ΥΓΕΙΑ

ΚΕΕΛΠΝΟ: Γιατί καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 μηνών ο πρόεδρος, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ

ΚΕΕΛΠΝΟ: Γιατί καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 μηνών ο πρόεδρος, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ

Αμέριστη συμπαράσταση και εμπιστοσύνη εκφράζει προς τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, την Τρίτη (03/04/2019) επέβαλε ποινή φυλάκισης 12 μηνών στον κ. Ρόζενμπεργκ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για παράβαση καθήκοντος. Η κατηγορία αφορά σε καταγγελίες υπαλλήλων του οργανισμού, του τότε ΚΕΕΛΠΝΟ, σχετικά με αποσπασμένη υπάλληλο στο γραφείο του κ. Ρόζενμπεργκ, η οποία προέβαινε σε ενέργειες εκτός των ορισμένων καθηκόντων της με την ανοχή του κατηγορουμένου. Η υπόθεση -για την οποία καταδικάστηκε και η υπάλληλος- εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό, περίπου τρία χρόνια μετά τις καταγγελίες για το θέμα που είχαν φθάσει και στη Βουλή με ερώτηση της ΝΔ.

Παραδιοίκηση

Για σύστημα παραδιοίηκησης στο ΚΕΕΛΠΝΟ έκαναν λόγο οι επικεφαλής του Τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου και Ιάσονας Φωτήλας, μόλις έγινε γνωστή η πρωτόδικη απόφαση. «Η Δικαιοσύνη με πρωτόδικη απόφασή της καταδίκασε σε έναν χρόνο φυλάκιση για παράβαση καθήκοντος τον Πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Ρόζενμπεργκ και τον εν λόγω άτυπο συνεργάτη του, που παρ’ ότι δεν είχε εργασιακή σχέση με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ασκούσε ουσιαστικά διοίκηση. Η καταδικαστική απόφαση αποτελεί δικαίωση για το σωματείο των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο είχε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή την παραδιοίκηση που εγκαθίδρυσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι χωρίς αμφιβολία, η καλύτερη απάντηση στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας που θεωρεί το ΚΕΕΛΠΝΟ τσιφλίκι της» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στην κοινή τους δήλωση οι βουλευτές της ΝΔ.

Απαλλαγή πρότεινε ο εισαγγελέας

Τα κέντρα που κίνησαν τη μήνυση, φέρονται να ενέχονται στα μεγαλύτερα σκάνδαλα κατάχρησης του δημοσίου χρήματος, απάντησε ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.

«Με αφορμή σειρά δημοσιευμάτων και με αίσθημα ευθύνης θα ήθελα να διευκρινίσω ότι, δέχθηκα να αναλάβω τη διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ σε περίοδο μεγάλης κρίσης έχοντας ως εφόδια τη μεγάλη επιστημονική και ακαδημαϊκή μου διαδρομή αλλά και την εμπειρία άσκησης ιατρικής στις πιο δύσκολες συνθήκες σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Δεν έχω αυταπάτες ότι τα κέντρα που κίνησαν τη μήνυση και πανηγυρίζουν για την πρωτόδικη δικαστική αυτή απόφαση, είναι ακριβώς τα ίδια που φέρονται να ενέχονται στα μεγαλύτερα σκάνδαλα κατάχρησης του δημοσίου χρήματος. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή μου και αναμένεται η κρίση της υπόθεσης από τη δικαιοσύνη σε δεύτερο βαθμό. Αποτελεί τιμή για μένα ότι, εν μέσω πρωτοφανών αντιξοοτήτων στη διάρκεια της τρίχρονης θητείας μου, εξασφαλίσαμε με τη στήριξη άξιων συνεργατών την προάσπιση και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας».

Κλίμα συστηματικής υπονόμευσης

Στο είδος των καθηκόντων της υπαλλήλου στον Οργανισμό και όχι σε ατασθαλίες της Διοίκησής του, αφορά η πρωτόδικη απόφαση του Δικαστηρίου, σε βαθμό πλημμελήματος, κατά του Προέδρου του ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Ρόζενμπεργκ και της μετακλητής υπαλλήλου κ. Θεμελή, τονίζει το υπουργείο Υγείας.

«Η ΝΔ έσπευσε να μιλήσει για δικαίωσή της στην κριτική για "παραδιοίκηση" που δήθεν εγκαθίδρυσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΕΕΛΠΝΟ» απαντά στην αξιωματική αντιπολίτευση και προσθέτει:

«Με δεδομένο το σεβασμό στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, περιμένουμε με ενδιαφέρον το σκεπτικό της συγκεκριμένης απόφασης για την οποία μάλιστα υπήρξε αθωωτική πρόταση από τον Εισαγγελέα και μειοψηφία υπέρ της απαλλαγής. Οφείλουμε όμως να υπενθυμίσουμε ότι η υπόθεση αυτή ξεκίνησε από καταγγελίες και μηνύσεις του πρώην προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο οποίος έχει ήδη απολυθεί από τον Οργανισμό μετά από την άσκηση διώξεων για κακουργηματικές πράξεις με βάση το νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου».

Τέλος, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκφράζει την αμέριστη εμπιστοσύνη της προς τον πρόεδρο κ. Ρόζενμπεργκ και τη σημερινή Διοίκηση του ΕΟΔΥ, οι οποίοι «σε κλίμα συστηματικής υπονόμευσης, διαβολής και συκοφαντίας από ένα φαύλο σύστημα, διασφάλισαν την ανταπόκριση του ΚΕΕΛΠΝΟ σε όλες τις μείζονες προκλήσεις για τη Δημόσια Υγεία (προσφυγικό, μεταδιδόμενα νοσήματα, επιδημίες ιλαράς κλπ.) και ταυτόχρονα δρομολόγησαν, με τη στήριξη του Υπουργείου, μια μη αναστρέψιμη διαδικασία "ηθικοποίησης" και αναδιοργάνωσης που έχει την αποδοχή και την αναγνώριση από όλο το έντιμο και επιστημονικά αξιόπιστο ανθρώπινο δυναμικό του ΕΟΔΥ».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις