ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μισθωτοί και συνταξιούχοι πληρώνουν το ψαλίδι στις φοροαπαλλαγές

Μισθωτοί και συνταξιούχοι πληρώνουν το ψαλίδι στις φοροαπαλλαγές
Τα «αιώνια θύματα», τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους θα πονέσει...

Τα «αιώνια θύματα», τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους θα πονέσει η κατάργηση των φοροαπαλλαγών. Το υπουργείο Οικονομικών ψάχνοντας εναγωνίως να καλύψει την «τρύπα» των 860 εκατ. ευρώ από την υστέρηση δημόσιων εσόδων το πρώτο δίμηνο του έτους, ψαλιδίζει φοροαπαλλαγές που έδιναν «ανάσα ζωής» σε χιλιάδες μισθωτούς.

Με τις εφορίες να υπολειτουργούν, αφού ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έχει ξεχαρβαλωθεί εντελώς, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καταργεί φοροαπαλλαγές βάζοντας εισοδηματικό κριτήριο και τεκμήρια. Πρακτικά αυτό σημαίνει σε πρώτη φάση ότι χάνουν το bonus των φοροαπαλλαγών όσοι δήλωσαν εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία, έστω και ένα μικρό διαμέρισμα, ή ένα οικόπεδο χωρίς μεγάλη αξία, επίσης θα χάσουν ένα μέρος ή το σύνολο των φοροαπαλλαγών. Για παράδειγμα, θα μπορεί κάποιος να έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 – 25.000 ευρώ και, επειδή απέκτησε από τους γονείς του ένα οικόπεδο στην επαρχία ή μια γκαρσονιέρα στην Αθήνα, να χάνει όλες τις φοροαπαλλαγές για πάντα!

Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι πάνω από 200.000 πολίτες θίγονται από αυτή τη ρύθμιση, με τα ¾ αυτών να είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Έτσι, από το 2012 όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι βρίσκονται σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες δεν θα μπορούν να καρπωθούν μείωση φόρου από ενοίκιο, δίδακτρα, ιατρικά έξοδα ή τόκους από στεγαστικό δάνειο.