ΥΓΕΙΑ

Η «μάχη» του Αττικού: 121 ράντζα στη γενική εφημερία – «Τυπική εικόνα» λέει η διοίκηση (pics)

Η «μάχη» του Αττικού: 121 ράντζα στη γενική εφημερία – «Τυπική εικόνα» λέει η διοίκηση (pics)
ΠΟΕΔΗΝ

Σε απόγνωση βρέθηκαν το απόγευμα της Τρίτης (15/01/2019) γιατροί και νοσηλευτές του νοσοκομείου «Αττικόν», ενώ η γενική εφημερία ήταν σε εξέλιξη. Ήδη από τις 16:00 το απόγευμα, η εφημερία είχε μπλοκάρει. Σύμφωνα με το σωματείο των εργαζομένων του νοσοκομείου, εκείνη την ώρα είχαν πληρωθεί όλες οι κανονικές κλίνες αλλά και τα ράντζα στους διαδρόμους.

«Ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται στη βραχεία νοσηλεία που και αυτή έχει γεμίσει! Πάνω από 750 ασθενείς νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και δεκάδες παραμένουν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Πώς να συνεχιστεί η γενική εφημερία μέχρι αύριο το πρωί;» τόνιζαν χθες γιατροί και προσωπικό.

«Κυβέρνηση, υπουργοί, περιφέρεια, εισαγγελείς κάνουν ότι δεν βλέπουν το πρόβλημα. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για το τι τραβάνε οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι του Αττικού! Κινδυνεύουν ζωές! Να ληφθούν έκτακτα μέτρα τώρα, με ευθύνη του υπουργείου Υγείας και του ΕΚΕΠΥ για τη γενική εφημερία. Το ΕΣΥ οφείλει να αντιμετωπίζει τους ασθενείς ως ανθρώπους και όχι ως ζώα. Να δοθεί τέλος στην αθλιότητα των ράντζων!» ζητούν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου.

Χαλασμένος ο στεφανιογράφος και το ακτινολογικό μηχάνημα

Την κατάσταση που είχε πλέον διαμορφωθεί στις 20:00 το βράδυ, περιγράφει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

«Χθες το βράδυ το νοσοκομείο είχε φρακάρει. Οι κλίνες γεμάτες, οι διάδρομοι σε κάθε κλινική γεμάτοι από ασθενείς σε ράντζα και φορεία. Διασωληνωμένοι ασθενείς στη Νευροχειρουργική κλινική σε τετράκλινους θαλάμους με άλλους ασθενείς, περιμένουν ΜΕΘ σε λίστα αναμονής. Έμπαζαν οι πόρτες στους διαδρόμους με τους ασθενείς να ξεπαγιάζουν. Έως τις 20:00 είχαν γίνει 205 εισαγωγές ασθενών. Στη βραχεία νοσηλεία επικρατούσε το αδιαχώρητο από Ασθενείς που περίμεναν να χωρέσει το φορείο τους σε διάδρομο κλινικής για να νοσηλευθούν (πού κρεβάτι!).

Αναμονή για εξέταση στην εφημερία πάνω από 50 φορεία και άλλοι 200 περιπατητικοί ασθενείς. Χαλασμένος ο στεφανιογράφος για άλλη μια φορά. Δεν λειτουργούσε το αιμοδυναμικό εργαστήριο. Σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά που και το λεπτό είναι κρίσιμο για τη ζωή τους, μεταφέρονταν σε άλλα νοσοκομεία. Το ακτινολογικό μηχάνημα των ΤΕΠ χαλασμένο εδώ και ένα μήνα. Για 20.000 ευρώ δεν φτιάχνεται. Οι ασθενείς μεταφέρονται από δύο τραυματιοφορείς 200 μέτρα μακριά από την εφημερία για ακτινογραφία. Μεγάλη ταλαιπωρία! Ασθενείς περίμεναν 7 - 8 ώρες χθες βράδυ και δεν είχαν εξυπηρετηθεί» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

«Τυπική εικόνα»

Τις συνθήκες «πολέμου» στη γενική εφημερία δεν διαψεύδει η διοίκηση του νοσοκομείου, τις οποίες μάλιστα χαρακτηρίζει «τυπική εικόνα» και μεταθέτει τη βελτίωση της κατάστασης στο νέο μοντέλο εφημερίας των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου, που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας.

«Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών από την έναρξη της εφημερίας, Τρίτη 15-01-2019 08.00 έως και το κλείσιμο αυτής, Τετάρτη 16-01-2019 08.00, υποδέχτηκε 810 περιστατικά, εκ των οποίων τα 210 εισήχθησαν για περαιτέρω νοσηλεία.

Η εικόνα της χθεσινής εφημερίας κατά την οποία το νοσοκομείο υποδέχτηκε σημαντικό αριθμό περιστατικών, πολλά από τα οποία χρειάστηκε να εισαχθούν στο νοσοκομείο δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, καθόσον αντιστοιχεί σε μία τυπική εφημερία χειμερινής περιόδου.

Οι 587 καλυμμένες κλίνες ενισχύθηκαν με 121 επικουρικές κλίνες (σ.σ. ράντζα), ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες νοσηλείας των ασθενών του νοσοκομείου. Επίσης, σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας, το ΕΚΕΠΥ και τη Διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, έγινε ανάσχεση και ανακατεύθυνση των περιστατικών προς άλλα εφημερεύοντα νοσοκομεία.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι, η ύπαρξη επικουρικών κλινών αποτελεί φαινόμενο διαχρονικό και χρονολογείται από την ένταξη του νοσοκομείου μας στην 24ωρη εφημέρευση (4ος/2011) και δεν έκανε την εμφάνισή του τώρα.

Προφανώς αυτό το φαινόμενο δημιουργεί δυσλειτουργίες στο νοσοκομείο και δυσκολεύει τη φιλότιμη προσπάθεια του προσωπικού για αξιοπρεπή φροντίδα των ασθενών. Είναι γνωστό πάντως ότι για την αντιμετώπιση του, το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται, σε συνεργασία με την 1η και τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), ένα νέο μοντέλο εφημερίας των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου σε συνδυασμό με την προσεχή ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) με μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς» καταλήγει η διοίκηση του «Αττικού».

Το νοσοκομείο επισκέφθηκε σήμερα, Τετάρτη (16/01/2019) κλιμάκιο του Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής, με επικεφαλής τον βουλευτή Κώστα Μπαργιώτα. Οι εκπρόσωποι του ΚΙΝΑΛ είδαν την κατάσταση που επικρατεί και συζήτησαν με το σωματείο των εργαζομένων, η διοίκηση όμως αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί τους, όπως σημειώνουν.

Σχετικές ειδήσεις