ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Efe: Τέσσερις ελληνικές τράπεζες δεν θα περάσουν τα stress tests

Efe: Τέσσερις ελληνικές τράπεζες δεν θα περάσουν τα stress tests

Το ισπανικό πρακτορείο Efe news μιλάει για την αποτυχία των ελληνικών τραπεζών στα stress tests, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα όσα έχουν εκτιμήσει μέχρι τώρα οι διάφοροι τραπεζικοί κύκλοι

Τέσσερις ελληνικές τράπεζες, τρεις ιταλικές, δύο αυστριακές, μία κυπριακή, μία πορτογαλική και μία βελγική, πρόκειται να αποτύχουν στα stress tests, όπως μεταδίδει το Efe news service, επικαλούμενο πηγές του κλάδου που δεν κατονομάζει.

Σύμφωνα με το Bloomberg, με βάση το δημοσίευμα του Efe news, τα στοιχεία μπορεί ακόμη να αναθεωρηθούν καθώς είναι προκαταρκτικά, ενώ προσθέτει πως οι ισπανικές τράπεζες αναμένεται να «περάσουν» τα stress tests.

Με τη συγκεκριμένη διαδικασία αξιολόγησης ποιότητας ενεργητικού (AQR) στην οποία υποβλήθηκαν τους προηγούμενες μήνες οι συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης, ενδεχομένως να διαλυθούν αμφιβολίες των επενδυτών σχετικά με την ικανότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα έρχεται σε αντίθεση με όσα αναφέρουν πληροφορημένες πηγές και τραπεζικοί κύκλοι που προεξοφλούν ουσιαστικά θετικά αποτελέσματα στα stress tests. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές τα «νούμερα» για τις ελληνικές τράπεζες έχουν κλείσει και είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα.

Σύμφωνα πάντα με το Efe, τα συγκεκριμένα προκαταρκτικά στοιχεία θα ανακοινώσει επίσημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την ερχόμενη Κυριακή (26-10-2014).

Ωστόσο δεν αναφέρονται στοιχεία για τα επιπλέον κεφάλαια που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι τράπεζες ώστε να αποκαταστήσουν το ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας, δεδομένου ότι τα ποσά ίσως τροποποιηθούν ακόμα και την ύστατη στιγμή.

Διαβάστε επίσης: CNBC: Η ανησυχία για την Ελλάδα επηρεάζει τις αγορές παγκοσμίως