ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα περαίωση - ποιοί και πόσο θα πληρώσουν

Νέα περαίωση - ποιοί και πόσο θα πληρώσουν
Το «πράσινο φως» για την εμπλοκή ιδιωτών στους εισπρακτικούς μηχανισμούς...

Το «πράσινο φως» για την εμπλοκή ιδιωτών στους εισπρακτικούς μηχανισμούς του κράτους ανάβει το νομοσχέδιο – «σκούπα» που κατέθεσε την Πέμπτη το βράδυ στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών.

Η διάταξη που αφορά την εμπλοκή ιδιωτών αναφέρει ότι «προκειμένου να εντοπιστούν περιουσιακά στοιχεία των υπόχρεων ή συνυπόχρεων προσώπων και να διασφαλιστεί η είσπραξη των δημοσίων εσόδων, να ανατίθεται η έρευνα σε ελεγκτικές εταιρείες ή δικηγορικά γραφεία ή κοινοπραξίες αυτών».

Νέα περαίωση

Σε κέρδη που θα φτάσουν ακόμα και το 1 δισ. ευρώ στοχεύει η κυβέρνηση με τη νέα ρύθμιση για περαίωση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλοι όσοι εξαιρέθηκαν από την πρόσφατη ρύθμιση περαίωσης, όσοι είχαν ενταχθεί στην περαίωση αλλά δεν πλήρωσαν όλες τις δόσεις, καθώς και εκείνοι που δεν δέχθηκαν να κλείσουν τις ανέλεγκτες χρήσεις 2001 - 2009 με αυτόματη διαδικασία.

Στη ρύθμιση αναμένεται να ενταχθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας 400.000 ευρώ και άνω, οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρίες, καθώς και όσες επιχειρήσεις είχαν ετήσιο τζίρο πάνω από 20 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο όριο θα διπλασιαστεί και θα εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν τζίρο 40 εκατ. ευρώ και άνω.

Πως θα υπολογίζεται ο φόρος

Τα ακαθάριστα έσοδα που θα δηλώνονται, θα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή 2%. Ο συντελεστής και φόρος όμως θα προσαυξάνεται και θα φτάνει έως και 5%, εάν συντρέχουν περιπτώσεις όπως ετήσιος τζίρος πάνω από 150.000 ευρώ με προσαύξηση 5%-30%.

Οι ΑΕ και οι ΕΠΕ προσαύξηση 20%. Με φορολογικές παραβάσεις, 20%-60% . Αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη + 15% και επ’ αυτού +40% ή 60%. Αν δεν έχει υποβληθεί εκκαθαριστική Φ.Π.Α. προσαύξηση 10%.

Το νομοσχέδιο προβλέπει και περαίωση για τους κατόχους επαγγελματικών σκαφών

Οι υπόλοιπες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την προώθηση των τουριστικών επενδύσεων, ρυθμίσεις φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων, τροποποιήσεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, καταβολή ΦΠΑ για σκάφη αναψυχής που χρησιμοποιούνται ως επαγγελματικά.

Παράλληλα, ρυθμίζεται η αγορά τυχερών παιχνιδιών, οι όροι συμμετοχής των παικτών καθώς και η προστασία τους με την καθιέρωση ατομικής κάρτας παίκτη.

Ακόμη, τα ενοίκια που καταβάλλουν το Δημόσιο και οι φορείς του δημόσιου τομέα για κτίρια στα οποία στεγάζονται υπηρεσίες τους, μειώνονται κατά 20%, ενώ απαγορεύεται οποιαδήποτε αναπροσαρμογή τους έως τις 30 Ιουνίου 2013.