ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αφήστε μας να μειώσουμε τους φόρους και θα σας φέρουμε φοροφυγάδες!»

«Αφήστε μας να μειώσουμε τους φόρους και θα σας φέρουμε φοροφυγάδες!»

Σε κρίση πανικού βρίσκονται οι τεχνοκράτες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αφού δεν έχουν καταφέρει να πιάσουν τα επιθυμητά έσοδα από φόρους και πρόστιμα φορολογικών παραβάσεων.


Και πώς να μαζέψουν έσοδα όταν η αγορά και η πραγματική οικονομία έχουν στην κυριολεξία στεγνώσει από ρευστό; Για άλλη μια φορά θα βεβαιώσουν πρόστιμα και υπέρογκα ποσά που δεν μπορούν να εισπραχθούν.

Στο υπουργείο Οικονομικών τρέχουν και δεν φτάνουν προκειμένου να κατευνάσουν την οργή του κόσμου και ζητούν από την τρόικα να τους επιτραπεί να μειώσουν την φορολογία. Ως αντάλαγμα φαίνεται να υπόσχονται στους εκπροσώπους της τρόικας ότι θα πατάξουν την φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη της κυβέρνησης φέρονται να έχουν διαβεβαιώσει τους δανειστές ότι θα ξεκινήσουν αγώνα δρόμου για την πάταξη της φοροδιαφυγής και θα τους φέρουν στο «πιάτο» ... φοροφυγάδες!

Η διαβεβαίωση βέβαια αγγίζει το όριο της γραφικότητας αφού επί σειρά ετών αποτελεί μόνιμη επωδό όλων των ελληνικών κυβερνήσεων. Πόσες φορές, όμως, έχουμε ακούσει για την πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως επίσης και για πρόστιμα εκατομμυρίων που απλά βεβαιώνονται, περνούν στον προϋπολογισμό ως μελλοντικά έσοδα και ποτέ δεν εισπράττονται;

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή η υπόσχεση της κυβέρνησης θα έχει... ανταλλάγματα που δεν θα είναι άλλα από αυτό που διαρρέει τις τελευταίες μέρες το Υπουργείο Οικονομικών, ότι δηλαδή από το φθινόπωρο θα ζητήσει μειώσεις φόρων. Το θέμα όμως, είναι ότι τα έσοδα πάνε από το κακό στο χειρότερο, αφού τα τελευταία στοιχεία που αφορούν τον κρατικό προϋπολογισμό αναφέρουν και νέα υστέρηση.

Η ελπίδα του οικονομικού επιτελείου στηρίζεται στις φορολογικές δηλώσεις, αλλά και τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα μας έρθει κατά τα τέλη Ιουνίου. Και πάλι όμως, ο κόσμος έχει «στερέψει», ενώ ακόμα δεν μπορεί να καταλάβει για ποιο λόγο για μια ακόμα φορά βάζουν δυο σημαντικούς φόρους την ίδια χρονική στιγμή. Το ερώτημα είναι φυσικά, ρητορικό, αφού όλοι γνωρίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έβαζαν «βαριά» φορολογία πριν τις εκλογές.

Αυτόματες κατασχέσεις και 300.000 έλεγχοι!

Το Υπουργείο Οικονομικών ξεκινά αυτοματοποιημένες κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς όσων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, ειδοποιώντας τους στην καλύτερη περίπτωση με ένα e-mail, για να μην προλάβουν και βγάλουν τα λεφτά! Επίσης, σκέφτονται να επεκτείνουν και τις κατασχέσεις σε αμοιβαία κεφάλαια, ακίνητη περιουσία, αλλά και κλειστούς λογαριασμούς!

Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης προανήγγειλε σαρωτικούς ελέγχους τους επόμενους μήνες που μπορεί να φτάσουν μέχρι το τέλος του έτους τις 300.000!

Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να φέρουν στην τρόικα, στοιχεία οφειλετών του δημοσίου για να τους αποδείξουν ότι «κάτι κινείται» και ότι ξεκινά η πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ακόμα όμως κι αν το υπουργείο βεβαιώσει εκατοντάδες εκατομμύρια προστίμων κανείς δεν μπορεί να απαντήσει από ποιους θα εισπραχθούν, αφού οι μεν φτωχοί δεν έχουν να δώσουν, οι δε πλούσιοι έχουν μεταφέρει τα χρήματά τους σε ασφαλή σημεία του εξωτερικού.

Εκτός κι αν ο στόχος της κυβέρνησης είναι να διευρύνει την ήδη απύθμενη δεξαμενή όσων χρεωστούν στο δημόσιο. Να δημιουργήσει δηλαδή άλλο ένα μεγάλο κύμα οφειλετών.

Θα αλλάξουν τους στόχους

Μια ακόμα κίνηση του οικονομικού επιτελείου θα έχει να κάνει με τις αλλαγές των υψηλών στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, κάτι το οποίο είχε περιγράψει προ εβδομάδων το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Σκοπός του Υπουργείου θα είναι να κατεβάσουν τους στόχους για να μπορέσουν στη συνέχεια να μην εκτεθούν στα έσοδα, αφού γνωρίζουν ότι ο κόσμος δεν έχει άλλα να πληρώσει.

Διαβάστε επίσης:

Χρεωστικά τα πρώτα εκκαθαριστικά της Εφορίας

Πώς θα λειτουργεί το ηλεκτρονικό «μάτι» της Εφορίας- Έρχονται 300.000 έλεγχοι