ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παζάρια» για το ύψος και το επιτόκιο δανεισμού της Πορτογαλίας

«Παζάρια» για το ύψος και το επιτόκιο δανεισμού της Πορτογαλίας
H απόφαση της Πορτογαλίας να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας (EFSF), λόγω της εκτίναξης του κόστους δανεισμού για την χώρα...

H απόφαση της Πορτογαλίας να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας (EFSF), λόγω της εκτίναξης του κόστους δανεισμού για την χώρα, άνοιξε τις συζητήσεις για το ύψος του δανείου και το επιτόκιο με τον οποίο θα δανειστούν οι Πορτογάλοι. Η αντιπολίτευση στη Πορτογαλία με δηλώσεις συναίνεσε στην απόφαση του Σόκρατες να οδηγήσει τη χώρα στην πόρτα του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Τα χρήματα του πακέτου διάσωσης της Πορτογαλίας, θα προκύψουν τόσο από το Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ, όσο και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF), στην προβλεπόμενη αναλογία, των δύο τρίτων από το ευρωπαϊκό ταμείο και του ενός τρίτου από το ΔΝΤ, όπως διευκρίνισε η ίδια πηγή.

" Το επιτόκιο δανεισμού για την Πορτογαλία, θα ανταποκρίνεται στα νόμιμα επιτόκια της αγοράς την στιγμή της έκδοσης του δανείου ", διευκρίνισε αξιωματούχος της ΕΕ, ενώ επεσήμανε ότι αν το δάνειο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), εκδοθεί πολύ σύντομα τότε θα είναι με τους υφιστάμενους όρους.

" Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει δεχθεί ακόμα επίσημο αίτημα από την κυβέρνηση της Πορτογαλίας για ένταξη στον Μηχανισμό Στήριξης της ευρωζώνης ", δήλωσε η ίδια πηγή από τις Βρυξέλλες, " αλλά μόλις το κάνει θα αποσταλεί επιτροπή στη Λισσαβόνα για να αποφασιστούν οι λεπτομέρειες του προγράμματος ένταξης στο μηχανισμό διάσωσης".

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αξιωματούχων της ΕΕ ένα δάνειο της τάξης των 60 έως 80 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι μία λογική προσέγγιση που αντανακλά την τάξη μεγέθους της ανάγκης για δανειακή ενίσχυση προκειμένου να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό της χρέος.

Η ευρωζώνη είχε καθορίσει στη σύνοδο της 11ης Μαρτίου, ότι το επιτόκιο δανεισμού από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα είναι χαμηλότερο από το τρέχον, κάθε φορά στη διεθνή αγορά, συν 300 μονάδες βάσης, για δάνεια με περίοδο αποπληρωμής τριετίας και 400 μονάδες βάσης με 50 μ.β. επιβάρυνση το χρόνο, για δάνεια που υπερβαίνουν τον ορίζοντα 3ετίας, ως περίοδο αποπληρωμής.

Διαβάστε επίσης:

Στην τρόικα και η Πορτογαλία

Πηγή: newscode.gr