ΥΓΕΙΑ

«Μίλα για την ημικρανία σου»: Οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα των ασθενών

«Μίλα για την ημικρανία σου»: Οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα των ασθενών

Η ημικρανία, για την πλειονότητα των Ελλήνων, αποτελεί συνώνυμο του δυνατού πονοκέφαλου. Η εσφαλμένη αυτή αντίληψη εξακολουθεί να κυριαρχεί, δυσχεραίνοντας την προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή των ασθενών.

Με στόχο να γίνουν γνωστές οι πραγματικές διαστάσεις της νόσου, η εκστρατεία ενημέρωσης «ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ ΣΟΥ» της Novartis Hellas, επιχειρεί να δώσει φωνή σε όσους υποφέρουν από ημικρανία, παρακινώντας τους να μοιραστούν την εμπειρία τους και να μιλήσουν για τις συνέπειες που έχει επιφέρει στη ζωή τους. Η εκστρατεία φέρει την επιστημονική αιγίδα της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας.

Η ημικρανία είναι μια σοβαρή νευρολογική διαταραχή που στην Ελλάδα επηρεάζει περίπου 1,2 εκατομμύρια ενήλικες. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς καθυστερούν να διαγνωστούν, καθώς επισκέπτονται διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες, προτού καταλήξουν στο νευρολόγο, που είναι αρμόδιος για τη διαχείριση της νόσου.

Η ημικρανία έχει χαρακτηριστεί ως η δεύτερη αιτία αναπηρίας παγκοσμίως, λόγω της σημαντικής προσωπικής και κοινωνικής επιβάρυνσης που επιφέρει. Ειδικότερα, πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να χάνουν σημαντικές στιγμές με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να περιορίζουν τη συμμετοχή τους σε καθημερινές δραστηριότητες. Όσον αφορά στην επαγγελματική ζωή, η ημικρανία προκαλεί μείωση της παραγωγικότητας, ενώ ορισμένες φορές οι ασθενείς αναγκάζονται να χάνουν ημέρες εργασίας. Κάθε χρόνο, εκτιμάται ότι χάνονται κατά μέσο όρο 25,3 εργάσιμες ημέρες ανά ασθενή με ημικρανία, λόγω απουσίας από την εργασία και μειωμένης παραγωγικότητας.

Η συνολική οικονομική επιβάρυνση της ημικρανίας στην Ελλάδα για το 2017 εκτιμήθηκε σε περίπου μισό δισ. ευρώ, ενώ το 1/3 του συνολικού κόστους της ημικρανίας, δηλαδή 145 εκατ. ευρώ, οφείλεται στην απώλεια παραγωγικότητας των ασθενών εξαιτίας μειωμένης απόδοσης στην εργασία τους. Επιπλέον, το άμεσο ιατρικό κόστος (δηλαδή το κόστος της ιατρικής περίθαλψης και το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής) ανέρχεται στα 302 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ποσοστό 74% αφορά κυρίως στις συχνές επισκέψεις των ασθενών σε ιατρούς, τακτικά εξωτερικά ιατρεία και ΤΕΠ νοσοκομείων. Τέλος, υπογραμμίζεται ότι ποσοστό 83% του άμεσου ιατρικού κόστους βαρύνει τον ίδιο τον ασθενή (ιδιωτικές δαπάνες ασθενή).

Πέρα από την κεφαλαλγία, μια κρίση ημικρανίας συνήθως συνοδεύεται από αρκετά ακόμη συμπτώματα, τα οποία μπορεί να είναι διαφορετικά για κάθε άνθρωπο και να περιλαμβάνουν σύγχυση, ζάλη, ναυτία, έμετο, οπτικές διαταραχές, αυξημένη ευαισθησία στον ήχο (φωνοφοβία), στο φως (φωτοφοβία), στις οσμές (οσμοφοβία) κ.α. Στην πραγματικότητα δηλαδή, η κεφαλαλγία είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου».

O πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας και αν. Kαθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ, Δ. Δ. Μητσικώστας δήλωσε: «Η ημικρανία είναι μια υποτιμημένη και υποθεραπευόμενη νόσος. Η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας στηρίζει πάντα ενέργειες οι οποίες προσβλέπουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, οι οποίοι ταλαιπωρούνται από αυτήν την ασθένεια και πασχίζουν να εκφράσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους. Ευελπιστούμε ότι η καμπάνια ‘Μίλα για την ημικρανία σου’ θα αποτελέσει δίαυλο για την ευαισθητοποίηση του κοινού για την ημικρανία.»

O πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας και Καθηγητής Νευρολογίας Α.Π.Θ., Νικόλαος Γρηγοριάδης πρόσθεσε: «Η ημικρανία αποτελεί συχνή νευρολογική πάθηση για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αφορά συχνά τις νέες ηλικίες. Συχνά επεισόδια ημικρανίας έχουν αποτέλεσμα σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των πασχόντων. Η σωστή προσέγγιση και αντιμετώπιση μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη βελτίωση. Η Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία στηρίζει δράσεις ενημέρωσης που συμβάλλουν στην ορθή αντιμετώπιση.»

Τέλος, ο Ιατρικός Διευθυντής της Novartis Hellas, Γρηγόρης Ρομπόπουλος, δήλωσε: «Λόγω της κοινής αντίληψης ότι η ημικρανία αποτελεί μια μορφή έντονου πονοκεφάλου, πολλοί ασθενείς διστάζουν να μιλήσουν για την εμπειρία τους, επειδή θεωρούν ότι δε θα βρουν κατανόηση από το κοινωνικό ή εργασιακό τους περιβάλλον. Με την υλοποίηση της εκστρατείας ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ ΣΟΥ επιδιώκουμε να γίνει γνωστή η πραγματική εικόνα της σοβαρής αυτής νόσου και να σπάσει ο φαύλος κύκλος που έχει δημιουργήσει αφενός η ‘σιωπή’ των ασθενών και αφετέρου η έλλειψη κατανόησης από το περιβάλλον τους. H κατανόηση της πραγματικής εικόνας της ημικρανίας από όλους εμάς, θα βοηθήσει τους ανθρώπους που ζουν καθημερινά μαζί της να βρουν την υποστήριξη που χρειάζονται.»