ΥΓΕΙΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Ασθενής μαχαίρωσε νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός»

ΠΟΕΔΗΝ: Ασθενής μαχαίρωσε νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός»
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ενέδρα φέρεται να έστησε ένας χειρουργημένος ασθενής σε νοσηλεύτρια του νοσοκομείου «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο – Ερυθρός Σταυρός» και κατάφερε να την τραυματίσει με μαχαίρι.

Το περιστατικό καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ο ασθενής νοσηλευόταν στην Αγγειοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου, μετά από χειρουργική επέμβαση η οποία είχε πάει καλά. Την Παρασκευή (11/10/2019) εξήλθε λαθραία από την κλινική και –αφού επέστρεψε- τη Δευτέρα (14/01/2019) στις 07:00 το πρωί, έστησε ενέδρα στην προϊσταμένη νοσηλεύτρια του Τμήματος.

Όταν άνοιξε η πόρτα του ασανσέρ και αντίκρισε την Προϊσταμένη και μια άλλη νοσηλεύτρια, ο ασθενής βρίζοντας αναίτια επιτέθηκε με μαχαίρι, χωρίς να έχει προηγηθεί κάτι. Ο ασθενής μαχαίρωσε την Προϊσταμένη στο μηρό, προκαλώντας βαθιά τραύματα. Δύο αστυνομικοί οι οποίοι φρουρούσαν κρατούμενο σε θάλαμο της κλινικής, αφόπλισαν τον ασθενή και κάλεσαν την αστυνομία. Οι αστυνομικοί που κλήθηκαν από τους αστυνομικούς - φρουρούς συνέλαβαν τον ασθενή και ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία.

Η γυναίκα νοσηλεύτηκε για δύο ημέρες και χθες, Τετάρτη (16/01/2019) πήρε εξιτήριο και είναι καλά στην υγεία της.

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι η διοίκηση του νοσοκομείου αποσιώπησε το γεγονός, για να μην αναδειχθεί το ζήτημα της πλημμελούς φύλαξης. Επιπλέον, κατηγορεί τον διοικητή ότι δεν επισκέφθηκε καν την τραυματισμένη νοσηλεύτρια.

Ούτε ενέδρα ούτε πλημμελής φύλαξη

«Το ψεύδος, η καταστροφολογία και η συκοφαντία ανήκουν στις ανίατες νόσους. Δυστυχώς, κάποιοι εκεί στην ΠΟΕΔΗΝ πάσχετε και από τις δύο» απαντά ο διοικητής του νοσοκομείου, Θύμιος Γεωργόπουλος.

Ο κ. Γεωργόπουλος απορρίπτει τις κατηγορίες περί απουσίας του και παρουσιάζει το χρονικό του περιστατικού ως εξής:

«Τη Δευτέρα 14/1 στις 7:05 το πρωί (ενώ βρισκόμουν καθ’ οδόν για το Νοσοκομείο) ενημερώθηκα από την Διευθύντρια Διοικητικού ότι κάποιος ασθενής της Αγγειοχειρουργικής κλινικής, περιφερόμενος στους διαδρόμους απειλούσε το προσωπικό με μαχαίρι. Έδωσα εντολή να κληθεί η "Άμεση Δράση" και στο μεταξύ η Φύλαξη του Νοσοκομείου να προστατέψει τους ασθενείς, τους συνοδούς και το προσωπικό.

Αμέσως μετά σε επικοινωνία μου με την Διευθύνουσα ενημερώθηκα ότι η "Άμεση Δράση" έχει ειδοποιηθεί και έρχεται, ενώ στον όροφο βρίσκονται ήδη δύο Αστυνομικοί (που φρουρούν κρατούμενο) και η Φύλαξη του Νοσοκομείου.

Στις 7:10 σε συντονισμένη επιχείρηση από 8 Αστυνομικούς (τα πληρώματα 3 περιπολικών και οι 2 αστυνομικοί που φρουρούσαν τον κρατούμενο) συνελήφθη ο δράστης και κατασχέθηκε το μαχαίρι της επίθεσης, αφού προηγουμένως (2 λεπτά πριν την επιχείρηση) κατάφερε "επιπόλαιο τραύμα στον μηρό" της Προϊσταμένης της κλινικής, η οποία εξερχόμενη από το ασανσέρ έπεσε πάνω στον δράστη.

Στις 7:15 έφτασα στο Νοσοκομείο και ενημερώθηκα αναλυτικά για τα συμβάντα από την Διευθύνουσα, την Διευθύντρια της Διοικητικής Υπηρεσίας και τον εφημερεύοντα γιατρό που τοποθέτησε το (μοναδικό) ράμμα στον μηρό της συναδέλφου.

Με ενημέρωσαν ότι η παθούσα συνάδελφος (για ψυχολογικούς λόγους) θα αποχωρούσε με ιατρική άδεια. Ζήτησα να παραμείνει (αν μπορούσε) για να δώσει κατάθεση στο ανακριτικό κλιμάκιο της Αστυνομίας (το οποίο ειδοποίησα να προσέλθει άμεσα, όπως και έγινε) και να αποχωρήσει μετά.

Μετά την κατάθεσή της, αποφάσισε η ίδια να παραμείνει στο Νοσοκομείο και εγώ (αφού ενημερώθηκα από τον Νομικό μας Σύμβουλο) μίλησα μαζί της επί μακρόν και της δήλωσα ότι "Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΛΑΪ ΤΗΣ σε ό,τι χρειαστεί ή σε ότι νομικά θελήσει να διεκδικήσει, πέραν της αυτόφωρης διαδικασίας".

Τέλος, συζήτησα με τον Διευθυντή γιατρό που χειρούργησε τον ασθενή-δράστη, και με διαβεβαίωσε ότι δεν είχε διαγνωστεί ποτέ (από το 2009 που τον γνωρίζει) με οποιαδήποτε ψυχική νόσο ή άλλη αιτία που να του προκαλεί ψυχικές διαταραχές και το συμβάν ήταν αδύνατον να προβλεφθεί. Μου τόνισε μάλιστα ότι αυτό προκύπτει απολύτως και από τον ιατρικό του φάκελο».

Σχετικές ειδήσεις