ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκλίσεις από τους στόχους για επτά φορείς του δημοσίου

Αποκλίσεις από τους στόχους για επτά φορείς του δημοσίου

Επτά φορείς του δημοσίου παρουσιάζουν αποκλίσεις από τους στόχους για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο (το β τρίμηνο του 2013) τις οποίες πρέπει να διορθώσουν γιατί αλλιώς κινδυνεύουν με περικοπές στην επιχορήγηση που λαμβάνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που αφορούν την παρακολούθηση επίτευξης των στόχων των νομικών προσώπων φορέων της γενικής κυβέρνησης με προϋπολογισμό άνω των 20 εκατ. ευρώ.

Οι φορείς αυτοί είναι: ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογράφησης Ελλάδος ( ΟΚΧΕ), το Πράσινο Ταμείο, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, ο Ειδικός Λογαριασμός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Κέντρο Ερευνάς και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η Εθνική Λυρική Σκηνή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία στους περισσότερους φορείς οι αποκλίσεις οφείλονται στα μειωμένα έσοδα σε σχέση με τους στόχους. Όπως επισημαίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στα νομικά πρόσωπα που παρουσιάζονται για δεύτερο τρίμηνο του έτους αποκλίσεις από τους τριμηνιαίους στόχους, τα αρμόδια υπηρεσιακά τους όργανα θα πρέπει να μεριμνήσουν για τις αναγκαίες διαρθρωτικές παρεμβάσεις μείωσης των αποκλίσεων καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα επιβληθεί μείωση της επιχορήγησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, 16 φορείς της γενικής κυβέρνησης βρίσκονται εντός στόχων, ενώ δύο φορείς (το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το ΚΕΕΛΠΝΟ) δεν έχουν υποβάλει στοχοθεσία.