ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΤΕ: Εφιαλτικά σενάρια για ανεργία και μείωση του ΑΕΠ

ΕΤΕ: Εφιαλτικά σενάρια για ανεργία και μείωση του ΑΕΠ
Προβλέπει η ανεργία να ξεπεράσει το 16% στο τέταρτο τρίμηνο του έτους...

Εφιαλτικά σενάρια για δραματική αύξηση της ανεργίας και μείωση του ΑΕΠ καταγράφονται στην έκθεση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με αυτή, η ανεργία προβλέπεται να ξεπεράσει το 16% στο τέταρτο τρίμηνο του 2011, αντανακλώντας την σημαντική μείωση στην εσωτερική ζήτηση, την μείωση των προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα και το πάγωμα των προσλήψεων και την μη ανανέωση των συμβάσεων στον δημόσιο τομέα.

Η Εθνική Τράπεζα προβλέπει για φέτος μείωση κατά 3,5% του ελληνικού ΑΕΠ, λόγω των μέτρων αυστηρής λιτότητας, της μείωσης της κατανάλωσης και της υψηλής ανεργίας.

Αναμένει επίσης πως το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα υποχωρήσει φέτος στο 7,5%, από τα επίπεδα περί το 10,5% (υπό αναθεώρηση) του 2010.

Την οικονομική κατάσταση θα επιβαρύνουν και οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, που εκτιμάται ότι θα μείνουν πάνω από τα 80 δολ. το βαρέλι.

Η βελτίωση των ελληνικών εξαγωγών το δεύτερο εξάμηνο του 2010, συνεχίζει η ΕΤΕ, δεν αρκούσε για να αντισταθμίσει το αρνητικό περιβάλλον, οδηγώντας σε ύφεση 6,6% το δ' τρίμηνο -που προβλέπεται πως θα είναι και το τρίμηνο με τη βαθύτερη ύφεση.

Οι εξαγωγές προβλέπεται ότι θα παραμείνουν φέτος σε σταθερά θετική τροχιά.

Ο πληθωρισμός το 2011 θα κυμανθεί στο 2,7%, έναντι του 4,7% το 2010, καθώς αναμένεται η μείωση της κατανάλωσης να αντισταθμίσει τις πληθωριστικές πιέσεις που θα προκαλέσει η άνοδος της τιμής του πετρελαίου.

Η Εθνική Τράπεζα αναφέρει ότι η ιδιωτική κατανάλωση, που κατέγραψε σημαντική μείωση λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής, θα μειωθεί το 2011 κατά 4,6% αντανακλώντας την μείωση των μισθών στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και την αύξηση της ανεργίας. Η κατανάλωση θα πληγεί επίσης από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, καθώς η ελληνική οικονομία παραμένει από τις πλέον «πετρελαϊκά εξαρτημένες» στην ΕΕ.