ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Honda: Νέα Africa Twin η επιστροφή του θρύλου (photos)

Honda: Νέα Africa Twin η επιστροφή του θρύλου (photos)

Η νέα Honda CRF1000L Africa Twin έχει κινητήρα 1000 κ.εκ. εν σειρά δικύλινδρο με 95 ίππους. Επιπλέον έχει νέα λειτουργία DCT, ABS με δυνατότητα απενεργοποίησης και HSTC πολλαπλών προγραμμάτων για καλύτερη πρόσφυση εκτός και εντός δρόμου. Διατίθεται σε 4 αποχρώσεις μεταξύ των οποίων οι CRF Rally & Tricolour.

Η Honda παρουσιάζει τη νέα CRF1000L Africa Twin, που αναμένεται στις Ευρωπαϊκές εκθέσεις της στα τέλη του 2015. Όπως οι ξακουστοί προκάτοχοί της, η νέα Africa Twin είναι άριστα εξοπλισμένη για περιπέτεια με ένα ισχυρό κινητήρα και δυναμικό πλαίσιο έτοιμη να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις δρόμου και εκτός δρόμου.

Από την αρχή του project CRF1000L Africa Twin υπήρχε μία μοτοσυκλέτα που εντυπωσίαζε με το συνδυασμό χρηστικότητας, αυτοπεποίθησης και συμπεριφοράς στο δρόμο και στο χώμα – η θρυλική XRV750 Africa Twin. Αυτή αποτέλεσε σημείο αναφοράς, ακόμα και έναντι μιας τεράστιας οικογένειας μοτοσυκλετών περιπέτειας της εποχής μας. Το νέο δίκυκλο που φέρει το όνομα αυτό μπορεί να μην μοιράζεται κοινά χαρακτηριστικά με το παλιό μοντέλο, ωστόσο κληρονομεί πλήρως την ουσία και το πνεύμα που εκτόξευσαν την XRV750 Africa Twin στην κορυφή της δημοτικότητας.

Η φιλοσοφία «go anywhere» ξεκινά με τον κινητήρα που πρέπει να διαχειρίζεται όλες τις απαιτήσεις εκτός δρόμου, μακρινά ταξίδια στον αυτοκινητόδρομο αλλά και σε όλες τις ενδιάμεσες συνθήκες. Ο εν σειρά δικύλινδρος κινητήρας 1000 κ.εκ. της CRF1000L Africa Twin συγκεντρώνει όλη την αγωνιστική εμπειρία της Honda σε αγώνες off road με τη μορφή των αγωνιστικών CRF250R/450R, και χρησιμοποιεί την ίδια σχεδίαση τετραβάλβιδης κεφαλής Unicam για συμπαγείς διαστάσεις. Ένας ελαφρύς χυτός εκκεντροφόρος – ιδίων υλικών κατασκευής με αυτούς της CBR1000RR Fireblade – ελέγχει το σύστημα βαλβίδων, ενώ τα διπλά μπουζί αναφλέγουν το μίγμα καυσίμου / αέρα σε κάθε θάλαμο καύσης.

Υψηλή και γραμμική ισχύς και ροπή προσφέρουν άμεση απόκριση σε όλη την κλίμακα στροφών – που συνοδεύεται από ένα ευχάριστο, χαρακτηριστικό, βαθύ βρυχηθμό όσο οι στροφές αυξάνονται.

Το μικρό ύψος του κινητήρα συμβάλλει στην άριστη απόσταση από το έδαφος της CRF1000L Africa Twin απαραίτητη συνθήκη για μία γνήσια μοτοσυκλέτα περιπέτειας.
Το ελαφρύ, εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο χρησιμοποιεί την ίδια σχεδίαση αλλαγής σχέσεων που γνωρίζουμε από τη CRF250R/450R για εξασφάλιση της βέλτιστης επιλογής σχέσης, ενώ διαθέτει και σύστημα υποβοήθησης αλλά και ολίσθησης συμπλέκτη.

Για το πλαίσιο της CRF1000L Africa Twin οι μηχανικοί επεδίωξαν τρεις βασικούς στόχους που παραπέμπουν στα πλεονεκτήματα της πρώτης XRV750: off-road επιδόσεις, άνεση touring και καθημερινή ευελιξία που την κάνει μία θαυμάσια μοτοσυκλέτα για ταξίδια και για καθημερινές δραστηριότητες.

Ένα ατσάλινο ημί-διπλο κλειστό πλαίσιο προσφέρει την τέλεια ισορροπία ευστάθειας σε υψηλές ταχύτητες – ακόμα και με πλήρες φορτίο - σε συνδυασμό με υψηλές ικανότητες εκτός δρόμου, ευελιξία και αντοχή.

Το ανάποδο πιρούνι μεγάλης διαδρομής της Showa είναι πλήρως ρυθμιζόμενο και συνοδεύεται από τετραπίστονες δαγκάνες Nissin και δύο πλευστούς κυματοειδείς δίσκους 310mm. Το πίσω αμορτισέρ της Showa έχει υδραυλική ρύθμιση προ-φόρτισης ελατηρίου. Όπως η CRF450R Rally, έτσι και η CRF1000L Africa Twin χρησιμοποιεί ακτινωτούς τροχούς 21/18-inch, με ελαστικά 90/90-21 και 150/70-18.

Βασισμένη στο σχεδιαστικό θέμα «unlimited adventure» (περιπέτεια χωρίς όρια), η Africa Twin διαθέτει ένα ανθεκτικό και ελαφρύ σώμα που προστατεύει τον αναβάτη από τις καιρικές συνθήκες δίνοντάς του την αίσθηση μιας λεπτής και ευέλικτης μοτοσυκλέτας. Οι διπλοί προβολείς παραπέμπουν στην πρώτη Africa Twin, ενώ το ύψος της σέλας ρυθμίζεται κατά 20mm είτε στα 870mm ή στα 850mm. Ένα μεγάλο ρεζερβουάρ 18,8 λίτρα – σε συνδυασμό με την απόδοση του κινητήρα – παρέχει αυτονομία έως 400 χιλιόμετρα.

Με στόχο ακόμα και το πακέτο ηλεκτρονικών συστημάτων να προσαρμόζεται σε όλες τις οδηγικές συνθήκες εντός και εκτός δρόμου, το σύστημα Honda Selectable Torque Control (HSTC) προσφέρει τρία επίπεδα ελέγχου, και ο αναβάτης μπορεί να απενεργοποιεί το σύστημα ABS για τον πίσω τροχό.

Το Κιβώτιο Διπλού Συμπλέκτη - Dual Clutch Transmission (DCT) της Honda θα διατίθεται προαιρετικά με την CRF1000L Africa Twin, τοποθετημένο σε στροφαλοθάλαμο ίδιου πλάτους με την έκδοση μηχανικού κιβωτίου.

Αυτό περιλαμβάνει το στάνταρ manual mode – που επιτρέπει στον αναβάτη να αλλάζει σχέσεις με το αριστερό χέρι – και δύο automatic modes. Το D mode πετυχαίνει την καλύτερο συνδυασμό οικονομίας καυσίμου και άνεσης στο ταξίδι. Το S mode έχει αναβαθμιστεί ώστε να προσφέρει πιο σπορ επιδόσεις, με τρία διαφορετικά σχέδια αλλαγών: S1, S2 και S3.

Ασφαλώς, το DCT για την CRF1000L Africa Twin είναι επίσης προσαρμοσμένο για τη χρήση της μοτοσυκλέτας, ενώ η λειτουργικότητά του σε συνθήκες εκτός δρόμου ενισχύεται με το διακόπτη G στη δεξιά πλευρά του πίνακα οργάνων. Πιέζοντας το διακόπτη G σε κάθε οδηγικό πρόγραμμα βελτιώνεται η πρόσφυση και ο έλεγχος της μοτοσυκλέτας – απολύτως σημαντικά για off-road οδήγηση – μειώνοντας το βαθμό ολίσθησης του συμπλέκτη κατά τη διάρκεια των αλλαγών σχέσεων.

Μία νέα λειτουργία του συστήματος DCT είναι η ανίχνευση κλίσης χάρη στην οποία το πρόγραμμα αλλαγής σχέσεων προσαρμόζεται στο βαθμό κλίσης του δρόμου ώστε να παρέχει βέλτιστο έλεγχο.

Η CRF1000L Africa Twin διατίθεται σε τέσσερις αποχρώσεις: CRF Rally, Tricolour, Silver and Black.

Σχετικές ειδήσεις