ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πλησιάζουν τις 200.000 τα POS στην Ελλάδα

Πλησιάζουν τις 200.000 τα POS στην Ελλάδα

Με πολύ υψηλούς ρυθμούς αυξάνεται ο αριθμός των τερματικών αποδοχής καρτών πληρωμών (POS) καθώς η επιβολή των capital controls οδήγησαν σε αύξηση των συναλλαγών με κάρτες.

Του Δημήτρη Μαλλά

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Cardlink, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της παροχής υπηρεσιών δικτύου τερματικών για ηλεκτρονικές συναλλαγές με κάρτες πληρωμών, αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά εκτιμάται ότι λειτουργούν περίπου 190.000 – 200.000 τερματικά για συναλλαγές με κάρτες, όταν το αντίστοιχο νούμερο πριν την επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου (capital controls) ήταν στις 150.000 – 160.000. Ο αριθμός αυτός μπορεί να φθάσει και στις 400.000 τα επόμενα χρόνια, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Cardlink, Γιώργος Δρυμιώτης κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, εφόσον, βέβαια, προχωρήσουν τα πλάνα του οικονομικού επιτελείου για ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Δείγμα του ενδιαφέροντος που υπάρχει είναι ότι ο αριθμός των αιτήσεων που φθάνουν στην Cardlink σε ημερήσια βάση είναι μεταξύ 400 και 500, ενώ η εταιρεία, η οποία ανήκει στον όμιλο της Quest Holdings, μόνο τις τελευταίες εβδομάδες εγκατέστησε 10.000 POS, φθάνοντας τον συνολικό αριθμό των τερματικών που έχει εγκαταστήσει και υποστηρίζει στις 100.000, όταν στο τέλος του 2014 ήταν στις 80.000.

Η Cardlink συνεργάζεται μεν στενά με τις Alpha Bank και Eurobank, εγκαθιστώντας και υποστηρίζοντας τα POS των πελατών αυτών των δύο τραπεζών, αλλά συνεργάζεται και με τις άλλες δύο συστημικές τράπεζες (Πειραιώς και Εθνική) καθώς το τερματικό της Cardlink μπορεί να συνεργαστεί με τα συστήματα όλων των τραπεζών. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι μία επιχείρηση μπορεί να συνεργάζεται με δύο τράπεζες, όσον αφορά τη δυνατότητα να δέχεται συναλλαγές με κάρτες πληρωμών, αλλά να έχει ένα μόνο τερματικό. Επιπλέον, πλέον παρέχεται η δυνατότητα σε μία επιχείρηση να απευθυνθεί απευθείας στην Cardlink προκειμένου να αποκτήσει POS αρκεί να διαθέτει λογαριασμό σε κάποια τράπεζα μέσω της οποίας γίνεται η εκκαθάριση των συναλλαγών.

Κόστος χρήσης

Όσον αφορά το κόστος απόκτησης και χρήσης, τα στελέχη της Cardlink υποστηρίζουν ότι είναι σχετικά προσιτό για μία επιχείρηση αλλά και έναν ελεύθερο επαγγελματία. Υπάρχουν, βέβαια, και περιπτώσεις που το κόστος το αναλαμβάνει η τράπεζα, αλλά αν δεν είναι αυτή η περίπτωση, η ενδιαφερόμενη επιχείρηση μπορεί είτε να αγοράσει το τερματικό και να πληρώνει ένα μηνιαίο κόστος συντήρησης και υποστήριξης είτε να το “ενοικιάζει” καταβάλλοντας ένα μηνιαίο πάγιο.

Όσον αφορά το ενσύρματο τερματικό, το οποίο είναι και το πιο δημοφιλές, το κόστος είναι στην περίπτωση αγοράς στα 157 ευρώ συν 6 ευρώ το μήνα, ενώ στην περίπτωση της “ενοικίασης” διαμορφώνεται στα 9,25 ευρώ το μήνα. Το κόστος είναι λίγο υψηλότερο στην περίπτωση που η επιχείρηση θελήσει να χρησιμοποιεί και ένα PIN Pad.

Για το ασύρματο τερματικό το κόστος αγοράς είναι στα 263 ευρώ το μήνα συν 8 ευρώ το μήνα, ενώ το μηνιαίο πάγιο στην περίπτωση “ενοικίασης” είναι στα 16 ευρώ. Και στις δύο περιπτώσεις στο μηνιαίο πάγιο περιλαμβάνεται και το κόστος χρήσης υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας που είναι απαραίτητες καθώς το τερματικό χρησιμοποιεί SIM κάρτα. Τέλος, η Cardlink προσφέρει και συσκευές mPOS που συνδέονται με smartphones ή tablets και επιτρέπουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης συναλλαγών με κάρτα. Το κόστος αγοράς ενός mPOS είναι στα 149 ευρώ με το μηνιαίο πάγιο στα 5 ευρώ.

Σημειωτέον πως όλες οι παραπάνω τιμές είναι χωρίς ΦΠΑ, ενώ όλα τα τερματικά της Cardlink υποστηρίζουν την πραγματοποίηση ανέπαφων (contactless) συναλλαγών.

Όσον αφορά το ύψος της προμήθειας ανά συναλλαγή, τα στελέχη της Cardlink επεσήμαναν ότι αυτό το θέτει η τράπεζα, πρόσθεσαν, όμως, ότι μεσοσταθμικά είναι αυτή τη στιγμή περίπου στο 1,4% - 1,5% αλλά το 2016 πιθανότατα θα πέσει κοντά στο 1% λόγω της μείωσης που θα υπάρξει στο ύψος των διατραπεζικών προμηθειών (interchange fee) από τις 9 Δεκεμβρίου, οπότε τίθεται σε ισχύ νέο κανονιστικό πλαίσιο στην ΕΕ.