ΥΓΕΙΑ

Θετική η ΝΔ για τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης - Νέος Εθνικός Συντονιστής για τα ναρκωτικά

Θετική η ΝΔ για τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης - Νέος Εθνικός Συντονιστής για τα ναρκωτικά
Επιφυλάσσεται η Νέα Δημοκρατία να τοποθετηθεί συνολικά τις επόμενες μέρες

Επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών τέθηκε ο ψυχίατρος, με εξειδίκευση στην Ψυχιατρική Εθισμού, Χρήστος Κουϊμτσίδης.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, συγκάλεσε την Πέμπτη (21/02/2019) στο υπουργείο Υγείας την Εθνική Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, προκειμένου να παρουσιαστεί ο νέος Εθνικός Συντονιστής.

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στον Χρήστο Κουϊμτσίδη σημειώνοντας ότι πρόκειται για έναν επιστήμονα εγνωσμένου κύρους με σταδιοδρομία στη Μεγάλη Βρετανία. Επίσης, τόνισε ότι η σημερινή συνεδρίαση είναι μία επανεκκίνηση της διαδικασίας κατάρτισης ενός Εθνικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και των άλλων εξαρτήσεων, πάνω σε συγκεκριμένους και καθορισμένους άξονες. «Επιδίωξή μας είναι σε αυτήν την προσπάθεια να συμμετέχουν τα εμπλεκόμενα υπουργεία, οι φορείς και όλες οι δημόσιες δομές που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, με σεβασμό στην ιστορία και την προσφορά του καθενός και με συγκεκριμένους- διακριτούς ρόλους και υποχρεώσεις» τόνισε.

Από την πλευρά του ο νέος Εθνικός Συντονιστής για τα Ναρκωτικά, Χρήστος Κουϊμτσίδης, ανέφερε ότι σε αυτήν την προσπάθεια θα συμβάλλουν σημαντικά τα στοιχεία και τα παραδείγματα που υπάρχουν από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αφού πρώτα αξιολογηθούν αυστηρά και προσαρμοστούν στις ανάγκες της χώρας μας.

Στην Εθνική Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών μετέχουν: εκπρόσωποι συναρμόδιων υπουργείων για το ζήτημα των ναρκωτικών και εκπρόσωποι εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, Ψ.Ν.Α., Ψ.Ν.Θ., Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (Ε.Κ.Τ.Ε.Π.Ν.), Δίκτυο Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας).

Θετική η ΝΔ στην πρόταση για τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, ο Ανδρέας Ξανθός χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι το νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή περιέχει σημαντικές παρεμβάσεις, όπως οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης, οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Ένταξης (ΚΟΙΣΕΝ) και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ναρκωτικών για ιατρική χρήση.

Για την πρόταση των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης τοποθετήθηκε κατ’ αρχήν θετικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνάντηση που είχε με φορείς και ειδικούς πάνω στο πρόβλημα των ναρκωτικών. Στη συνάντηση μετείχαν ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Άγγελος Χατζάκης, η καθηγήτρια Ψυχιατρικής Μένη Μαλιώρη και οι εκπρόσωποι των φορέων Νίκη Βουδούρη (PRAKSIS), Μάριος Ατζέμης (Θετική Φωνή), Tάσος Υφαντής (Γιατροί του Κόσμου), Σοφία Γαληνάκη (Διογένης – Διάλογος Πολιτικής για τα Ναρκωτικά - Πλατφόρμα ΜΚΟ για τις Ψυχοδραστικές Ουσίες), Γιώργος Καλαμίτσης («Προμηθέας»), Χρήστος Αναστασίου (Δίκτυο Ομότιμων Χρηστών Ψυχοδ/κων Ουσιών) και Άννα Καβούρη (Κέντρο Ζωής).

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι επί της αρχής θετικός στην πρωτοβουλία για ελεγχόμενους χώρους χρήσης ναρκωτικών, καθώς και ότι θεωρεί θετικό το γεγονός ότι αναπτύσσεται μια ανάλογη συζήτηση και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Σίγουρα η υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συνεργασία των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικά του Δήμου της Αθήνας, όπου υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Γνωρίζω ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από την κυβέρνηση να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό. Αλλά για εμάς είναι ζήτημα προτεραιότητας. Οπότε το αντικείμενο της συζήτησης δεν είναι συνολικά το πρόβλημα της αντιμετώπισης των ναρκωτικών, αλλά συγκεκριμένα το ζήτημα των ελεγχόμενων χώρων χρήσης και θα ήθελα επ’ αυτού να ακούσω τις απόψεις σας» είπε.

Οι περισσότεροι από τους μετέχοντες υποστήριξαν τη δημιουργία εποπτευόμενων χώρων για τους χρήστες αναδεικνύοντας ωστόσο και αρκετές πτυχές της κυβερνητικής πρότασης που τις χαρακτήρισαν προβληματικές. Για παράδειγμα την υποχρεωτική δημιουργία μητρώου για τους χρήστες που θα επισκέπτονται τους συγκεκριμένους χώρους, την απουσία πρόβλεψης για κινητή μονάδα βοήθειας των εξαρτημένων ατόμων, την ανάγκη να αναπροσαρμοσθούν πιθανώς και κάποια άρθρα του ποινικού κώδικα, όπως και την απουσία της επιστημονικής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών από τον διάλογο για τη διαμόρφωση των αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν.

Ο κ. Μητσοτάκης αφού άκουσε προσεκτικά τις απόψεις, αλλά και τις παρατηρήσεις των ειδικών, επιφυλάχθηκε η Νέα Δημοκρατία να τοποθετηθεί συνολικά τις επόμενες μέρες. «Δεν υπάρχει καμία διάθεση από μένα να εμπλακούμε με την κυβέρνηση σε καμία κομματική αντιπαράθεση γι’ αυτό το θέμα» είπε καταληκτικά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις