ΥΓΕΙΑ

Καταργείται το ΚΕΕΛΠΝΟ – Ποιος φορέας θα το αντικαταστήσει

Καταργείται το ΚΕΕΛΠΝΟ – Ποιος φορέας θα το αντικαταστήσει
Με διευρυμένες αρμοδιότητες για την προστασία της δημόσιας υγείας ο νέος φορέας

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ξεκινά την Τρίτη (19/02/2019) η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με το οποίο καταργείται το ΚΕΕΛΠΝΟ και αντικαθίσταται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει σήμερα τη λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ελλιπές και δεν διαθέτει συνοχή, αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις». Γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητη η αντικατάστασή του από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), έναν σύγχρονο Οργανισμό με διευρυμένες αρμοδιότητες για την προστασία της δημόσιας υγείας, δηλαδή για την πρόληψη νόσων, την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και την προαγωγή της υγείας, μέσω οργανωμένων προσπαθειών της πολιτείας και της κοινωνίας.

Επίσης, συστήνεται Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών με στόχο τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο, ο οποίος αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στη χώρα μας και μείζον εθνικό αλλά και παγκόσμιο πρόβλημα υγείας. Η ανάγκη για ενημέρωση, πρόληψη της νόσου, αλλά και υπεύθυνη, ολιστική και ασθενοκεντρική αντιμετώπιση της νόσου είναι επιβεβλημένη. Ο νέος φορέας θα αναλάβει τη διαμόρφωση και εισήγηση προς τον υπουργό Υγείας της εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο και θα συντονίζει τις ενέργειες που αφορούν τη συνολική διαχείριση των νεοπλασματικών νοσημάτων, σε εθνικό επίπεδο.

Το νομοσχέδιο ρυθμίζει και το ζήτημα σύστασης και λειτουργίας εθνικών μητρώων ασθενών (Registries), τα οποία, όπως αναφέρεται, αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο για τη χάραξη πολιτικών υγείας με στόχο τη διασφάλιση της ταχύτερης διάγνωσης, της βέλτιστης θεραπείας, της αποτελεσματικότερης παρακολούθησης των ασθενών, αλλά και της πλέον αποδοτικής διαχείρισης των πόρων για την υγεία. Τα μητρώα ασθενών θα καταγράφουν ασθενείς με το ίδιο νόσημα, με σκοπό τη συλλογή δεδομένων και εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τη φυσική πορεία της νόσου, αλλά και την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και το κόστος των θεραπευτικών χειρισμών.

Στην ίδια λογική, προβλέπεται η δημιουργία, διατήρηση και ενημέρωση Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΑΗΦΥ), ως απαραίτητη προϋπόθεση της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Κρίνεται ότι ο ΑΗΦΥ συνιστά το αναγκαίο και ικανό εκείνο ηλεκτρονικό εργαλείο το οποίο θα διασφαλίσει τη συνέχεια στη φροντίδα, ενώ παράλληλα αποτελεί προαπαιτούμενο της ορθής και αποτελεσματικής εφαρμογής της παραπομπής.

Το νομοσχέδιο, όπως λέει και ο τίτλος του, ενοποιεί σε ένα συνολικό νομοθέτημα όλες τις διατάξεις που ρυθμίζουν θέματα ιδιωτικών κλινικών και υπάγει όλες τις κλινικές σε κοινούς κανόνες. Σήμερα, το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους διέπεται από πολλά νομοθετήματα, τα οποία και δημιούργησαν πολλά και διαφορετικά πλαίσια ρυθμιστικής παρέμβασης, ανάλογα με τον χρόνο ίδρυσης και λειτουργίας κάθε ιδιωτικής κλινικής. Παράλληλα, εκσυγχρονίζει το πλαίσιο λειτουργίας των κλινικών, αναθεωρώντας τις παλιές και ήδη παρωχημένες ρυθμίσεις, που αφορούν τόσο τους γενικούς όρους και προϋποθέσεις όσο και τις τεχνικές προδιαγραφές (προσωπικό, μετρικά στοιχεία, ιατρικός εξοπλισμός, νοσηλευτικές μονάδες και τμήματα κ.α.). Επιπλέον, απλοποιεί τις διοικητικές διαδικασίες και αναθεωρεί τις τεχνικές προδιαγραφές, διασφαλίζοντας πλήρως την παροχή υψηλών υπηρεσιών υγείας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Σχετικές ειδήσεις