοί αρνούνται το νέο τρόπο αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ

Γυαλιά οράσεως: Οι οπτικοί αρνούνται το νέο τρόπο αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ

Από την 1η Αυγούστου αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνονται για οπτικά είδη και γυαλιά οράσεως, σύμφωνα με το νέο Κανονισμό Παροχών Υγείας του Οργανισμού.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίζουν στα καταστήματα οπτικών «βεβαίωση αποζημίωσης» (voucher), η οποία εκδίδεται μαζί με την ιατρική γνωμάτευση. Στη βεβαίωση αναγράφεται και το ανώτατο ποσό αποζημίωσης, για το οποίο δεν χρεώνεται ο ασφαλισμένος. Ο πάροχος οπτικών ειδών, στη συνέχεια, αποζημιώνεται απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ (δείτε αναλυτικά τη διαδικασία ΕΔΩ).

Ωστόσο, οι οπτικοί διαφωνούν πλήρως με τη διαδικασία και προειδοποιούν ότι δεν θα κάνουν δεκτά τα voucher. Τονίζουν δε, ότι δεν υπήρξε βελτίωση στους όρους με τους οποίους ο ΕΟΠΥΥ τους καλεί να υπογράψουν συμβάσεις.

Σε ανοιχτή επιστολή προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών εξηγεί ότι ο ΕΦΚΑ και ο ΕΟΠΥΥ χρωστούν ληξιπρόθεσμα από το 2011. Με τη νέα διαδικασία, αντί για χρήματα θα δέχονται «χαρτιά», όμως θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν ΦΠΑ, εμπορεύματα, πάγια έξοδα, μισθούς κτλ. Επίσης, δεν θα εισπράττουν ολόκληρο το ποσό του voucher, λόγω rebate και clawback, ενώ δεν θα γνωρίζουν πότε θα πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.

Από τη στιγμή εφαρμογής του νόμου, δηλαδή από την 1η Αυγούστου 2018, οι οπτικοί δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν δεκτά τα voucher, ενώ θα συνεχίσουν να αρνούνται την υπογραφή σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ. Η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών ζητά την άμεση καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΦΚΑ και του ΕΟΠΥΥ. Επίσης, ζητά διάλογο με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ για να βρεθεί λύση. Μέχρι τότε, οι οπτικοί ζητούν να ισχύει το παλαιό καθεστώς πληρωμής.

Σχετικές ειδήσεις