ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Φουντώνουν ξανά οι αντιδράσεις για λάθη που δεν έχουν διορθωθεί

ΕΝΦΙΑ: Φουντώνουν ξανά οι αντιδράσεις για λάθη που δεν έχουν διορθωθεί

Αν κάτι ξεκινήσει στραβά, τότε στραβά θα πάει μέχρι το τέλος...

Ετσι λοιπόν, στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ο κύκλος με τις οι γκάφες γύρω από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), δεν φαίνεται να κλείνει...

Όπως έγινε γνωστό από εχθές, στα νέα εκκαθαριστικά που έχουν ήδη αναρτηθεί στο Διαδίκτυο περιλαμβάνεται το ποσό της οφειλής και οι δόσεις τις οποίες πρέπει να καταβάλουν οι υπόχρεοι μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου. Οι αρμόδιοι ξέχασαν ωστόσο να διαγράψουν το ποσό του ΕΝΦΙΑ για αυτούς που έχουν πληρώσει είτε την πρώτη δόση είτε ολόκληρο το ποσό. Συγκεκριμένα, υπόχρεος που είχε πληρώσει στα τέλη Ιουλίου το σύνολο του φόρου (τότε είχε γίνει η πρώτη εκκαθάριση του φόρου) διαπίστωσε έκπληκτος ότι χρωστάει ακριβώς το ίδιο ποσό, το οποίο μάλιστα επιμερίζεται σε έξι δόσεις.

Πολλοί πολίτες έχουν φτάσει πλέον στα όριά τους καθώς δεν φτάνει που πρέπει να πληρώσουν ένα ακόμα δυσβάστακτο χαράτσι, όταν συνδέονται στο Taxisnet βρίσκονται μπροστά σε νέες δυσάρεστες εκπλήξεις και λάθη επί λαθών...

«Πήρα τον νέο ΕΝΦΙΑ με το ίδιο λάθος… αλλά με περισσότερες δόσεις» κατήγγειλε στο Newsbomb.gr ο Γ.Β. Σύμφωνα με τον ίδιο στην ιδιοκτησία του υπάρχει ένα σπίτι στην Κεφαλονιά, το οποίο όπως υποστηρίζει είναι ένα γιαπί 118 τμ. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει δηλώθηκε (!!!) 126 τμ. και εκτιμήθηκε 4.000.000. Έτσι τώρα καλείται να πληρώσει 39.000 ευρώ. Δηλαδή, η κάθε δόση μετά τη νέα ρύθμιση των έξι δόσεων είναι 6.500 αντί 7.900 ευρώ. Όπως είναι φυσικό, το γεγονός αυτό προκάλεσε την αγανάκτηση του Γ.Β., ο οποίος νιώθει τυχερός που το είδε ο ίδιος και όχι οι γονείς του, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «θα τους ερχόταν εγκεφαλικό». Την ίδια στιγμή διερωτάται, πότε θα προλάβει το υπουργείο Οικονομικών να προβεί στις απαραίτητες αλλαγές.

Αντιδράσεις προκαλούν τα υψηλά ποσά που καλούνται να πληρώσουν και διάφοροι Δήμοι, όπως στην περίπτωση του Δήμου Ξάνθης και αλλά και του Δήμου Καβάλας.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έδωσε νέες διευκρινίσεις όσον αφορά τον τρόπο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ. Σε γραπτή ανακοίνωση επισημαίνει ότι καινούργια θα εκκαθαριστικά θα υπάρξουν όπου απαιτείται και όχι για το σύνολο των φορολογουμένων.

Επαναλαμβάνει μάλιστα ότι τα εκκαθαριστικά θα εμφανιστούν στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο στις 22 Σεπτεμβρίου.

Επίσης, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζει ότι:

Η ειδοποίηση των δόσεων που εκτυπώνεται από το ΟΠΣ Περιουσιολόγιο αναφέρεται μόνο στις εκ του νόμου προβλεπόμενες ημερομηνίες καταβολής των δόσεων με βάση την αρχική εκκαθάριση.

Η πίστωση των ποσών που έχουν ήδη καταβληθεί από τους φορολογούμενους εμφανίζονται στην «προσωποποιημένη πληροφόρηση» του TAXISNet, στην οποία εμφανίζονται οι καταβολές.

Για οποιαδήποτε καταγγελία μπορείτε να επικοινωνείτε εδώ.

Τα νέα ειδοποιητήρια

Υπενθυμίζεται ότι τα νέα ειδοποιητήρια εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ αναγράφουν έξι αντί για πέντε μηνιαίες δόσεις και ενημερώνουν τους φορολογούμενους ότι πρέπει να τις πληρώσουν στις ακόλουθες ημερομηνίες:

- Την 1η δόση έως τις 30/09
- Την 2η δόση έως την 31/10
- Την 3η δόση έως τις 28/11
- Την 4η δόση έως τις 31/12
- Την 5η δόση έως την 30/01 του 2015 και
- Την 6η και τελευταία δόση έως τις 27/02 του 2015.

Κάθε μία από τις μηνιαίες δόσεις που αναγράφουν τα νέα ειδοποιητήρια είναι μειωμένη σε σύγκριση με την κάθε δόση που ανέγραφαν τα προηγούμενα ειδοποιητήρια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στα νέα ειδοποιητήρια οι οφειλές παραμένουν ίδιες, όμως οι δόσεις έχουν αυξηθεί από 5 σε 6, δηλαδή κάθε βεβαιωμένη οφειλή ΕΝΦΙΑ έχει διαιρεθεί πλέον με το 6 αντί με το 5. Π.χ., αν ο οφειλόμενος ΕΝΦΙΑ είναι 200 ευρώ και το προηγούμενο ειδοποιητήριο ανέγραφε ότι μπορεί να εξοφληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις των 40 ευρώ εκάστη (200/5=40), το νέο ... «ραβασάκι» αναγράφει 6 δόσεις των 33,33 ευρώ εκάστη (200/6=33,33).

Ποιοι θα λάβουν νέα εκκαθαριστικά
Η «διόρθωση» του αριθμού των δόσεων είναι το πρώτο βήμα. Οι δόσεις έχουν διαμορφωθεί με βάση το ποσό του φόρου που βεβαιώθηκε στις 31 Ιουλίου 2014. Αυτό σημαίνει ότι το ποσό που αναγράφεται μπορεί να αλλάξει για:

  • Όσους έχουν οικόπεδο σε περιοχή εντός σχεδίου οικισμού αλλά εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορούν να δουν τα νέα εκκαθαριστικά από την ερχόμενη Δευτέρα.
  • Όσους έχουν κλειστά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα για ολόκληρο το 2013.
  • Όσους δικαιούνται έκπτωση φόρου 50% ή 100% επειδή πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, δηλαδή για οικονομικά αδύναμες ομάδες φορολογουμένων.
  • Αυτούς που έχουν υποπέσει σε λάθη ή έχουν κάνει παραλείψεις κατά τη συμπλήρωση των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 των ετών 2005-2014 με συνέπεια να έχουν χρεωθεί με μεγαλύτερα ποσά ΕΝΦΙΑ και να απαιτείται πλέον η υποβολή διορθωτικών δηλώσεων για την εκ νέου εκκαθάριση του φόρου.

Κάθε φορολογούμενος μπορεί να βρει και να εκτυπώσει το νέο ειδοποιητήριο των 6 δόσεων, στο διαδίκτυο και στον λογαριασμό του στο σύστημα Taxisnet, με τους ακόλουθους εναλλακτικούς τρόπους:

  • Μέσα από την εφαρμογή του ηλεκτρονικού «περιουσιολογίου» και την εντολή «εκτύπωση ειδοποίησης πληρωμής φόρου».
  • Μέσα από την προσωποποιημένη πληροφόρηση και την επιλογή «στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης».

Διαβάστε επίσης:

Στις 22 Σεπτεμβρίου τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Κράτος… «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» επιστροφές φόρων λόγω ΕΝΦΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Τι καταγγέλλει πολίτης στο Newsbomb