ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπούλημα στα αμερικανικά ομόλογα εν μέσω φόβων για το όριο δανεισμού

Ξεπούλημα στα αμερικανικά ομόλογα εν μέσω φόβων για το όριο δανεισμού

Μαζικές ρευστοποιήσεις έχουν σημειωθεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο αδιεξόδου στις δραματικές διαπραγματεύσεις Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για την αύξηση του ορίου δανεισμού.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, οι επενδυτές πούλησαν μεγάλες ποσότητες, αξίας δισεκκατομυρίων δολαρίων βραχυπρόθεσμων ομολόγων και οι τράπεζες μείωσαν τις θέσεις τους κατά 50%, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Νέας Υόρκης.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών εντόκων γραμματίων ενός μήνα αυξήθηκαν σε επίπεδα υψηλότερα από τις αποδόσεις των εξάμηνων γραμματίων. Η απόδοση των αμερικανικών εντόκων γραμματίων με διάρκεια ενός μήνα έκλεισε την περασμένη εβδομάδα στο ,254%, υψηλότερα δηλαδή από τα τρίμηνα (0,06%) και τα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια (0,076%).

Ορισμένα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έλαβαν μέτρα για να αποτρέψουν τους πελάτες τους από τη χρήση βραχυπρόθεσμου αμερικανικού χρέους σε συγκεκριμένες συναλλαγές, ώστε να αποφύγουν να μείνουν εγκλωβισμένοι σε αυτό στο ενδεχόμενο μίας αθέτησης πληρωμών (default) των ΗΠΑ.

Η Citigroup άρχισε να λέει σε κάποιους πελάτες της ότι δεν θα δεχόταν ως ενέχυρο τίτλους του αμερικανικού δημοσίου που λήγουν μεταξύ 24 και 31 Οκτωβρίου, βολιδοσκοπώντας τους αν θα μπορούσαν να χρησιμοποιούσαν τίτλους με μακρύτερη διάρκεια λήξης, σύμφωνα με πρόσωπα που έχουν γνώση του θέματος.

Οι αναλυτλές τονίζουν ότι η αναταραχή για την την οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ, σημαίνει ότι τελικά η χώρα θα καταβάλει στο μέλλον μεγαλύτερος κόστος για να δανειστεί από τις αγορές, κόστος το οποίο θα διαχυθεί στο κόστος δανεισμού των αμερικανικών εταιρειών, πόλεων, πολιτειών και άλλων οργανισμών.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα σε μία ενδεχόμενη βραχυχρόνια συμφωνία δεν θα πρέπει να αποκλείεται η προοπτική μίας περαιτέρω μείωσης του αμερικανικού αξιόχρεου, ενδεχόμενο για το οποίοι προειδοποίησαν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, αν συνεχισθεί η πολιτική αστάθεια και η άγονη κομματική αντιπαράθεση.