ΥΓΕΙΑ

Βάσεις αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ σε Άκτιο, Χαλκιδική και Κρήτη μελετά το υπουργείο Υγείας

Βάσεις αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ σε Άκτιο, Χαλκιδική και Κρήτη μελετά το υπουργείο Υγείας
Παρατείνεται για ένα έτος το επίδομα των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ

Η δυνατότητα δημιουργίας περισσότερων βάσεων αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ ανά την επικράτεια, συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, την Πέμπτη (21/02/2019).

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χρήστος Χριστοδούλου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Ζαχαρίας Γκίκας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ Γεώργιος Μαζαράκος, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Παναγιώτης Τζανετής, καθώς και αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η επέκταση του δικτύου βάσεων αεροδιακομιδών εξετάζεται -με δεδομένη την πρόθεση συμβολής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος- σε περιοχές όπως το Άκτιο, η Χαλκιδική, η Κρήτη κ.α.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε η επιτάχυνση όλων των νόμιμων διαδικασιών για την επανένταξη των τριών ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ, τα οποία είναι καθηλωμένα για τεχνικούς λόγους, προκειμένου να τεθούν και αυτά στην υπηρεσία του ΕΚΑΒ για τις αεροδιακομιδές ασθενών από απομακρυσμένες, νησιωτικές ή δύσβατες περιοχές της χώρας. Επίσης, τέθηκαν προς επίλυση γενικότερα τεχνικά προβλήματα, ζητήματα προμηθειών υλικού, διάθεσης προσωπικού, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.

Παράλληλα, ψηφίστηκε η παράταση για ένα έτος της καταβολής του επιδόματος στολής για τα πληρώματα του ΕΚΑΒ. Η δαπάνη για την καταβολή αυτής της αποζημίωσης λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και αναγκών της εργασίας των πληρωμάτων, είναι ύψους 1,75 εκατ. ευρώ για το 2019.

Η ρύθμιση εντάχθηκε σε τροπολογία του υπουργείου Υγείας, η οποία ψηφίστηκε την Τετάρτη (20/02/2019) μαζί με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών με τίτλο «Δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων».

Με την ίδια τροπολογία ρυθμίζεται, επίσης, το πρόβλημα που ανέκυψε από τη μη εγγραφή στον προϋπολογισμό του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», μέρους των πιστώσεων για τις τακτικές υπερωρίες νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού για τον μήνα Δεκέμβριο του 2018. Τα ποσά που αντιστοιχούν στις υπερωρίες αυτές (54.000 ευρώ περίπου) θα εγγραφούν στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους καθ’ υπέρβαση των εγκεκριμένων πιστώσεων του 2019, ενώ θα καταβληθούν στους δικαιούχους από τα ταμειακά διαθέσιμα του νοσοκομείου.

Τέλος, επεκτείνεται η ισχύς προηγούμενης ρύθμισης μέχρι τις 31/01/2019 για τη νομιμοποίηση δαπανών για τις προμήθειες των νοσοκομείων, των μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των Υγειονομικών Περιφερειών με σκοπό την απρόσκοπτη λειτουργία τους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις