ΥΓΕΙΑ

Πολάκης: Δεν υπάρχει λόγος πανικού για τη γρίπη

Πολάκης: Δεν υπάρχει λόγος πανικού για τη γρίπη

Αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης έγινε η εποχική γρίπη και ο αριθμός των θυμάτων, με αφορμή μια αποστροφή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του.

Την επίμαχη φράση «δεν έγινε και καμιά καταστροφή», η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο των επικρίσεων, ο κ. Πολάκης απέδωσε σε «κοπτοραπτική» και διαστρέβλωση των λεγομένων του, προκειμένου να σκιαγραφηθεί ως «ασεβής κι ανάλγητος απέναντι σε ανθρώπινα θύματα».

Απευθυνόμενος στους πολίτες, τονίζει ότι «δεν υπάρχει λόγος πανικού και καμία χρησιμότητα κατασκευασμένων δημοσιευμάτων. Τα αναγκαία εμβόλια παραγγέλλονται έγκαιρα και με βάση επιστημονικές και κυρίως πραγματικές εκτιμήσεις. Το δημόσιο σύστημα Υγείας στέκεται σταθερά στα πόδια του και είναι διαθέσιμο και προσβάσιμο σε κάθε άνθρωπο που ζει στη χώρα. Μένει να υλοποιούνται τα απλά προληπτικά μέτρα εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων και να ακολουθούνται οι κανόνες και οι σχετικές οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ και του γιατρού κάθε πολίτη, για να παρέλθει χωρίς ανησυχία και μεγάλες απώλειες και το φετινό φαινόμενο της εποχικής γρίπης».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Είχαν προηγηθεί ανακοινώσεις από τη Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι, με αφορμή τη φράση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας. «Ο κ. Πολάκης είναι ο καθρέφτης του κ. Τσίπρα. Η ασύλληπτη δήλωσή του απηχεί πλήρως την αναισθησία αυτής της κυβέρνησης ακόμη και για την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Η μόνη καταστροφή γι’ αυτούς είναι η απώλεια της καρέκλας» ήταν η αντίδραση της ΝΔ.

Απαντώντας, πάντως, ο Παύλος Πολάκης δεν ξέχασε τους πρώην υπουργούς Υγείας της ΝΔ, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Άδωνι Γεωργιάδη: «Στη χώρα μας έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί οι εποχές (όπως η εποχή Αβραμόπουλου) που το πολιτικό (και ενίοτε και το ιατρικό) σύστημα προωθούσε το εμβόλιο της νέας γρίπης, γιατί έπρεπε να "δικαιωθούν" πρακτικά παραγγελίες 12 εκατ. εμβολίων και πάνω, αλλά και οι εποχές (όπως εκείνη του Άδωνι Γεωργιάδη) που σε μια εβδομάδα εξαφάνιζε κάθε ίχνος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στη χώρα και συρρίκνωνε δραστικά τις κλίνες ΜΕΘ (εντατικής θεραπείας) σε συνδυασμό με ένα δημόσιο σύστημα Υγείας που κατέρρεε μεθοδευμένα, με αποτέλεσμα εκατόμβες θυμάτων».

Το Ποτάμι από την πλευρά του, τόνισε ότι «κανένας θάνατος δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης και εκμετάλλευσης. Ωστόσο, ο κ. Πολάκης προκαλεί ξανά με τη συμπεριφορά του. "Δεν έγινε και καμιά καταστροφή" είπε για τους 39 επιβεβαιωμένους νεκρούς της γρίπης. Μια φράση που προσβάλλει τους ανθρώπους που πέθαναν, αλλά και τους συγγενείς και τους φίλους τους, που προφανώς βιώνουν την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων ως καταστροφή. Ο θάνατος, όπως και η ζωή, απαιτούν αξιοπρέπεια».

Στην κατάσταση στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας επικεντρώθηκε το ΚΙΝ.ΑΛ και το ΚΚΕ. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, μετά από επίσκεψη στο νοσοκομείο «Σωτηρία» δήλωσε ότι «τα νοσοκομεία λειτουργούν στο κόκκινο. Η κυβέρνηση τα θυσιάζει στον βωμό των πλεονασμάτων. Δοκιμάζεται η αξιοπρέπεια των ασθενών και των εργαζομένων. Και το χειρότερο, ζωές κινδυνεύουν. Ήδη υπάρχουν θύματα. Φάνηκε ότι το σύστημα είναι απροετοίμαστο ακόμη και για να αντιμετωπίσει την εποχική γρίπη. Και κανείς δεν μπορεί να λέει για ανθρώπινες ζωές πως δεν τρέχει και τίποτα».

Τέλος, το ΚΚΕ επισήμανε ότι «το γεγονός ότι το 85% των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις ΜΕΘ, λόγω επιπλοκών της γρίπης, ήταν ανεμβολίαστοι και με άλλα χρόνια νοσήματα, εκφράζει την αποκρουστική και επικίνδυνη κατάσταση συνολικά του δημόσιου συστήματος υγείας. Την πλήρη επικράτηση της πολιτικής της "ατομικής ευθύνης" των ασθενών και όχι της σχεδιασμένης και οργανωμένης ευθύνης και παρέμβασης του κράτους με υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης». Ζητά «χωρίς καθυστέρηση να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις γιατρών, να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, να εφοδιαστούν οι δημόσιες μονάδες υγείας με επαρκή αριθμό εμβολίων, κατάλληλων διαγνωστικών μέσων, αντιικών φαρμάκων και να παρέχονται δωρεάν σε όλο τον πληθυσμό χωρίς "πλαφόν" και περικοπές».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις