ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τη Δευτέρα «κληρώνει» για το φιλέτο του Αστέρα

Τη Δευτέρα «κληρώνει» για το φιλέτο του Αστέρα

Τέσσερα με πέντε σχήματα από τους συνολικά 13 μνηστήρες εκτιμάται ότι θα καταθέσουν τελικώς δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για τον Αστέρα στη β' φάση του διαγωνισμού πώλησης του πλειοψηφικού μετοχικού κεφαλαίου της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης, τον οποίο διενεργούν από κοινού η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, βασικός μέτοχος του ακινήτου, και το ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα NEWSBOMB, σύμφωνα με κύκλους της κτηματαγοράς το τίμημα θα διαμορφωθεί στα επίπεδα της χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ, που διαμορφώνεται πέριξ των 270 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ κορυφώνονται οι επαφές για τη διαμόρφωση συμμαχιών με στόχο την ενίσχυση της θέσης διεκδίκησης τόσο μεταξύ των 13 επενδυτών που ήδη συμμετέχουν, όσο και με την προσθήκη νέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της NEWSBOMB, η μέχρι τώρα κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

- Στο σχήμα που ηγείται ο κ. Κωνσταντακόπουλος, στο οποίο ανήκει η πολυτελής μονάδα Κόστα Ναβαρίνο, έχει ενταχθεί ο Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος κ. Καλέντ Ολαγιάν, ενώ έχουν γίνει συζητήσεις και με τον επικεφαλής της DCI κ. Καμπουρίδη. Ο Σαουδάραβας με τον όμιλο Olayan Group που διαχειρίζεται κεφάλαια εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και εκτός από τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Ριάντ, διατηρεί εδώ και χρόνια γραφεία στην Αθήνα.

Ήδη μάλιστα το Olayan Group συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο επιχειρηματικών κολοσσών, όπως The Coca-Cola Bottling Company, Volkswagen, JP Morgan και Credit Suisse. Από την άλλη μεριά και ο Καμπουρίδης μετά το πολυτελές συγκρότημα Amanzo'e στο Πόρτο Χέλι, έχει σε εξέλιξη 14 μεγάλα πρότζεκτ σε έξι χώρες, ενώ ξεκινά την κατασκευή του πέντε αστέρων Nikki Beach Resort στην Αργολίδα και σχεδιάζει την κατασκευή του δεύτερου Aman resort και πρώτου σύνθετου τουριστικού καταλύματος στην Τζια.

12197115.limghandler

- Γνώριμοι και συνεργάτες είναι επίσης η Lamda Development με τον τουρκικό κολοσσό Dogus, που έχει εισχωρήσει και στο 50% της μαρίνας Φλοίσβου.

- Ο κινεζικός κολοσσός Fosun συνεργάζεται με τον όμιλο Κουτσολιούτσου, καθώς το 2012 προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία αποκτώντας 9,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Folli Follie.

Κορυφαία ονόματα μεταξύ των μνηστήρων

Όπως γράφει η NEWSBOMB, στους 13 επενδυτές που προκρίθηκαν στη β' φάση περιλαμβάνονται το hedge fund Baupost που κατέχει ποσοστό 5,19% του ΟΠΑΠ, η εταιρεία Charterworld του εφοπλιστή κ. Λου Κολλάκη, το αμερικανικό fund Colony Capital, οι real estate developers Hines, η ICI, η ρωσική Strategic Initiative, η AGC Equity Partners, ο κινεζικός κολοσσός Fosun, ο τουρκικός όμιλος Dogus, η Lamda Development που έχει συμμετοχή και στον διαγωνισμό για το Ελληνικό και την έκταση της Αφάντου στη Ρόδο, η ΤΕΜΕΣ του κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, η Dolphin Capital Investors (DCI) του κ. Μίλτου Καμπουρίδη, ο εφοπλιστής κ. Γιώργος Προκοπίου και η J&P Αβαξ.

assets LARGE t 420 54020706

Βασικός παίκτης η Εκκλησία

Σημαντικό ρόλο στην υπόθεση θεωρείται ότι παίζει και η εκκλησία της Ελλάδος, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι μυστικές επισκέψεις του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου με το επιτελείο τεχνικών πριν από περίπου 6 μήνες στα οικόπεδα της εκκλησίας στον λαιμό Βουλιαγμένης δεν ήταν τυχαίες.

Σήμερα στη Βουλιαγμένη, η Μονή Πετράκη διαθέτει 200 στρέμματα, τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά στη λίμνη και στο Καβούρι. Τα στρέμματα, που σύμφωνα με ειδικούς, χαρακτηρίζονται φιλέτα ήταν η αφορμή να βρεθεί η Εκκλησία σε αντιδικία με τον Δήμο και η υπόθεση να φτάσει μέχρι τις αίθουσες των δικαστηρίων. Η εκκλησία κατάφερε να δικαιωθεί, επί αρχιεπισκοπίας Χριστόδουλου και τώρα επιθυμεί την αξιοποίησή τους.

Η έκταση του φιλέτου

Το συγκρότημα που εκτείνεται σε έκταση 308 στρεμμάτων στη χερσόνησο του Λαιμού, στην περιοχή Μικρό Καβούρι, περιλαμβάνει τα ξενοδοχεία Arion και Westin Athens, τα μπάνγκαλοους και τη μαρίνα Βουλιαγμένης, όπως και το ξενοδοχείο Αφροδίτη που παραμένει κλειστό, καθώς και παραλία με ακτογραμμή 2.100 μέτρων και την παραλία του Αστέρα (με 1.600 μέτρα ακτογραμμή). Και ακόμα, όμορο ακίνητο του ΕΟΤ, εντός του οποίου βρίσκεται το πρώην ξενοδοχειακό συγκρότημα Αφροδίτη.

f9fda9194847e56d69e494b324a1278b XL

Αντίθετος στην επένδυση ο Δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης με αφορμή την αδιαφανή όπως τη χαρακτηρίζει διαδικασία της δήθεν αξιοποίησης του Αστέρα Βουλιαγμένης, σε ψήφισμα που έφερε στις 18-11-2013 στο δημοτικό συμβούλιο δηλώνει πως ο δήμος δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιαδήποτε αλλαγή χρήσης στην περιοχή και δεν θα ανεχθεί να πληρώσει η Βουλιαγμένη και η ευρύτερη περιοχή τις λανθασμένες επιλογές των κυβερνήσεων του παρελθόντος που έφεραν τις τράπεζες σε εξαιρετικά δυσμενή θέση. Η διοίκηση του Δήμου αλλά και όλο το δημοτικό συμβούλιο είναι κατηγορηματικά αντίθετοι στο να προστεθεί έστω και ένα επιπλέον τετραγωνικό μέτρο τσιμέντου, στη δημιουργία ενός κλειστού club νέων κατοίκων με τίμημα την καταστροφή της περιοχής και την υποβάθμιση της ζωής των δημοτών.

Πηγή: Εφημερίδα NEWSBOMB

Διαβάστε επίσης:

Οι Τούρκοι και το επίθετο του Ευάγγελου Βενιζέλου

Ψάχνουν τον «ρουφιάνο» για το deal «Πανγαίας» - Στάινμετζ

Εγγύηση σταθερότητας οι Ένοπλες Δυνάμεις

Το δόλωμα της Αντιτρομοκρατικής με τα θαμμένα όπλα