ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όταν οι αγορές «παίζουν» με τις ζωές των ανθρώπων

Όταν οι αγορές «παίζουν» με τις ζωές των ανθρώπων

Στα ύψη ο χρυσός και σε ελεύθερη πτώση τα χρηματιστήρια μετά την κατάρριψη του αεροπλάνου στην Ουκρανία που βρήκαν τραγικό θάνατο 295 αθώοι

«Κρύο αίμα». Αυτός είναι ο μόνος χαρακτηρισμός που μπορεί κανείς να αποδώσει στα γεράκια των αγορών που τζογάρουν και παίζουν πάνω στις ζωές των ανθρώπων και βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αντίστοιχα σκαμπανευάσματα στα διεθνή χρηματιστήρια, στις τιμές του χρυσού και του μαύρου χρυσού έχουμε ξαναζήσει και στο παρελθόν σε πολεμικές συρράξεις ή και σε απειλές επί πολεμικών συρράξεων.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι εχθές η τιμή του χρυσού κατέγραψε ράλι μόλις έγινε γνωστή η πτώση του αεροπλάνου γεγονός που αναζωπύρωσε τη ζήτηση για ασφαλή "επενδυτικά καταφύγια".

Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού, παραδόσεως Αυγούστου ενισχύθηκε κατά 17,10 δολάρια ή 1,3% για να κλείσει στα 1.316,90 δολ. ανά ουγγιά. Το ασήμι παραδόσεως Σεπτεμβρίου σημείωσε άνοδο 36 σεντς ή 1,7% στα 21,13 δολ. ανά ουγγιά.

Ουκρανός αξιωματούχος έγραψε στο Facebook πως η πτήση MH17 βρισκόταν σε υψόμετρο 10.000 μέτρων όταν κατέπεσε. Το αεροσκάφος μετέφερε 280 επιβάτες, συν 15 άτομα πλήρωμα. Νωρίτερα η Ουκρανία είχε αποδώσει ευθύνες για κατάρριψη ουκρανικού μαχητικού από ρωσικό αεροσκάφος.

Οι traders έριξαν επίσης μια ματιά στα πιο αδύναμα των εκτιμήσεων στοιχεία για τις ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών στις ΗΠΑ, αν και αντισταθμίστηκαν από τα ισχυρότερα των αναμενόμενων στοχεία για τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, η πλατίνα παραδόσεως Οκτωβρίου ενισχύθηκε κατά 18 δολάρια ή 1,2% στα 1.503,70 δολ. ανά ουγγιά. Το παλλάδιο Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε κατά 8,35 δολάρια ή 1% στα 885,10 δολ. ανά ουγγιά. Ο χαλκός παραδόσεως Σεπτεμβρίου σημείωσε μικρή άνοδο 1 σεντ στα 3,22 δολάρια η λίβρα.

Την ίδια ώρα προκλήθηκε πανικός στα χρηματιστήρια γεγονός; που αποτυπώθηκε στο ταμπλό της Wall Street. Προς άγραν ασφαλέστερων "καταφυγίων", οι επενδυτές στέρησαν από τον Dow Jones τις 17.000 μονάδες και υποχρέωσαν τους άλλους δύο δείκτες σε απώλειες άνω του 1%.

Από το περιστατικό επωφελήθηκαν πάγια χαμηλότερου κινδύνου όπως τα μέταλλα που βρίσκουν τη «λάμψη» τους σε περιόδους πολιτικής ή οικονομικής αστάθειας καθώς θεωρούνται καλύτερο μέσο διαφύλαξης αξίας έναντι άλλων παγίων. Ο χρυσός συγκεκριμένα ενισχύθηκε κατά 17,10 δολάρια ή 1,3%, κλείνοντας στα 1.316,90 δολ. ανά ουγγιά.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 161,390 μονάδες (0,94%) κλείνοντας στις 16.976,81 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 62,52 μονάδων (1,41%) και έκλεισε στις 4.363,45 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 23,45 μονάδων (1,18%) κλείνοντας στις 1.958,12 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones μόλις 3 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 27 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η UnitedHealth Group Incorporated κλείνοντας στα 85,11 δολάρια με άνοδο 1,35 δολαρίων ή σε ποσοστό 1,61%. Ακολούθησαν η Microsoft με κέρδη 1,02% και κλείσιμο στα 44,53 δολάρια.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Intel (-2,74%), η Visa Inc (-2,15%) και η Johnson and Johnson (-1,81%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Το επενδυτικό κλίμα ήταν ήδη βαρύ από την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας Νωρίτερα, το Κίεβο κατηγόρησε σήμερα την Πολεμική Αεροπορία της Ρωσικής Ομοσπονδίας ότι κατέρριψε χθες ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος Σουχόι Su-25, το οποίο εκτελούσε μια «αποστολή στον εναέριο χώρο της (ανατολικής) Ουκρανίας», όπως ανακοίνωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της ουκρανικής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται πως χθες οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μια νέα σειρά κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας βάζοντας στο στόχαστρο εταιρείες όπως ο πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft και η Gazprombank ONO. Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε ότι θα συγκεκριμενοποιήσει τις κυρώσεις που θα επιβάλει στη Ρωσία, έως το τέλος του μήνα.

Διαβάστε επίσης:

Boeing 777: Κατάρριψη και απίστευτη τραγωδία στην Ουκρανία με 295 νεκρούς (pics&vid)

Στόχος του ουκρανικού πυραύλου θα μπορούσε να είναι το αεροσκάφος του Β. Πούτιν;

Συντριβή αεροσκάφους στην Ουκρανία (pic&vid)

Malaysia Airlines: Επιβεβαιώνει την εξαφάνιση αεροσκάφους

Εκτός λειτουργίας το Interfax μετά τη συντριβή του αεροσκάφους

295 νεκροί από την κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines

Malaysia Airlines: Αυτή την πορεία θα ακολουθούσε το μοιραίο αεροσκάφος

Malaysia Airlines: Πήρε θέση ο υπουργός εξωτερικών της Σουηδίας

Malaysia Airlines: Αυτός είναι ο πύραυλος BUK

Boeing 777: Αρνούνται ανάμειξη οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας