ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε. Βενιζέλος: Είμαστε ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση του PSI

Ε. Βενιζέλος: Είμαστε ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση του PSI

Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία για το PSI δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Βρισκόμαστε ένα τυπικό βήμα πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας» για το PSI, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, και επανέλαβε ότι οι διαδικασίες για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI βρίσκονται σε άμεση εξάρτηση.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδος και στις 6 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί νέα σύνοδος του Eurogroup.

Ανοιχτό παραμένει μέχρι στιγμής το ζήτημα της συμμετοχής της ΕΚΤ στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, το συγκεκριμένο θέμα αφορά την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πάντως, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την αναπλήρωση των περιουσιακών απωλειών των ταμείων, ακόμη και με άλλη δημόσια περιουσία.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Ερωτηθείς για τον 13ο και 14ο μισθό, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα γίνονται από τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Πάντως, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα αφορά στις αποκλίσεις της διετίας 2011-2012, που θα πρέπει να καλυφθούν από μέτρα ίσα με το 2% του ΑΕΠ, ήτοι 4,5 δισ. ευρώ.

Τα συγκεκριμένα μέτρα θα συμπεριληφθούν σε προμνημόνιο, ενώ θα παρουσιαστούν στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας, καθώς θα αποτελούν προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του PSI και την καταβολή 30 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.