ΥΓΕΙΑ

«Εισιτήριο επιστροφής» για τους Έλληνες γιατρούς ο τουρισμός Υγείας

«Εισιτήριο επιστροφής» για τους Έλληνες γιατρούς ο τουρισμός Υγείας

Μόλις το 3% των «ασθενών-ταξιδιωτών» παγκοσμίως επιλέγει την Ελλάδα ως προορισμό υγείας και ευεξίας, τη στιγμή που η χώρα μας διαθέτει μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως υψηλού επιστημονικού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, σύγχρονες εγκαταστάσεις, σε συνδυασμό με το απαράμιλλο φυσικό κάλλος, την ιστορία και την ιπποκρατική παράδοση.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να προσελκύει τουλάχιστον 100.000 «ασθενείς-ταξιδιώτες» κάθε χρόνο, επιτυγχάνοντας έσοδα άνω των 400 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για την επόμενη πενταετία. Ταυτόχρονα, το διάστημα αυτό είναι κρίσιμο για την ανακοπή του ρεύματος μετανάστευσης των νέων επιστημόνων, αλλά και για την επιστροφή των Ελλήνων γιατρών που εργάζονται ήδη στο εξωτερικό και δεν βρίσκουν μέχρι σήμερα τα κατάλληλα κίνητρα για να επιστρέψουν.

Απάντηση στο «brain drain» μπορεί να αποτελέσει η ανάπτυξη του τουρισμού υγείας, σύμφωνα με τους διακεκριμένους ομιλητές οι οποίοι συμμετείχαν σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο London School of Economics, στο Λονδίνο, την Παρασκευή (23/11/2018). Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας (I.H.T.C.) και τον Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο Ηνωμένου Βασιλείου (Hellenic Medical Society UK), υπό την αιγίδα του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, του Συμβουλίου Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού και του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, περισσότεροι από 17.500 Έλληνες γιατροί εργάζονται στο εξωτερικό, πολλοί εκ των οποίων έφυγαν από τη χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης. Πιο συγκεκριμένα, περισσότεροι από 10.000 γιατροί της Αθήνας έχουν φύγει την τελευταία δεκαετία. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα αποτελεί τη δεύτερη χώρα προέλευσης μεταναστών γιατρών που απασχολούνται στη Γερμανία. Την ίδια στιγμή, η ανεργία ή η υποαπασχόληση πλήττει 1 στα 4 μέλη του ΙΣΑ.

Επεκτείνοντας τις δυσμενείς οικονομικές συνέπειες, επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα δεν αξιοποιεί τους επιστήμονες στους οποίους χρηματοδότησε τις σπουδές τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα, κάθε φοιτητής Ιατρικής κοστίζει στην ελληνική πολιτεία 12.000 ευρώ το χρόνο ενώ μέχρι να τελειώσει τις σπουδές του θα έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 85.000 ευρώ, κατά προσέγγιση.

«Η μετανάστευση του υψηλά καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού είναι μία μεγάλη αιμορραγία για τη χώρα μας καθώς την αποδυναμώνει επιστημονικά και την πλήττει οικονομικά. Έτσι σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία μένουν κενές οι θέσεις των ειδικευόμενων ιατρών και η χώρα μας δεν μπορεί να αξιοποιήσει το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό που σπούδασε με δικά της έξοδα. Εκτιμούμε ότι η συντονισμένη προσπάθεια που κάνουμε τα τελευταία χρόνια για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού- η οποία βλέπουμε ότι έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει- θα δημιουργήσει νέες επαγγελματικές προοπτικές για τους νέους επιστήμονες ώστε το brain drain να γίνει brain gain» ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Αισιόδοξα αξιολογεί τα μηνύματα για την ανάπτυξη του τουρισμού Υγείας και ο αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας και του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Γιατρών, Κωνσταντίνος Πάντος, αντλώντας την πλούσια εμπειρία του από τον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. «Τρία χρόνια συστηματικής προσπάθειας έχουν αρχίσει να αποδίδουν ήδη καρπούς, στην έμπρακτη συνεργασία και ανταλλαγή ασθενών μεταξύ Ελλήνων και διεθνών επιστημόνων. Η ανταπόκριση είναι κάποιες φορές συγκινητική. Είναι εμφανή σε όλους μας τα δείγματα της κορυφαίας θέσης που πετυχαίνει να διεκδικεί η Ελλάδα στην παγκοσμιοποιημένη αγορά του τουρισμού Υγείας, σε τομείς που η χώρα μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση» δήλωσε σχετικά, στο Newsbomb.gr.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ζευγάρια από 65 χώρες επισκέπτονται ήδη την Ελλάδα για να αποκτήσουν παιδί. Το νομοθετικό πλαίσιο, το χαμηλό κόστος, οι άρτιες υποδομές, το επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό αλλά και ο συνδυασμός των διακοπών καθιστούν την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το μνημόνιο που υπεγράφη για τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ελλάδας στον τομέα του ιατρικού τουρισμού, κατά την πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΙΣΑ στην Κίνα. Μετά την αλλαγή της νομοθεσίας στην Κίνα, επιτρέπεται πλέον τα ζευγάρια να αποκτούν και δεύτερο παιδί. Οι Έλληνες γιατροί μπορούν να προσφέρουν τεχνογνωσία στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ο οποίος αναμένεται να αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα σημαντικά και στην ασιατική χώρα.

Ασθενείς-ταξιδιώτες

Συμπτωματικά, την ίδια ημέρα με την εκδήλωση στο Λονδίνο, κατατέθηκε στη Βουλή σχέδιο νόμου για το θεματικό τουρισμό. Για τον ιατρικό τουρισμό συγκεκριμένα προβλέπεται ότι δημιουργείται στον ΕΟΠΥΥ ηλεκτρονικό μητρώο ιατρικού τουρισμού για τους παρόχους υπηρεσιών υγείας. Επίσης, εξειδικεύονται οι διάφορες υποκατηγορίες του τουρισμού υγείας σε ιατρικό τουρισμό, ιαματικό - θερμαλιστικό τουρισμό και τουρισμό ευεξίας.

Ο ιατρικός τουρισμός είναι η μετακίνηση των επισκεπτών- τουριστών με προβλήματα υγείας ή με χρόνιες παθήσεις στον τουριστικό προορισμό επιλογής τους, προκειμένου να τους παρασχεθούν υπηρεσίες υγείας από δομές παροχής πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας που λειτουργούν νόμιμα, με σκοπό την πρόληψη, τη διάγνωση, ή τη θεραπεία ασθενειών και τη διατήρηση ή τη βελτίωση της προσωπικής υγείας τους.

Ο ιαματικός - θερμαλιστικός τουρισμός είναι ειδική μορφή τουρισμού παροχής τουριστικών υπηρεσιών σε περιοχές το κύριο χαρακτηριστικό των οποίων αποτελεί η χρήση αναγνωρισμένων ιαματικών φυσικών πόρων σε ειδικές εγκαταστάσεις για θεραπευτικούς σκοπούς και αφορά όσους επιθυμούν να συνδυάσουν την ξεκούραση και την αναψυχή τους, με τη χρήση ιαματικών φυσικών πόρων ώστε να βελτιώσουν τη σωματική, πνευματική και ψυχική τους υγεία.

Ο τουρισμός ευεξίας είναι η μορφή τουρισμού κατά την οποία οι επισκέπτες- τουρίστες απολαμβάνουν σε τουριστικές εγκαταστάσεις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που περιλαμβάνουν τη φροντίδα της φυσικής κατάστασης, την αισθητική περιποίηση, την αντιγήρανση, τη θαλασσοθεραπεία, την υγιεινή διατροφή κ.α.