ΥΓΕΙΑ

Τον πρώτο Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης στο κέντρο της Αθήνας επισκέφθηκε ο Ανδρέας Ξανθός (pics)

Τον πρώτο Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης στο κέντρο της Αθήνας επισκέφθηκε ο Ανδρέας Ξανθός (pics)

Μέσα στο Σταθμό Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων, στην οδό Καποδιστρίου στο κέντρο της Αθήνας, θα λειτουργήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, ο πρώτος Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης. Οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου έχουν ολοκληρωθεί και εντός των επόμενων ημερών θα εκδοθεί η άδεια λειτουργίας.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μαζί με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Σταμάτη Βαρδαρό, ξεναγήθηκαν στον πρώτο Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης, την Τρίτη (02/07/2019).

Στο χώρο θα υπάρχει ειδικευμένος γιατρός και εκπαιδευμένο προσωπικό (νοσηλευτής, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, κοινωνιοθεραπευτής) υπό την επίβλεψη των οποίων οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών θα κάνουν ενέσιμη χρήση οπιοειδών ή/ και άλλων ουσιών υψηλής επικινδυνότητας. Η συστέγασή του με το Σταθμό Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να έρθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος και να λαμβάνουν ολιστική φροντίδα, όπως επισημαίνει το υπουργείο Υγείας.

Εντός του Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης θα παρέχονται οι παρακάτω υπηρεσίες:

α) Ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για την ενέσιμη χρήση προαποκτημένων ναρκωτικών ουσιών από τους λήπτες/ριες των υπηρεσιών και τη βραχεία παραμονή τους αμέσως μετά τη χρήση.

β) Κατάλληλος εξοπλισμός για την ασφαλή χρήση ναρκωτικών ουσιών εντός των ΧΕΧ.

γ) Επείγουσα φροντίδα σε περιπτώσεις υπερδοσολογίας.

δ) Συμβουλευτική ενημέρωση για την ασφαλή χρήση ναρκωτικών ουσιών κα την πρόληψη υπερδοσολογίας.

ε) Διασύνδεση με προγράμματα αντιμετώπισης της εξάρτησης και υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας.

στ) Διασύνδεση με κοινωνικές υπηρεσίες και ιδιαίτερα με υπηρεσίες ατομικής υγιεινής, παροχής σίτισης, ένδυσης, στέγασης και φιλοξενίας.

ζ) Διασύνδεση με δομές επείγουσας ιατρικής φροντίδας.

η) Παρέμβαση στην κρίση.

θ) Συμβουλευτική και κατάλληλα μέσα (προφυλακτικά, σύνεργα χρήσης) για την αποφυγή μετάδοσης σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) και άλλων μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης βασίζονται στη λογική ότι η πολιτεία οφείλει να φροντίζει, πέρα από τα άτομα που κάνουν χρήση ουσιών και επιθυμούν να απεξαρτηθούν, και για την υγεία των ατόμων που έχουν χαμηλό ή κανένα κίνητρο για θεραπεία, προστατεύοντας παράλληλα τη Δημόσια Υγεία.

Δείτε στην παρακάτω gallery του Newsbomb.gr φωτογραφίες από την επίσκεψη του υπουργού Υγείας:

Κάντε Bookmark τις σελίδες του Newsbomb.gr για τα Exit Poll 2019 και τα Αποτελέσματα Εκλογών 2019 της 7ηςΙουλίου, ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι και με εγκυρότητα!

Διαβάστε επίσης όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις επερχόμενες Εθνικές Εκλογές 2019

Σχετικές ειδήσεις