ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλι Ρεν: Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τους Έλληνες

Όλι Ρεν: Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τους Έλληνες

Για ενθαρρυντικές ενδείξεις σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και επιστροφή στη θετική ανάπτυξη το 2014 κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της ΕΕ, επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις και το ευρώ, σε δήλωσή του με αφορμή τη δημοσιοποίηση σήμερα της 5ης έκθεσης της Task Force για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη δήλωση του αντιπροέδρου Όλι Ρεν, αρμόδιου για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις και το ευρώ: «Ενώ έχουμε ενθαρρυντικές ενδείξεις σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και αναμένουμε επιστροφή στη θετική ανάπτυξη το 2014, η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη για τους Έλληνες πολίτες, ιδίως τον δραματικά υψηλό αριθμό των ανέργων. Το πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής αποσκοπεί στη βιώσιμη ανάκαμψη όσον αφορά την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και η Ομάδα Δράσης εργάζεται σκληρά για να στηρίξει τις ελληνικές Αρχές στην εφαρμογή του. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι παρατηρείται μεγάλη βελτίωση στην αξιοποίηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από την Ελλάδα, η οποία αποτελεί σημαντική πηγή επενδύσεων αυτή τη στιγμή».

Σημαντική πρόοδο καταγράφει η έκθεση της Task Force

Η έκθεση της Task Force (επικεφαλής ο Χορστ Ράιχενμπαχ) καταγράφει σημαντική πρόοδο σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς για την οικονομία, όπως η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, η επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων, η είσπραξη των φόρων, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ανώτατος αξιωματούχος της Κομισιόν απέδωσε εύσημα στην κυβέρνηση για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων:

«Μετά τις εκλογές του 2012 υπάρχει μεγαλύτερη πρόοδος στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων η οποία όπως είπε αναγνωρίζεται και διεθνώς», ανέφερε συγκεκριμένα. Τον Ιούνιο του 2012 πολλοί στοιχημάτιζαν στην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Θα ήταν κρίμα οι θυσίες στις οποίες υπεβλήθη ο ελληνικός λαός να μη στεφθούν από επιτυχία».

Ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε ότι σε ορισμένους τομείς, όπως η υγεία, τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων δεν έχουν φανεί ακόμη, ενώ η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά παραμένει βασική πηγή ανησυχίας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως η δημιουργία του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου που αναμένεται να λειτουργήσει το 2014 με χρηματοδότηση από το επόμενο ΕΣΠΑ και ο καλύτερος σχεδιασμός των προγραμμάτων της νέας προγραμματικής περιόδου (2014-2020) ενώ σημείωσε και την πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για επιτάχυνση της απορρόφησης των διαθέσιμων κονδυλίων ως το τέλος του χρόνου.

Τα σημεία στα οποία επιτεύχθηκε πρόοδος ανά τομέα, σύμφωνα με την έκθεση της Task Force έχουν ως εξής:

- Επανεκκίνηση των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, συνολικής αξίας 7,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η έγκριση και η χρηματοδοτική στήριξη από την ΕΕ αναμένονται στις επόμενες εβδομάδες. Οι αυτοκινητόδρομοι περιλαμβάνονται στα 180 έργα προτεραιότητας για τα οποία η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής: 30 έχουν ολοκληρωθεί (συνολικός συγχρηματοδοτούμενος προϋπολογισμός 438 εκατ. ευρώ), 83 υλοποιούνται εντός του χρονοδιαγράμματος (προϋπολογισμός 3 εκατ. ευρώ), για 52 χρειάζεται επιτάχυνση (προϋπολογισμός 7.334 εκατ. ευρώ), 14 δεν υπάρχει πιθανότητα να ολοκληρωθούν (προϋπολογισμός 711 εκατ. ευρώ) και 2 έργα ακυρώθηκαν (προϋπολογισμός 2 εκατ. ευρώ).

- Απορρόφηση Κοινοτικών κονδυλίων: Η εκταμίευση από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής έχει αυξηθεί σημαντικά (από 49% στο τέλος του 2012, σε 67,5% στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2013, έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 56,4 %) και οι στόχοι που είχαν συμφωνηθεί επιτεύχθηκαν. Από τον Δεκέμβριο του 2011, η Ελλάδα έχει ανέβει από την 18η θέση στην 6η θέση στον πίνακα κατάταξης της ΕΕ σχετικά με την απορρόφηση από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.

- Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης: Όλοι οι δημόσιοι φορείς, που εκπροσωπούν περίπου 700.000 υπαλλήλους, θα αξιολογηθούν έως τον Δεκέμβριο και 25.000 υπάλληλοι θα μετακινηθούν σε πρόγραμμα κινητικότητας. Από τον Ιούλιο του 2013, η μεταρρύθμιση έχει εισέλθει σε φάση υλοποίησης και ο ρυθμός των αλλαγών έχει επιταχυνθεί.

- Δημόσια οικονομικά και είσπραξη φόρων: Ο αριθμός των περατωθέντων ελέγχων των μεγάλων φορολογουμένων υπερδιπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια των πρώτων επτά μηνών του έτους σε σύγκριση με το 2012 (164 έναντι 66). Σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο η πρόοδος στον τομέα τον τελευταίο χρόνο είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τα τρία χρόνια που προηγήθηκαν οπότε παρείχε τεχνική βοήθεια το ΔΝΤ.

- Καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και καταπολέμηση της διαφθοράς. Μεταξύ άλλων ενισχύθηκε η ικανότητα της Μονάδας Διερεύνησης Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών, με αποτέλεσμα την αναφορά στις Αρχές 1.130 περιπτώσεων εικαζόμενης φοροδιαφυγής, τη διαβίβαση στις εισαγγελικές Αρχές 313 υποθέσεων και τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων αξίας 133 εκατομμυρίων ευρώ.