ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Συμφωνία στις Βρυξέλλες – Πρόβλημα στην Αθήνα;

Συμφωνία στις Βρυξέλλες – Πρόβλημα στην Αθήνα;

Είναι προφανές ότι υπάρχει ήδη πολιτική συμφωνία μεταξύ Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρα για το ελληνικό πρόβλημα και αυτή ίσως ξεπροβάλλει δειλά-δειλά ακόμα και από το Eurogroup που πραγματοποιήθηκε σήμερα (24/04/2015) στη Ρίγα.

Και να μην μας απασχολεί ότι γαυγίζει ο ανθέλληνας Σόιμπλε, επειδή βλέπει να του τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια η καγκελάριος.

Είναι προφανές ότι, όπως πολλές φορές στο παρελθόν το έχω υποστηρίξει, κουτσά-στραβά η λύση έχει βρεθεί και μέχρι τον Ιούνιο πάντα θα υπάρχει μία δικαιολογία να μας δίνουν το κατιτίς μας, για να μην τινάξουμε τα πέταλα. Και όλα θα κριθούν τελικά τον Ιούνιο.

Άρα: 1) Δεν χρεοκοπούμε. 2) Δεν έχουμε νέα σκληρά μέτρα λιτότητας. 3) Δεν επεκτείνεται η εργασιακή ζούγκλα που ζούμε ήδη στην Ελλάδα. 4) Δεν θίγονται τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. 5) Δεν μπαίνουν νέα χαράτσια.

Αλλά σε μία διαπραγμάτευση δεν παίρνεις μόνο. Δίνεις κι εσύ. Αν, λοιπόν, ο Τσίπρας κατάφερε να κερδίσει τα παραπάνω πέντε θέματα, πρέπει να έδωσε κάτι. Τι; Ακόμα δεν ξέρουμε. Και φυσικά –όπως το έχει ζητήσει η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ- πρέπει πρώτα να ενημερώσει τους βουλευτές του για όποια συμφωνία και μετά να αρχίσει τα πανηγύρια. Γι' αυτό και χθες (23/04/2015) δεν έκανε δηλώσεις για το τι συμφώνησε με τη Μέρκελ, τι έδωσε και τι πήρε.

Και εδώ τώρα αρχίζει το γνωστό ζήτημα της έγκρισης των αποφάσεων από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα τραβάει ήδη το μανίκι του πρωθυπουργού, λέγοντάς του «σύντροφε είμαι κι εγώ εδώ για να συναποφασίσουμε το πάρε-δώσε με τους εταίρους και να εγκρίνω προσωπικές επιλογές σου, αν αυτές δεν έχουν περάσει πρώτα από τα όργανα του κόμματος».

Το θέμα που μπαίνει είναι, εάν θα συμφωνήσουν με τις όποιες αποφάσεις Μέρκελ-Τσίπρα η ΚΟΤΑ, η Ρόζα, η Πλατφόρμα.

Δύσκολες μέρες για τον Τσίπρα την εβδομάδα που έρχεται. Γιατί μπορεί να υπάρχει μία πολιτική συμφωνία στις Βρυξέλλες, αλλά μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στην Αθήνα γι' αυτήν την πολιτική συμφωνία.

Ο «άγιος Λαφαζάνης» να βάλει το χέρι του.

Σχετικές ειδήσεις