ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η μεγαλύτερη «παγίδα» για το Ε9

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η μεγαλύτερη «παγίδα» για το Ε9

Μέχρι τις 30 Μαΐου θα έχουν διορία οι ιδιοκτήτες ακινήτων να υποβάλουν τη φετινή δήλωση Ε9.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν λογιστές – φοροτεχνικοί, εν μέσω σημαντικών τροποποιήσεων, έρχεται να προστεθεί και μια αλλαγή που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής.

Σε περίπτωση που εντός του 2014 γίνει αγορά ή πώληση ενός ακινήτου ή ακόμα να έχει δοθεί και ως παροχή ή κληρονομιά, η δήλωση θα πρέπει να γίνει εντός των επόμενων 30 ημερών και όχι το επόμενο έτος (στη συγκεκριμένη περίπτωση το 2015).

Έτσι, σε περίπτωση που είχε υπάρξει πχ πώληση ενός ακινήτου στις 24 Ιανουαρίου του 2014, η καταληκτική ημερομηνία για να το δηλώσει στην εφορία είναι η σημερινή μέρα!

Ένα άλλο θέμα, το οποίο διευκρινίστηκε μερικώς, είναι η δυνατότητα που δίνει τελικά η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στους γονείς των ανηλίκων που έχουν περιουσία, να υποβάλλουν αυτοί για λογαριασμό των ανηλίκων την δήλωση Ε9 των παιδιών τους.

Παραμένει αδιευκρίνιστο αν εκτός από αυτούς που είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους είναι υποχρεωτική η επικαιροποίηση, με βάση την τελευταία εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, των στοιχείων ακινήτων όλων των φορολογούμενων.

Διαβάστε επίσης:

Νέες αλλαγές: Στο 50% θα μετράνε οι αποδείξεις των σούπερ-μάρκετ

ΣΔΟΕ: Νέα κομπίνα με... «μαϊμού» ταμειακές

Οι αλλαγές σε πρόστιμα ΦΠΑ, αποδείξεις και φόρο υπεραξίας