ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Στόχος η συμφωνία για αναδιάρθρωση ή εκκαθάριση τραπεζών

Eurogroup: Στόχος η συμφωνία για αναδιάρθρωση ή εκκαθάριση τραπεζών

Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και της ΕΕ επιδιώκουν να καταλήξουν, πριν από τα τέλη του έτους, σε μια συμφωνία για το πώς θα αναδιαρθρώνονται ή θα εκκαθαρίζονται και θα κλείνουν οι προβληματικές τράπεζες, στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου σχεδίου για την δημιουργία ενός ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι δυσχέρειες του οποίου συνέβαλαν στο ξέσπασμα της κρίσης. Τα βασικά ερωτήματα όμως παραμένουν αναπάντητα.

Τα δύο σημαντικότερα: Ποιος θα αποφασίζει; Και ποιος θα πληρώνει; Υπό πίεση να καταλήξουν σε μια συμφωνία πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα, οι υπουργοί Οικονομικών, αρχικά της ευρωζώνης και κατόπιν της ΕΕ, προσπαθούν απόψε και αύριο να επιλύσουν τις διαφορές τους για το ζήτημα αυτό. Η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα αναδιάρθρωσης και εκκαθάρισης τραπεζών, καθώς και η δημιουργία ταμείου το οποίο θα καλύπτει το κόστος της διαδικασίας, θα σηματοδοτήσει ένα ορόσημο στην διαδικασία στενότερης ολοκλήρωσης των 17 κρατών που μοιράζονται το ευρώ.

Όμως εγείρει περίπλοκα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και κάλυψης του κόστους εγχειρημάτων τόσο δύσκολων όσο το δυνητικό κλείσιμο σημαντικών τραπεζών. Η τραπεζική ένωση, η οποία συνεπάγεται τη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού εποπτείας και ενός «εκτελεστή» ικανού να κλείνει τράπεζες, χαρακτηρίζεται το πιο φιλόδοξο σχέδιο που αναλαμβάνεται μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους και στόχο έχει να δημιουργήσει σταθερότερα υποστυλώματα για το ενιαίο νόμισμα.

ekt-thumb-large

«Υπάρχει μια πιθανότητα να συναφθεί συμφωνία», αλλά «θα χρειαστεί πάρα πολλή δουλειά», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την άφιξή του στο χώρο όπου διεξάγεται το Eurogroup, προσθέτοντας πως οι υπουργοί Οικονομικών πιθανόν θα χρειαστεί να ξανασυναντηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες για να καταλήξουν σε μια διευθέτηση. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν φθάνοντας στο χώρο της συνόδου στις Βρυξέλλες επισήμανε πως συνεχίζουν να υφίστανται «μεγάλες διαφορές». Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν πολύ διαφορετικά οράματα για το πώς θα λειτουργεί η τραπεζική ένωση στην πράξη, με το Βερολίνο να εμφανίζεται θορυβημένο για την υπερσυγκέντρωση ισχύος στην υπό σύσταση ευρωπαϊκή εποπτική αρχή και να εκφράζει αντιρρήσεις για την δημιουργία ενός μοναδικού, ενιαίου ταμείου αναδιάρθρωσης και εκκαθάρισης πιστωτικών ιδρυμάτων.

Αντιθέτως το Παρίσι —που διαθέτει την υποστήριξη της Ιταλίας και της Ισπανίας— θέλει η τραπεζική ένωση να αποτελέσει μια ένδειξη ευρωπαϊκής ενότητας. Σε αναζήτηση συμβιβασμού, οι υπουργοί Οικονομικών των μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης, της Γερμανίας, της Γαλλίας, την Ιταλίας και της Ισπανίας, συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, όμως δεν κατέστη σαφές εάν σημειώθηκε πρόοδος. «Όλοι μετακινήθηκαν λίγο» από τις γνωστές θέσεις τους, σχολίασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, αναφερόμενος στη συνάντηση εκείνη. Ωστόσο καθώς κρίνονται πολλά, το πιθανότερο είναι ότι οι αποφάσεις να ληφθούν από τους ηγέτες —ανάμεσά τους η Άγγελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ—στη σύνοδο κορυφής της 19ης και 20ής Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:

Σόιμπλε: Σε καλό δρόμο, συνολικά η Ελλάδα

Βρυξέλλες: Μην περιμένετε τίποτε από το σημερινό Eurogroup

Ντάισελμπλουμ: Πρώτα να ακούσουμε την τρόικα και μετά η συμφωνία

Στουρνάρας: Προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Πώς κρίνετε την αναβολή της επίσκεψης της τρόικα για την αξιολόγηση;

Τινάζουν στον αέρα τη χώρα για τους πλειστηριασμούς

Δυσφορία στο Μαξίμου για τα τερτίπια της τρόικας