ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περαιτέρω συρρίκνωση της Οικονομίας «βλέπει» ο ΟΟΣΑ για το 2012

Περαιτέρω συρρίκνωση της Οικονομίας «βλέπει» ο ΟΟΣΑ για το 2012

Ανεργία 18,5%, ύφεση 3% και δημοσιονομικό έλλειμμα 7% του ΑΕΠ, προβλέπει για το 2012 για την Ελλάδα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Στη φθινοπωρινή του έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, αναφέρει πως η ελληνική οικονομία έπεσε βαθύτερα στην ύφεση το 2011, παρά την ανάκαμψη των εξαγωγών, καθώς η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίστηκε, οδηγώντας χαμηλότερα την εγχώρια ζήτηση και σε κατακόρυφη αύξηση την ανεργία.

Ο Οργανισμός αναφέρει πως η οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται το 2012, ενώ το ΑΕΠ προβλέπεται να αρχίσει να αυξάνεται το 2013, ωθούμενο από τις ευρείες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την ενίσχυση της εξωτερικής ζήτησης, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση των επενδύσεων.

«Η ουσιαστική οικονομική επιβράδυνση και η υψηλή ανεργία θα ωθήσουν τον πληθωρισμό σε πολύ χαμηλά επίπεδα», εκτιμά ο ΟΟΣΑ.

Στην έκθεση αναφέρεται πως για να ενισχυθεί η αξιοπιστία της χώρας να διασφαλισθεί η μείωση του δημόσιου χρέους σε μόνιμη βάση, απαιτείται συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και εφαρμογή όλων των προβλεπομένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές είναι σημαντικοί και παραμένουν υποεκτιμημένοι», υπογραμμίζεται στην έκθεση.