ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφυκτικές πιέσεις στην ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων

Ασφυκτικές πιέσεις στην ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αντιμετωπίζει ισχυρές πιέσεις να αναλάβει περαιτέρω δράση για να ενισχύσει την οικονομία της ευρωζώνης, καθώς η ανεργία παραμένει σε ιστορικό υψηλό, ενώ ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σε χαμηλό τετραετίας.

Ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 0,7% τον Οκτώβριο, από 1,1% τον Σεπτέμβριο, το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε στο ιστορικό υψηλό επίπεδο του 12,2%.

«Με δεδομένα αυτά (τα στοιχεία) και την περαιτέρω άνοδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ μοιάζει να αυξάνεται η πίεση προς την ΕΚΤ να χαλαρώσει περαιτέρω την νομισματική της πολιτική», επισήμανε οικονομολόγος της Capital Economics.

Τα στοιχεία για την απασχόληση και τον πληθωρισμό δόθηκαν από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία πριν από την τακτική σύνοδο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, την επόμενη εβδομάδα, όταν και θα ληφθούν αποφάσεις για τα επιτόκια.

Οι περισσότεροι αναλυτές δεν αναμένουν η ΕΚΤ να ανακοινώσει κάποια σημαντική αλλαγή στη νομισματική της πολιτική.

Όμως η άσχημη κατάσταση στην αγορά εργασίας και η μείωση του πληθωρισμού ενδέχεται να δώσει στην ΕΚΤ περιθώρια για να λάβει περαιτέρω μέτρα, όπως το να μειώσει ακόμα περισσότερο το βασικό της επιτόκιο, αν δεν επιβεβαιωθεί ως τα τέλη του χρόνου η πρόβλεψή της για μέτρια ανάπτυξη.

Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται ήδη στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,50%, ενώ η ευρωζώνη βγήκε από την ύφεση των τελευταίων 18 μηνών το δεύτερο φετινό τρίμηνο.

Μια μείωση του επιτοκίου θα συνέβαλε να καμφθεί η πρόσφατη άνοδος του ευρώ, εν μέσω των εκτιμήσεων ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Οι αγορές θα παρακολουθήσουν προσεκτικά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι την προσεχή Πέμπτη για ενδείξεις ότι η τράπεζα μπορεί να εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει το επιτόκιό της ακόμα περισσότερο, πιθανόν ήδη από τον ερχόμενο Δεκέμβριο.