ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βασίλης Καρράς: Η ιστορία πίσω από το «Άστη να λέει» με τους Πυξ Λαξ - O όρος για να το πει

Βασίλης Καρράς
Ο Βασίλης Καρράς έθεσε έναν όρο για να πει τελικά το τραγούδι «Άστη να λέει»
Eurokinissi / Φωτογραφία Αρχείου

O Βασίλης Καρράς, ο οποίος άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή, αρχικά δεν ήθελε να πει το τραγούδι καθώς το θεωρούσε πολύ ροκ και «προχωρημένο» για εκείνον.

Το 1993 οι Πυξ Λαξ είχαν γίνει οι αγαπημένοι του ελληνικού κοινού, το οποίο γέμιζε κάθε χώρο που εμφανιζόταν η δημοφιλής μπάντα. Ο Μάνος Ξυδούς που είχε συναντηθεί με το συγκρότημα είχε γράψει το τραγούδι «Άστην να λέει» για τον Στράτο Διονυσίου και τον δίσκο των Πυξ Λαξ, «Ο Ήλιος Του Χειμώνα Με Μελαγχολεί».

Όμως ο Στράτος είχε «φύγει» από τη ζωή και οι Πυξ Λαξ έψαχναν τον τραγουδιστή που θα το έλεγε, καθώς ήθελαν μια λαϊκή φωνή. Αυτό που έψαχναν το βρήκαν στην αυθεντική και λαϊκή φωνή του Βασίλη Καρρά.

«Ήμουν στον διάδρομο της Minos και εκεί συναντιέμαι με τον συγχωρεμένο τον Μάνο [Ξυδούς] και μου λέει "έχουμε γράψει ένα τραγούδι Βασίλη". Του λέω "ποιος;". Μου λέει "έχω κάνει ένα γκρουπάκι, τους Πυξ Λαξ"», είχε πει ο λαϊκός τραγουδιστής στη Μηχανή του Χρόνου.

Ο Καρράς δέχτηκε να ακούσει το τραγούδι που του ανέφερε ο Ξυδούς. Όταν ο τραγουδιστής άκουσε αρχικά το κομμάτι παιγμένο με μια κιθάρα και ροκ ήχο, αντέδρασε και αρνήθηκε να το πει, καθώς πίστευε ότι δεν του πήγαινε.

«Μου το έδωσαν σε μια κασέτα και το άκουγα για περίπου δύο μήνες. Ήταν με κιθάρα μόνο και προσπαθούσα να το κάνω δικό μου, αλλά δεν μου καθόταν να το κάνω» είχε πει ο Καρράς στην εκπομπή Έχει γούστο.

Όταν ο παραγωγός Αχιλλέας Θεοφίλου τού τηλεφώνησε για να τον ρωτήσει πώς του είχε φανεί, ο Καρράς εξέφρασε του προβληματισμούς του: «Δεν μπορώ να το καταλάβω, μήπως είναι προχωρημένο για εμένα;».

Εκείνη την περίοδο ο Καρράς εμφανιζόταν στη Θεσσαλονίκη, και όπως ήταν ξενυχτισμένος και άυπνος πήρε το αεροπλάνο και ήρθε στην Αθήνα, φτάνοντας στο στούντιο 10 το πρωί. Ο όρος του για να πει το τραγούδι ήταν να τον περιμένει στο στούντιο ένα σπέσιαλ ουίσκι. «Ένας όρος ευπρόσδεκτος από το συγκρότημα», θυμάται ο Φίλιππος Πλιάτσικας μιλώντας στον Χρίστο Βασιλόπουλο και τη Μηχανή του Χρόνου.

Μάλιστα, μόλις το άκουσε στο στούντιο τού άρεσε πάρα πολύ και ξεκίνησαν να το προβάρουν. Μέσα σε 6 λεπτά το κομμάτι είχε τελειώσει, με τη δεύτερη φορά που το είπε ο Καρράς.

Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία δεν πίστευε στην επιτυχία του κομματιού και είχε πει στους Πυξ Λαξ ότι θα καταστραφούν με αυτό το εγχείρημα, το τραγούδι αγαπήθηκε όχι μόνο από τους φαν του λαϊκού τραγουδιού αλλά και από γνήσιους ροκάδες και μέχρι σήμερα παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα κομμάτια των Πυξ Λαξ και του Βασίλη Καρρά.