ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνω -κάτω ΔΝΤ και κυβέρνηση για το "κούρεμα"

Άνω -κάτω  ΔΝΤ και κυβέρνηση για το "κούρεμα"
ΔΝΤ, Κομισιόν και κυβέρνηση έσπευσαν να πάρουν θέση για το δημοσίευμα

Διαψεύδει το ΔΝΤ ένα άρθρο του γερμανικού περιοδικού Spiegel, το οποίο ανέφερε ότι η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να προχωρήσει άμεσα σε αναδιάρθρωση του χρέους της.

"Όπως έχουμε πει επανειλημμένα το ΔΝΤ υποστηρίζει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τη μη αναδιάρθρωση χρέους και την αποφασιστικότητά της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της", δήλωσε μια εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε δήλωσή του στο Reuters απέκλεισε εν νέου το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους.

«Δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Αυτοί δεν καταλαβαίνουν ότι το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το όφελος», πρόσθεσε ο υπουργός αναφερόμενος σε αυτούς που μιλούν για αναδιάρθρωση.

Στο πλευρό της κυβέρνησης έσπευσε και η Κομισιόν, η οποία σημειώνει "πως δεν βλέπει το λόγο να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους"

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιένς Μέστερ υποστήριξε ότι, "όλα τα μέτρα έχουν τεθεί σε εφαρμογή και δεν υπάρχει λόγος να σκεφτόμαστε την αναδιάρθρωση.

Μας πάνε στο "κουρείο"

Το Der Spiegel, χωρίς να επικαλείται πάντως κάποια πηγή, αναφέρει πως ο διεθνής οικονομικός οργανισμός πιέζει τη χώρα μας αναδιαρθρώσει τάχιστα το χρέος της.

Σύμφωνα με το περιοδικό, αξιωματούχοι του ΔΝΤ εκτιμούν ότι, το ελληνικό χρέος δεν είναι ελέγξιμο και ζητούν ατύπως έναρξη των συνομιλιών της χώρας μας με τους πιστωτές της.

Το περιοδικό ισχυρίζεται πως οι εκπρόσωποι του Οργανισμού επιχειρηματολογούν ότι "είναι αναγκαίο να μειωθεί το βάρος του χρέους από 150% περίπου επί του ΑΕΠ" και "πιθανοί τρόποι είναι ένα 'κούρεμα' του χρέους, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων ή η μείωση των τοκοχρεολυσίων".

Προσθέτει ότι και στις τρεις εναλλακτικές λύσεις συνέπεια θα είναι ότι "οι κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων θα αναγκαστούν να παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεών τους. Κατά την άποψη του ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει το ταχύτερο να αρχίσει συνομιλίες με τους πιστωτές της και να τους ανακοινώσει τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση χρέους".

Να σημειωθεί πως η προδημοσίευση του γερμανικού περιοδικού έρχεται λίγα 24ωρα πριν την άφιξη του τεχνικού κλιμακίου της τρόικα, που έχει στις αποσκευές της "βαριά" ατζέντα.

Διαβάστε επίσης: Πιέζει το ΔΝΤ για αναδιάρθρωση;