ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Δραματική επιδείνωση της στοματικής υγείας των Ελλήνων

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Δραματική επιδείνωση της στοματικής υγείας των Ελλήνων
Σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία

Σειρά συστηματικών παθολογικών καταστάσεων κάνουν την πρώτη εμφάνισή τους στο στόμα και η πρώιμη διάγνωσή τους περνά μέσα από τη δράση και τη γνώση των οδοντιάτρων.

Αυτό είναι το φετινό μήνυμα του εορτασμού της Τετάρτης 20 Μαρτίου, Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας με σύνθημα «Ένα υγιές στόμα και ένα υγιές σώμα είναι αλληλένδετα».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (Ε.Ο.Ο.), Αθανάσιος Κατσίκης, τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής: «Το στόμα είναι ένας πολυδύναμος χώρος που συμβάλλει καθοριστικά στη βιολογική και κοινωνική λειτουργία των ανθρώπων μέσω της διατροφής, της ομιλίας, του γέλιου και της έκφρασης των συναισθημάτων. Το υγιές στόμα συμβάλλει σημαντικά τόσο στην καθημερινότητα των ανθρώπων, όσο και στην ομαλή πορεία της σωματικής τους υγείας. Το υγιές στόμα δημιουργεί θετικό υπόστρωμα για τις επαγγελματικές, αισθηματικές και λειτουργικές ανάγκες των ανθρώπων και κρατά υψηλά την ποιότητα της ζωής. Το στόμα αποτελεί πραγματικά τον καθρέφτη της υγείας των ανθρώπων και αποτελεί την περιοχή της εκδήλωσης πρώιμων συμπτωμάτων για σειρά νοσημάτων, από τα πιο απλά μέχρι και τα πιο σοβαρά».

Από τη δική του πλευρά, ο Γενικός Γραμματέας της Ε.Ο.Ο., Καθηγητής ΕΚΠΑ Ιωάννης Τζούτζας, συμπληρώνει τα εξής: «Πρέπει να γίνει αντιληπτό και κατανοητό ότι, στόμα δεν σημαίνει μόνον δόντια. Σημαίνει μια σειρά άλλων οργάνων που όλα μαζί, δημιουργούν ένα ομαλά λειτουργικό σύστημα, που η κάθε διαταραχή του έχει προεκτάσεις ή απεικονίσεις στη γενική Υγεία. Το χρώμα των δοντιών, των ούλων και της γλώσσας, η υφή των χειλέων και των παρειών και το σχήμα της υπερώας και των γνάθων, αποτελούν στοιχεία που αξιολογούνται ανάλογα και αντλούνται σχετικά συμπεράσματα. Μεταβολικά νοσήματα, αιματολογικά νοσήματα, νεοπλασίες, βιοχημικά προβλήματα, ιογενείς λοιμώξεις, είναι μερικές από τις νοσολογικές οντότητες που η πρώιμη διάγνωσή τους περνά από τη στοματολογική εξέταση. Παράλληλα, χρόνιες λοιμώξεις της στοματικής κοιλότητας μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά αιματολογικά, καρδιολογικά και λοιμωξιολογικά προβλήματα, η διάγνωση των οποίων επιβάλλεται να γίνει το συντομότερο δυνατό».

Μόνο το 0,7% των Ελλήνων έχει υγιή δόντια

Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που διενεργήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, η στοματική υγεία των ενηλίκων και των παιδιών στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί δραματικά σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι τρία στα πέντε παιδιά ηλικίας 5 ετών έχουν τερηδονισμένα δόντια, ενώ μόνο το 0,7% των ενηλίκων ηλικίας 35 - 44 ετών, έχει υγιή δόντια.

Ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής, Αθανάσιος Υφαντής, δήλωσε: «Η κακή στοματική υγεία συσχετίζεται με σειρά νοσημάτων που αφορούν στην γενική υγεία του ανθρώπου. Παρά τις προσπάθειες του υγειονομικού προσωπικού, οι δείκτες νοσηρότητας αυξάνουν, ως αποτέλεσμα των περικοπών των δαπανών και της υποβάθμισης της συστηματικής και ιδίως προληπτικής παρακολούθησης των ασθενών. Ήρθε η ώρα η Πολιτεία να δώσει την πρέπουσα σημασία στην Οδοντιατρική. Η ένταξη της οδοντιατρικής και ιδίως της πρόληψης στην κοινωνική ασφάλιση αποτελεί αναγκαιότητα».

Γενική συμβουλή και συμπέρασμα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας, είναι ότι η συχνή επίσκεψη στον οδοντίατρο, δημιουργεί ένα περίγραμμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις