ΠΑΙΔΙ

Οι «Μικροί Ήρωες» της ακριτικής Ελλάδας σε ένα ξεχωριστό ντοκιμαντέρ (vid)

Οι «Μικροί Ήρωες» της ακριτικής Ελλάδας σε ένα ξεχωριστό ντοκιμαντέρ (vid)

Τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές συζητήσεις αναφορικά με την ποιότητα της εκπαίδευσης στην Ελλάδα και τις ευκαιρίες που δίνονται στους Έλληνες μαθητές.

Όπως σε όλο τον κόσμο, έτσι και στην χώρα μας, υπάρχουν ακόμη πολλές ανισότητες και μεγάλα χάσματα που δεν επιτρέπουν σε πολλά παιδιά να έχουν τις ίδιες δυνατότητες με άλλους συνομήλικούς τους.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα εντοπίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ακριτική Ελλάδα. Στα απομακρυσμένα νησιά και τις δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας μας, υπάρχουν παιδιά και εκπαιδευτικοί που παρά τις αντιξοότητες, δίνουν κάθε μέρα «μάχη» για τη μάθηση. Στα μέρη αυτά, η εκπαιδευτική πραγματικότητα, δεν έχει καμιά σχέση με τα όσα ισχύουν για τα παιδιά των αστικών κέντρων αφού τα γεωγραφικά χάσματα που υπάρχουν, κρατούν πολλούς μαθητές πίσω και τους στερούν ευκαιρίες για γνώση και κυρίως, εξέλιξη. Ο Χειμώνας είναι δύσκολος και σκληρός και οι δυνατότητες να αποκτήσουν τα παιδιά αυτά επιπλέον ερεθίσματα, περιορισμένες.

Η σκληρή πραγματικότητα αυτών των παιδιών αλλά και η θέλησή τους για μάθηση και ζωή αποτυπώνεται με τον πλέον ρεαλιστικό τρόπο στο ντοκιμαντέρ «Οι Μικροί Ήρωες Ταξιδεύουν» το οποίο προβλήθηκε στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό έργο που καταγράφει το «ταξίδι» 50 μοναδικών μικρών ηρώων από πέντε μικρές γωνιές της Ελλάδας.

Δείτε το βίντεο

Σχολικές αίθουσες με ένα, δύο ή δέκα παιδιά και έναν δάσκαλο που προσπαθεί ανιδιοτελώς να προσφέρει κάθε μέρα όσα περισσότερα μπορεί. Αυτή είναι, για παράδειγμα, η καθημερινότητα στους Αρκιούς, το μικρό νησί του Αιγαίου το οποίο αριθμεί μόλις 44 μόνιμους κατοίκους. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών, οι ανάγκες των παιδιών είναι μεγάλες και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από λίγα μόνο άτομα.

mikroi iroes 2

Υπάρχει τρόπος να γεφυρωθεί τα χάσμα; Πόσο μεγάλη είναι η απόσταση που πρέπει να διανύσουμε για να αποκτήσουν οι μαθητές στην Ελλάδα του 2017 ίσες ευκαιρίες; Το σίγουρο είναι ότι χρειάζεται πολλή δουλειά για να φτάσουμε στο σημείο να μιλάμε για ίσες δυνατότητες και προοπτική για όλα τα παιδιά. Ωστόσο, είναι ενθαρρυντικό ότι στη χώρα μας, υπάρχουν σήμερα ακόμη άνθρωποι που οραματίζονται ένα καλύτερο «αύριο» και πραγματοποιούν σημαντικές δράσεις για να βοηθήσουν τους μικρούς αυτούς ήρωες της ζωής. Το Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Οι Μικροί Ήρωες ταξιδεύουν» της Stoiximan, είναι η απόδειξη αυτού του οράματος. Διότι, «ηρωισμός» είναι τελικά το να πιστεύεις σε μια ιδέα. Και η πίστη σε μια ιδέα είναι αρκετή για να γεννήσει ήρωες.

Χάρη στο εν λόγω πρόγραμμα, δόθηκε η ευκαιρία σε μαθητές από τις περιοχές της Κάσου, του Τρανόβαλτου, των Αρκιών και της Ηρακλειάς και τους εκπαιδευτικούς τους, να ταξιδέψουν στην Αθήνα και να αποκτήσουν νέες γνώσεις και εμπειρίες. Το επόμενο διάστημα, μάλιστα, περισσότεροι μαθητές από δυσπρόσιτες περιοχές της ορεινής Ελλάδας θα έχουν, επίσης, τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν το δικό τους ταξίδι. Όλα αυτά στο πλαίσιο της ευρύτερης δράσης της μεγαλύτερης στοιχηματικής εταιρείας της χώρας στο Διαδίκτυο η οποία, με τη βοήθεια των πολιτών, προσφέρει συνεχώς στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς, παρέχοντάς τους, μεταξύ άλλων, στήριξη όσον αφορά στο κομμάτι των υλικοτεχνικών υποδομών των σχολείων αλλά και στήριξη των ίδιων των μαθητών μέσα από το Πρόγραμμα Υποτροφιών Μικροί Ήρωες.

mikroi iroes 3

Είναι, σημαντικό, λοιπόν, αυτό το ταξίδι να συνεχιστεί για να προσφέρει στους «μικρούς ήρωες» των απομακρυσμένων νησιών και περιοχών της χώρας μας τη δυνατότητα να ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον και κυρίως, για να τους βοηθήσει να καταλάβουν ότι μπορούν και πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες, ακόμη κι αν μια τεράστια απόσταση τα χωρίζει από τις σύγχρονες ελληνικές μεγαλουπόλεις. Το σίγουρο είναι πως εν έτει 2017, η απόσταση δεν πρέπει κι δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη μόρφωση των παιδιών και την εξέλιξή τους.

Σχετικές ειδήσεις