ΥΓΕΙΑ

Αποχή διαρκείας στα διαγνωστικά κέντρα – Κρίσιμη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας

Αποχή διαρκείας στα διαγνωστικά κέντρα – Κρίσιμη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας
Απεργούν και οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια

Με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό συναντιέται σήμερα, Τρίτη (11/06/2019), το Συντονιστικό Όργανο των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε μια προσπάθεια άρσης του «λουκέτου» διαρκείας στα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια που αφήνει χωρίς εξετάσεις χιλιάδες ασφαλισμένους.

Η προηγούμενη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, είχε καταλήξει σε αδιέξοδο με τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα να θέτουν ως «κόκκινη γραμμή», να μη χρεωθεί το clawback του δεύτερου εξαμήνου του 2018. Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, ανακοινώθηκε αύξηση κατά 9 εκατ. ευρώ του ορίου δαπανών του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις. Επίσης, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πρώην ασφαλιστικών ταμείων προς τα διαγνωστικά κέντρα (πρόκειται για οφειλές που χρονολογούνται πριν το 2012), πρόκειται να αναζητηθεί μέσω του ΕΦΚΑ.

Η πρώτη ημέρα της αποχής είχε καθολική συμμετοχή, σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το οποίο συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας (10/06/2019) υπό την προεδρία του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργου Πατούλη. Κατά την έκτακτη σύσκεψη, τονίστηκε η ενότητα και η αποφασιστικότητα του κλάδου «να δώσει μάχη για την αξιοπρέπεια και την επαγγελματική του επιβίωση».

Ο κ. Πατούλης επεσήμανε ότι ο ΙΣΑ βρίσκεται για άλλη μία φορά στις επάλξεις, πρωτοστατώντας στη διεκδίκηση των αιτημάτων του ιατρικού κόσμου που οδηγείται από την πολιτεία, στην ανεργία και στη μετανάστευση: «Το υπουργείο Υγείας, με τους πειραματισμούς του έχει τινάξει στον αέρα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την ώρα που ο ΕΟΠΥΥ αντιμετωπίζει τον Έλληνα ασθενή ως πολίτη δεύτερης κατηγορίας, για τον οποίο επιφυλάσσει φθηνές και υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. Ο ιατρικός κλάδος, ο οποίος πλήρωσε ακριβά τις αποτυχημένες αυτές πολιτικές έχει πλέον ξεπεράσει τα όρια των αντοχών του. Θα δώσουμε μάχη τόσο για την επιβίωση των γιατρών όσο και για να διασφαλίσουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για τον ασθενή στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας».

Απεργούν οι εργαζόμενοι των διαγνωστικών κέντρων

Παράλληλα, 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει για σήμερα οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική υγεία, σε κλινικές και εργαστήρια, διεκδικώντας Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

«Αντιμετωπίσαμε την τρομοκρατία που καλλιεργείται στους χώρους δουλειάς και τα εμπόδια που βάζει η εργοδοσία. Τα αιτήματα που θέτουμε, για Ενιαία Υποχρεωτική Σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους με αυξήσεις, επαναφορά επιδομάτων και ειδικών αδειών/ωραρίων, για κατάργηση του παγώματος των τριετιών, για κατώτατο μισθό 751 ευρώ, βρίσκουν την καθολική συμφωνία των συναδέλφων» αναφέρει το Κλαδικό Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων Αθήνας.

Επίσης, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδος (ΟΣΝΙΕ) σημειώνει ότι «τα χορτάτα αφεντικά μας στα Διαγνωστικά Κέντρα, Ιατρικά Εργαστήρια και το δίκτυο των ιδιωτών γιατρών, κήρυξαν απεργία αορίστου διαρκείας (από τις 10/6) γιατί έχουν υψηλές κρατήσεις από τον ΕΟΠΥΥ λόγω της μεγάλης παραγωγής ιατρικών διαγνωστικών εξετάσεων και της υπερβολικής κερδοφορίας τους».

Οι εργαζόμενοι στην Αθήνα θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Εργασίας και στη Θεσσαλονίκη στο ΙΚΑ, στην οδό Αριστοτέλους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις