ΥΓΕΙΑ

Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο: 45.680 επεμβάσεις καρδιάς σε 25 χρόνια λειτουργίας

Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο: 45.680 επεμβάσεις καρδιάς σε 25 χρόνια λειτουργίας

Το 2018 το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ) συμπλήρωσε 25 χρόνια λειτουργίας. Η προσφορά του νοσοκομείου από το 1993 έως και το 2018, παρουσιάζεται συνοπτικά στον ετήσιο απολογισμό του Κέντρου, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Από την έναρξη λειτουργίας του, το 1993 και μέχρι το τέλος του 2018, πραγματοποιήθηκαν 45.680 επεμβάσεις καρδιάς, 160 μεταμοσχεύσεις καρδιάς, 137.448 πράξεις στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο και 33.599 πράξεις στο Ηλεκτροφυσιολογικό Εργαστήριο. Ο συνολικός αριθμός ιατρικών επισκέψεων στα πρωϊνά και εξωτερικά ιατρεία ανήλθε στις 871.604. Η σημασία όμως των στατιστικών έγκειται στο γεγονός ότι η λειτουργία του Ωνασείου αναχαίτισε το κύμα φυγής των Ελλήνων καρδιοπαθών προς το εξωτερικό για αναζήτηση θεραπείας και συνέβαλε στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης προς τους Έλληνες ιατρούς.

Στην επέτειο των 25 ετών, το Ίδρυμα Ωνάση έδωσε το στίγμα για το μέλλον με την ανακοίνωση της δωρεάς του Ωνασείου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου και του Ωνασείου Παίδων. Οι στόχοι της δωρεάς είναι:

α. να αυξηθεί η μεταμοσχευτική δραστηριότητα την πρώτη πενταετία ώστε να μειωθεί δραστικά η μετάβαση των ασθενών στο εξωτερικό και το κόστος που αυτή συνεπάγεται για τα ασφαλιστικά ταμεία.

β. να προαχθούν η γνώση και οι ικανότητες των Ελλήνων ιατρών και νοσηλευτών μέσω της μετεκπαίδευσης και της συνεργασίας με κορυφαίους ιατρούς από το εξωτερικό.

γ. ειδικά για τα παιδιά, στόχος είναι να προσφέρονται εξειδικευμένες υπηρεσίες στην καρδιολογία και καρδιοχειρουργική συμπεριλαμβανομένων των μεταμοσχεύσεων σε αυτόνομη μονάδα σχεδιασμένη ειδικά για τις ανάγκες των παιδιών.

δ. η ανάπτυξη του Εθνικού Κέντρου Αριστείας και Ιατρικής Καινοτομίας στους τομείς Καρδιολογίας, Καρδιοχειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων.

Ετήσιος Απολογισμός

Tα αποτελέσματα των οικονομικών και λειτουργικών δεδομένων του 2018, παρουσιάζονται στον Ετήσιο Απολογισμό Πεπραγμένων του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Η προσπάθεια εξυγίανσης των οικονομικών του Κέντρου συνεχίστηκε και την περσινή χρονιά. Ο δείκτης υποχρεώσεων προς απαιτήσεις αποδεικνύει ότι το 2018, το ΩΚΚ μείωσε σημαντικά τις υποχρεώσεις του προς τους προμηθευτές. Η είσπραξη των απαιτήσεων από τον ΕΟΠΥΥ και τα λοιπά ασφαλιστικά ταμεία ήταν σταθερή. Τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 3,89% σε σχέση με το 2017. Η σημαντική μείωση του κόστους των αναλωσίμων, των φαρμάκων και των λοιπών λειτουργικών δαπανών οφείλεται στις διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές και τη μείωση των τιμών.

Αναφορά γίνεται, επίσης, στις επιστημονικές δραστηριότητες, στις δράσεις με κοινωνικό πρόσημο, στην εκπαιδευτική δραστηριότητα και στο ετήσιο πρόγραμμα των μουσικών εκδηλώσεων «Πολυφωνίες», που φιλοξενούνται στο Αίθριο του Ωνασείου.

Ετήσιος Απολογισμός Πεπραγμένων Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου 2018

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις