ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο φως» αναμένουν από τα stress tests οι ελληνικές τράπεζες

«Πράσινο φως» αναμένουν από τα stress tests οι ελληνικές τράπεζες

Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς δεν χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια, επομένως περνούν τα «στρες τεστ» και οι τράπεζες Εθνική και Eurobank θα παρουσιάσουν ανάγκη για άντληση πρόσθετων κεφαλαίων, την οποία θα ικανοποιήσουν με εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου ή άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία.

Ηδη, τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και η Εurobank έχουν δρομολογήσει τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν για να καλύψουν τις επιπρόσθετες περιορισμένες ανάγκες που προκύπτουν από τα ευρωπαϊκά «στρες τεστ».

Τα παραπάνω ανέφεραν πληροφορίες της αγοράς, ωστόσο ανώτατα στελέχη των 4 συστημικών τραπεζών αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Πάντως χθες το απόγευμα, οι διοικήσεις των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων έλαβαν στα χέρια τους τα αποτελέσματα από τη Φρανκφούρτη όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της ΕΚΤ.

Τα αποτελέσματα των «στρες τεστ» σηματοδοτούν αφενός το «πράσινο φως» για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα ως προς την προληπτική γραμμή στήριξης από το ευρωπαϊκό ταμείο ESM και αφετέρου τα μεγάλα βήματα των 4 συστημικών τραπεζών που έχουν γίνει ως προς την εξυγίανσή τους, η οποία θα συνδυαστεί με περαιτέρω ενέργειες που προβλέπονται στα σχέδια αναδιάρθρωσής τους, που έχουν κατατεθεί και έχουν εγκριθεί.