ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Αυτή είναι η τραγική αλήθεια

Αυτή είναι η τραγική αλήθεια

Ωραία τα success story, και τα παραμύθια περί πλεονασματικών προϋπολογισμών και αύξησης των τουριστών αλλά η δραματική αλήθεια για την πραγματική οικονομία της χώρας, βρίσκεται στην εξαμηνιαία έκθεση οικονομικής συγκυρίας της Εθνικής Τράπεζας για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δημοσιεύτηκε χθες και αποκαλύπτει τα εξής:

Ο τζίρος των επιχειρήσεων αυτών έχει πέσει την τελευταία πενταετία μέχρι και 90%. Οι απολύσεις έχουν φτάσει το 40% στο σύνολο του προσωπικού τους. Το 60% των μικρών επιχειρήσεων δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό δανεισμό. Το 42% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δίνει καθημερινή μάχη επιβίωσης. Το 92% ήταν οι απώλειες θέσεων εργασίας στις κατασκευαστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αυτή είναι η δραματική αλήθεια για την μικρή και μεσαία επιχείρηση στη χώρα μας που είναι όμως και η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Τελικά θα μας πουν κάποια στιγμή οι Στουρνάρας και ΣΙΑ πού πήγαν όλες αυτές οι εκατοντάδες των δισεκατομμυρίων που πήραμε από την τρόικα τα τελευταία τρία χρόνια εφαρμόζοντας από την πλευρά μας τα ανθρωποκτόνα Μνημόνια;

Γιατί μπορεί να έγινε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μπορεί να επιστρέψαμε και με το παραπάνω τα δάνεια που μας έδωσαν. Μπορεί η κυβέρνηση κάθε φορά με τα δανεικά να κλείνει τις τρύπες των νκρατικών ταμείων για να πληρώνει μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου, αλλά σταγόνα ζωής δεν έχει πέσει στην μικρομεσαία επιχείρηση.

Και ο θάνατος του εμποράκου ουσιαστικά σκοτώνει και κάθε ελπίδα ανάκαμψης της οικονομίας. Και αυτή είναι η τραγική αλήθεια που δεν τολμάνε να μας πουν.