ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Οι τελικές ρυθμίσεις - Ποιοι γλιτώνουν το φόρο και ποιοι δικαιούνται εκπτώσεις

ΕΝΦΙΑ: Οι τελικές ρυθμίσεις - Ποιοι γλιτώνουν το φόρο και ποιοι δικαιούνται εκπτώσεις

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι έχουν μπει πλέον οι ρυθμίσεις για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή νέα νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα διορθωθούν τα λάθη και οι αδικίες που ο ΕΝΦΙΑ έφερε στα εκκαθαριστικά του νέου φόρου ακινήτων, αλλά και τα υπέρογκα ποσά που κλήθηκαν να πληρώσουν οι περίπου 600.000 φορολογούμενοι-ιδιοκτήτες οικοπέδων σε 4.000 οικισμούς που βρίσκονται εκτός του συστήματος αντικειμενικών αξιών.

Η κυβέρνηση, μετά τη θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά χιλιάδων ιδιοκτητών, φαίνεται να έλαβε απόφαση για έκπτωση στο φόρο ακινήτων και για τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδούμενα ακίνητα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι «κλείδωσε» και αυτή η ρύθμιση και θα κατατεθεί την Παρασκευή, όπως δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης έξω από το Μαξίμου. Οπως όλα δείχνουν η κοστολόγηση του ευνοϊκού αυτού μέτρου δεν ήταν τόσο «βαριά» για τον προϋπολογισμό και δόθηκε το πράσινο φως από το οικονομικό επιτελείο.

Μένει να διευκρινιστεί πόση θα είναι η έκπτωση του φόρου κι αν θα αφορά όλα τα ξενοίκιαστα και χωρίς ρεύμα ακίνητα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι μια μείωση κάτω από 30% και πιθανότατα γύρω στο 20%. Στο υπουργείο Οικονομικών δεν θέλουν σε καμιά περίπτωση να υπάρξει δημοσιονομικό κόστος άνω των 50 εκατ. ευρώ και αναζητούν εναλλακτικά σενάρια για να γίνει η έκπτωση αλλά με σειρά από προϋποθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα έγινε μια κοστολόγηση της έκπτωσης κατά 25%-30% για όλα τα ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και ο «λογαριασμός» ξεπερνούσε τα 100 εκατ., γεγονός που κρίθηκε απαγορευτικό.

Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να υπάρξουν κριτήρια για να έχουν την έκπτωση οι ιδιοκτήτες, όπως π.χ. από πότε το ακίνητο είναι ξενοίκιαστο. Ή ακόμη και εισοδηματικά κριτήρια ώστε να πληρώσουν μικρότερο φόρο όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα και παράλληλα δεν έχουν έσοδα από τα ακίνητα που διαθέτουν.

Με τις αλλαγές που αποφάσισε η κυβέρνηση αναμένεται να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ περισσότεροι οικονομικά αδύναμοι πολίτες, στους οποίους περιλαμβάνονται και πάρα πολλοί τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και ανάπηροι με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις από τον ΕΝΦΙΑ θα χορηγούνται με διαδικασίες-εξπρές και χωρίς την προϋπόθεση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Ουσιαστικά, τα μόνα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για τη χορήγηση των απαλλαγών θα είναι το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα συγκεκριμένα εισοδηματικά όρια που έχουν τεθεί, καθώς και το άθροισμα των τετραγωνικών μέτρων των κτισμάτων, το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνά το προβλεπόμενο όριο των 150 τ.μ. Τα δεδομένα αυτά υπάρχουν ήδη καταγεγραμμένα στο μηχανογραφικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών, οπότε στις περισσότερες περιπτώσεις δικαιούχων ο υπολογισμός των απαλλαγών θα γίνεται αυτόματα από το σύστημά του χωρίς να απαιτείται η υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών από τους δικαιούχους.

Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε έξι μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ αμέσως μετά θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9 για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων, ώστε όσες περιπτώσεις υπέρογκων χρεώσεων οφείλονται σε λάθη και παραλείψεις των ίδιων των φορολογουμένων κατά τη συμπλήρωση του Ε9 να καταστεί δυνατό να διορθωθούν.

Στις διορθώσεις πάντως θα υπάρχουν και οι μεγάλοι χαμένοι του ΕΝΦΙΑ, οι οποίοι θα κλληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οι άγαμοι, με περιουσία άνω των 200.000 ευρώ και με εμβαδόν άνω των 150 τετραγωνικών δεν θα έχουν καμία έκπτωση. Την ίδια τύχη θα έχουν και οι έγγαμοι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με εισόδημα που ξεπερνά τα όρια που θα τεθούν ή περιουσία με εμβαδόν άνω των 150 τετραγωνικών και αξία άνω των 200.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Γκίκας Χαρδούβελης: Προτεραιότητά μας να εξυπηρετήσουμε την τρόικα

Μπακογιάννη: Εκτός τόπου και χρόνου ο ΕΝΦΙΑ

Δημοσκοπικός τρόμος πάνω απ’ τη συγκυβέρνηση…