ΥΓΕΙΑ

ΕΟΠΥΥ: Τέλος στην προκαταβολή για τους Έλληνες ασθενείς που νοσηλεύονται στην Αυστρία

ΕΟΠΥΥ: Τέλος στην προκαταβολή για τους Έλληνες ασθενείς που νοσηλεύονται στην Αυστρία

Διοικητική συμφωνία για τις αποζημιώσεις παροχών ασθενείας σε είδος, υπέγραψαν ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και η Ομοσπονδία ασφαλιστικών φορέων Αυστρίας (Hauptverband der Österreichischen Sozialversicherungsträger), την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018 στο πλαίσιο Διμερών Συνομιλιών στη Βιέννη.

Ο Οργανισμός Σύνδεσης της Αυστρίας δεσμεύτηκε ως προς την πλήρη αποδοχή του ευρωπαϊκού φορητού εντύπου S2 GR που αφορά στο «Δικαίωμα προγραμματισμένης θεραπευτικής αγωγής» από τον Ιανουάριο 2019, από το Δίκτυο Παρόχων Υγειονομικής Περίθαλψης της Αυστρίας και ειδικότερα από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Βιέννης (ΑΚΗ), στο οποίο παραπέμπεται για μεταμόσχευση πνευμόνων μεγάλος αριθμός Ελλήνων ασθενών πασχόντων από κυστική ή πνευμονική ίνωση μέσω του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και από το St Anna Kinderspital Παιδιατρικό Νοσοκομείο.

Επισημαίνεται ότι από το 2016 το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Βιέννης απαιτούσε την κατάθεση χρηματικής προκαταβολής για την εισαγωγή Ελλήνων ασθενών προς μεταμόσχευση ή για προ-μεταμοσχευτικό έλεγχο και για τους λοιπούς επανελέγχους, κατόπιν εντολών από το υπουργείο Υγείας της Αυστρίας, λόγω μεγάλων οφειλών των ελληνικών φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Η απομείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που κατάφερε ο ΕΟΠΥΥ, η ομαλοποίηση των πληρωμών προς τους παρόχους Υγείας, αλλά και η εικόνα εξωστρέφειας που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια ο Οργανισμός -και με τις διακρίσεις του Σωτήρη Μπερσίμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο- συνετέλεσαν στην επίτευξη της συμφωνίας με την Αυστρία.

Για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν υπήρχε συμφωνία, ο ΕΟΠΥΥ ανταποκρινόταν πλήρως στα αιτήματα Ελλήνων ασθενών για μεταμοσχεύσεις στο εν λόγω νοσοκομείο, αποπληρώνοντας προκαταβολικά υψηλά ποσά. Επιπλέον, προέβλεψε στο νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) την πλήρη αποζημίωση των δαπανών νοσηλείας εκτός Ελλάδας σε περιπτώσεις μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων όταν πραγματοποιούνται με ή χωρίς αποδοχή του S2 GR σε κράτη μέλη της Ε.Ε. ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).