ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Έρχονται ειδικά πυροσβεστικά για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Έρχονται ειδικά πυροσβεστικά για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Όσο περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυκλοφορούν, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι απαιτήσεις που δημιουργούνται. Ακόμη και στα πυροσβεστικά οχήματα.

Του Γιάννη Σκουφή

Μία από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν τα πυροσβεστικά σώματα ανά τον κόσμο είναι η κατάσβεση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Και αυτό επειδή οι μπαταρίες έχουν ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά τα οποία όχι μόνο πιάνουν γρήγορα φωτιά αλλά κυρίως γιατί διατηρούν την θερμοαγωγιμότητα τους για πολλές μέρες.

Με άλλα λόγια, αν πιάσει φωτιά ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο χρειάζονται πολλές ώρες για να σβηστεί η φωτιά και αν ακόμη και αν αυτό επιτευχθεί οι μπαταρίες μπορεί να σιγοβράζουν για πολλές μέρες. Και για αυτό συνήθως τοποθετούνται σε ειδικά λουτρά.

Στην Βρετανία μία εταιρία από το Yorkshire παρουσίασε ένα ειδικό πυροσβεστικό όχημα που βασίζεται σε ένα Toyota Hilux και ονομάζεται Hiload. Έχει έξι τροχούς ώστε να μεταφέρει ένα ειδικό κατασταλτικό υγρό που ψεκάζεται με πίεση 300 bar. Περίπου 100 φορές πάνω από την πίεση που έχουν τα λάστιχα του αυτοκινήτου μας.

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών συνήθως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απαιτούν τη ρίψη χιλιάδων λίτρων νερού. Ωστόσο, χάρη στο υψηλής πίεσης σύστημα ψεκασμού απαιτούνται κατά μέσο όρο μόλις 240 λίτρα για να κατασταλεί η πυρκαγιά σε ένα φλεγόμενο ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Σημειώστε δε πως η δεξαμενή του Hiload χωρά 1.200 λίτρα.

Το Hiload δοκιμάζεται επί του παρόντος στην Τσεχική Δημοκρατία, όπου χρησιμοποιείται επίσης σε πρακτικές εξαγωγής επιβατών. Επίσης, ένα από αυτά έχει συμπεριληφθεί στο στόλο πυρόσβεσης ενός κατασκευαστή EV.

Στο μέλλον ίσως να βλέπουμε περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα με ανάλογη τεχνολογία αφού υπάρχει μεγάλο ζήτημα σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα που πιάνουν φωτιά σε κλειστούς χώρους ή πολυώροφα πάρκινγκ.