Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΥΓΕΙΑ

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Κουρουμπλής-Θα υπερασπιστούμε το συμφέρον του ελληνικού λαού

Διονυσία Προκόπη Διονυσία Προκόπη

Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανέλαβε τα καθήκοντά της μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας και σαφών δεσμεύσεων υπηρέτησης του συμφέροντος του ελληνικού λαού.

Φωτογραφίες-video: Γιώργος Διαμαντάκης

Η τελετή παράδοσης-παραλαβής ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 28 Ιανουαρίου, σε μία κατάμεστη αίθουσα στο υπουργείο Υγείας, από εργαζόμενους και στελέχη του υπουργείου, καθώς και εκπροσώπους φορέων της υγείας.

Η απερχόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ο Μάκης Βορίδης, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος και η Κατερίνα Παπακώστα, ευχήθηκαν καλή επιτυχία στο έργο του νέου υπουργού Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτη Κουρουμπλή, του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Στρατούλη, ευχαριστώντας παράλληλα τους εργαζόμενους και το στελεχικό δυναμικό του υπουργείου, των υπηρεσιών, καθώς και των διοικητών των ΥΠΕ και των δημοσίων νοσοκομείων.

Ενδεικτική ήταν η φράση του Λεωνίδα Γρηγοράκου, για το κλίμα που χαρακτήρισε την 7μηνη θητεία της απερχόμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας: «Οι σχέσεις του Υπουργείου με τη κοινωνία δεν ήταν καλές, ούτε με τους γιατρούς, ούτε με τους εργαζόμενους, ούτε με τους φαρμακοποιούς. Είχε διαταραχθεί αυτό το κλίμα. Προσπαθήσαμε, ωστόσο, το τελευταίο χρονικό διάστημα να το ηρεμήσουμε. Ο κόσμος, όμως, είχε πάρει τη ρότα του, διότι ήταν πολύ στενοχωρημένος από τη προσφερόμενη υγεία στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια».

Δεδομένης αυτής της κατάστασης, οι προσδοκίες του ελληνικού λαού από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στον τομέα της υγείας είναι αυξημένες, γεγονός το οποίο σημείωσε ο κ. Κουρουμπλής κατά την ομιλία του, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «στόχος μας είναι να φανούμε άμεσα χρήσιμοι στον ελληνικό λαό» και «δεν ζητάμε να μας χαριστεί χρόνος».

Η εντολή που έχει δώσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είναι να υπερασπιστεί το συμφέρον του ελληνικού λαού.

«Θέλουμε λοιπόν να στείλουμε το μήνυμα: Ότι είμαστε αποφασισμένοι το μόνο που θα υπερασπιστούμε να είναι το συμφέρον του ελληνικού λαού. Αυτό θα υπηρετήσουμε και αυτή είναι η εντολή που έχουμε πάρει τόσο από τον πρωθυπουργό, όσο και από την ελληνική κοινωνία».

Στο σκοπό αυτό, οι κ.κ. Κουρουμπλής, Ξανθός, Στρατούλης καλούνται «να αξιοποιήσουμε αξιοκρατικά, χωρίς αποκλεισμούς -το τονίζω, χωρίς αποκλεισμούς- τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης. Να αποκαταστήσουμε και να καλλιεργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης γιατί εμείς σας θεωρούμε ισχυρούς εταίρους στην προσπάθεια αναβάθμισης αυτού του κρίσιμου τομέα της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης, που για την κυβέρνηση που εξέλεξε ο λαός, συνιστά απόλυτη και καθαρή προτεραιότητα» ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Αναφερόμενος στους φορείς υγείας, τόνισε ότι δεν θα αιφνιδιάσουν οποιονδήποτε με τις πρωτοβουλίες οι οποίες θα ληφθούν, καθώς θα είναι συγκεκριμένες και στοχεύσιμες, ζητώντας παράλληλα τη συνεργασία και την αλληλεγγύη τους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σημείωσε ότι τα συσσωρευμένα προβλήματα, οι ανεπάρκειες και οι στρεβλώσεις στον κρίσιμο τομέα της δημόσιας περίθαλψης, θα αντιμετωπιστούν με βάση «σχέσεις εμπιστοσύνης με τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας με τις πιο έντιμες και αξιόπιστες δυνάμεις που έχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι δημόσιες δομές σε όλη τη χώρα. Θα το κάνουμε, δημιουργώντας θεσμούς συμμετοχής, δημοκρατικής λειτουργίας και κοινωνικού ελέγχου».

Οι παρεμβάσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου θα πραγματοποιηθούν με βάση το τρίπτυχο: ανακούφιση της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών, επιβίωση των δημοσίων δομών και αναδιοργάνωση του δημοσίου συστήματος υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, προς κατάργηση είναι το «εισιτήριο» των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, το 1 ευρώ ανά συνταγή, ενώ εξετάζονται τρόποι μείωσης της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα.

Από τη μεριά του ο κ. Στρατούλης ζήτησε τη στήριξη «των ιατρικών συλλόγων, των συλλόγων των επαγγελματιών, των συλλόγων των εργαζομένων του Υπουργείου Υγείας, ευρύτερα του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος αλλά και των κοινωνικών κινημάτων αλληλεγγύης τα οποία λειτουργούν στη χώρα μας για τα θέματα υγείας, για θέματα φαρμάκων», στην προσπάθεια στήριξης «με κάθε τρόπο» του δημοσίου συστήματος υγείας.

Η μεταφορά δε του χαρτοφυλακίου της κοινωνικής ασφάλισης στο υπουργείο Υγείας κρίθηκε απαραίτητη ώστε να ενοποιηθούν οι υπηρεσίες υγείας και να υπάρξει καλύτερη σύνδεση με τον ΕΟΠΥΥ.

Όπως άλλωστε, ο κ. Κουρουμπλής τόνισε, «είναι πατριωτικό καθήκον -το τονίζω ξανά, πατριωτικό καθήκον- όλων μας, εργαζομένων, φορέων και πολιτικής ηγεσίας να προκύψει και να παραχθεί έργο ουσιαστικό σε μια κοινωνία που πονάει και σφαδάζει από αυτή τη φοβερή κρίση που χτύπησε τον τόπο». Αυτή είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της λιτότητας για την πλειονότητα του ελληνικού λαού, του οποίου η πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δυσχεράνθηκε δραματικά τα προηγούμενα χρόνια.