Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός - Τσιόδρας: Ένα εμβόλιο δεν αρκεί, πρέπει να βρούμε περισσότερα (vids)

Newsbomb

Αν οι μελέτες εξελιχθούν ομαλά ένα εμβόλιο ίσως είναι διαθέσιμο στο τέλος του έτους ή τις αρχές του επομένου, εκτίμησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημερωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας

Όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, «με τα τελευταία δεδομένα του ΠΟΥ υπάρχουν τουλάχιστον 8 διαφορετικά εμβόλια (με διαφορετικές τεχνολογίες) που δοκιμάζονται αυτήν την στιγμή σε 10 κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, δύο εκ των οποίων είναι σε φάση 2 που σημαίνει πως θα συμμετέχει μεγάλος αριθμός υγιών εθελοντών. Άλλα 110 προγράμματα είναι στο προ-κλινικό επίπεδο έρευνας. Χθες ανακοινώθηκαν θετικά αποτελέσματα από ένα από τα νέα δοκιμαζόμενα πειραματικά εμβόλια το οποίο έδειξε θετικά αποτελέσματα για την πρόληψη της νόσου σε μελέτη με πειραματόζωα. Ενώ σε μια μικρή πρώιμη μελέτη υγιών εθελοντών ηλικίας 18-55 έδειξε την ανάπτυξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε επίπεδα παρόμοια με τα επίπεδα αντισωμάτων ασθενών που ανέρρωσαν από τον νέο κορονοϊό».

«Στους συμμετέχοντες χορηγήθηκαν διαφορετικές αυξανόμενες δόσεις του εμβολίου οι οποίες έδειξαν δοσο-εξαρτώμενη απάντηση. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως στην υψηλότερη δόση του εμβολίου που χορηγούταν ήταν υψηλότερο και το επίπεδο αντισωμάτων του οργανισμού», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

Όπως διευκρίνισε, οι ερευνητές διαλέγουν πάντα την χαμηλότερη δόση εμβολίου που προκαλεί την καλύτερη ανάπτυξη αντισωμάτων ώστε να μην υπάρχουν παρενέργειες «κάτι που γίνεται πάντα με τα εμβόλια».

«Το συγκεκριμένο εμβόλιο βασίζεται σε μια νέα τεχνολογία όπου μόρια mRNA κατευθύνουν τα κύτταρα του οργανισμού στην παραγωγή αντισωμάτων. Αυτήν την στιγμή το εμβόλιο εξετάζεται για άτομα ηλικίας 55-70 και 71 και άνω ενώ το εμβόλιο χορηγείται σε 2 δόσεις με διαφορά 4 εβδομάδων. Μεγαλύτερες μελέτες για το νέο εμβόλιο θα ξεκινήσουν μέσα στον Ιούλιο με 600 άτομα. Εάν πάνε καλά αυτές οι μελέτες μπορεί να υπάρχει ένα εμβόλιο στο τέλος αυτού του έτους ή τις αρχές του επομένου», τόνισε ο καθηγητής.

Ο κ. Τσιόδρας προειδοποίησε πάντως πως «Δεν θα φτάσει ένα εμβόλιο. Γιατί αυτό; Γιατί η παραγωγή του σε παγκόσμιο επίπεδο δεν θα επαρκέσει για τα 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Άρα, ταυτόχρονα ενεργοποιούνται όλες οι δυνάμεις μαζί να βρούμε όσο το δυνατόν περισσότερα, καλύτερα, ασφαλέστερα και αποτελεσματικά εμβόλια τα οποία εθελοντικά θα τα πάρουν οι άνθρωποι. Δεν θα υποχρεώσεις κανέναν με το ζόρι να πάρει το εμβόλιο. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή οι προσπάθειες για παραγωγή εμβολίου να μην γίνονται βιαστικά, να προχωρούν με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια και δεδομένη βέβαια την προστασία των ανθρώπων και την εθελοντική συμμετοχή».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τσιόδρας: Τα παιδιά μπορούν να επιστρέψουν στα δημοτικά την 1η Ιουνίου