ΥΓΕΙΑ

Γρίπη: 8 στους 10 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ δεν είχαν εμβολιαστεί

Γρίπη: 8 στους 10 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ δεν είχαν εμβολιαστεί
Λίστα αναμονής για κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη παραμένει ο εμβολιασμός ακόμη και τώρα, υπογραμμίζεται σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζου.

Όπως επισημαίνεται, η πλειονότητα των ασθενών με γρίπη που νοσηλεύθηκαν έως τώρα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δεν είχε εμβολιαστεί, σε ποσοστό 82%.

Η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα και αναμένεται η συνέχισή της τουλάχιστον για τις επόμενες 10 εβδομάδες. Έως σήμερα, το στέλεχος της γρίπης που ως επί το πλείστον εργαστηριακά απομονώνεται είναι το Α(Η1Ν1) pdm09, το οποίο εμπεριέχεται στο εμβόλιο που κυκλοφορεί.

Επίσης, επισημαίνεται ότι τα κύρια προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:

  • Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).
  • Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωσή τους πριν από την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητές τους.
  • Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματικός και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας είναι ο εμβολιασμός αφενός των ευπαθών ομάδων (άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, άτομα με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες κ.λπ.) και αφετέρου των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα.
  • Η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις σύμφωνα με την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Κλειστά 150 κρεβάτια ΜΕΘ

Την έντονη ανησυχία του εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) για την αναμενόμενη κορύφωση της επιδημίας της γρίπης, ενώ κλειστές παραμένουν 150 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η λίστα αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ, ξεπέρασε τους εξήντα ασθενείς, από τους οποίους βρίσκουν κρεβάτι καθημερινά λιγότεροι από πέντε, σημειώνει ο ΙΣΑ.

Το πρόβλημα πρόκειται να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο ΙΣΑ εκφράζει την έντονη ανησυχία του, με δεδομένο ότι το υπουργείο Υγείας δεν μερίμνησε να ανοίξουν τα 150 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ. Μάλιστα έχει καταθέσει αναφορά προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για την τραγική καθυστέρηση στη στελέχωση των ΜΕΘ που έχει αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε σχετικά: «Δυστυχώς για άλλη μια χρονιά, η αναμενόμενη επιδημία της γρίπης, βρίσκει ανέτοιμο το υγειονομικό σύστημα της χώρα μας. Η ανεπαρκέστατη διαχείριση της επιδημίας είχε αποτέλεσμα, η Ελλάδα να κατέχει τα τελευταία χρόνια, θλιβερό ρεκόρ στον αριθμό των θανάτων από τη νόσο. Ζητούμε να στελεχωθούν άμεσα οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και να ανοίξουν τα κλειστά κρεβάτια μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα για να μη κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις